Työelämässä elin kirjaimellisesti aikataulujen mukaan. Eläkkeellä on mukavaa se, että ei ole mitään aikatauluja.Paitsi joskus matkustaessa tai laskuja maksellessa. Muuten ei ole paineita ”huvilaa laittaa” tai tehdä mitään tiettyyn aikarajaan mennessä.

Noin viikko sitten sain valmiiksi betonoinnin talon ympäri. Puolitoista kuukautta siihen meni. Yhteensä 50 m² betonilaattaa, johon sementtiä kului 850 kiloa, hiekkaa ja kivisoraa 3m³. Käsin sekoittaminen oli raskasta hommaa, mutta hyvää kuntoilua. Hiki valui noronaan ja kirveli silmiä. Hikinauhan kietaisu otsalle auttoi kummasti.

Nyt, kun betonointi on valmis, on vuorossa laatoittaminen. Pitäisi käydä katselemassa sopivia laattoja. Työn toteutus jäänee seuraavan matkaan.

Suomesta kerrotaan, että siellä on ajankohtaan nähden tavallista koleampaa ja kevät myöhässä. Täällä, puolestaan, ollut tosi kuumaa, noin 35°C.  Kun sementoin talon aurinkoisinta puolta, aloitin usein vasta illalla, jotta aurinko ei suoraan porottaisi päälle. Jäi pari tuntia aikaa tehdä hommia ennen pimeää.

Käsi- ja jalkakipuja

Viime syksystä alkuvuoteen oikea käteni oli erittäin kipeä. Oletan, että se tuli raskaista voiman ponnistuksista Suomessa. Käsi onneksi palautui lähes alkuperäiseen kuntoon ennen betonintekoa.

Valun aikana sitten ilmeisesti niksahti jotenkin vasen jalka. Kävelemään sillä pystyy ihan normaalisti, mutta se ei taivu sivuttain. En esim. pysty nostamaan jalkaa toisen päälle, enkä edes taivuttamaan jalkaa siten, että ylettyisin leikkaamaan varpaankynteni. Sattuu ihan hulluna. Ei ole ennen moisia ongelmia ollut. Liittyyköhän ikääntymiseen? Jospa jalkakin palautuisi normaaliksi aikaa myöten.

Pehmeää vettä ilmastointilaitteesta

Viereisen talon on ostanut thaimaalainen perhe, mikä on melko erikoista tässä ”farangi-slummissa”, kuten jotkut näitä projektialueita kutsuvat. Heillä on paljon pieniä lapsia, jotka toisinaan mekastavat tuntikausia uima-altaassa. No, ei se häiritse, kun eivät läpi yön mekasta. Porukka ei myöskään toistaiseksi asu talossa vakituisesti.

Samainen naapuri kysyi vaimoltani mistä ollaan tilattu aita. Hän luuli sitä teräsaidaksi, kuten moni muukin. Hieman yllättyi, kun kuuli, että olen sen itse improvisoinut muoviputkesta. Kolmannelle sivulle olen ajatellut improvisoida hieman toisenlaisen aidan.

Uusin innovaationi liittyy orkideoihin. Luin netistä, että ne eivät pidä kalkkipitoisesta eli kovasta vedestä. Täällä hanavesi on erittäin kovaa, joten mistä niille saisi pehmeää vettä? Sadevettä voisi tietysti kerätä sadekautena, mutta saatavuus on kausikohtaista. Hoksasin, että pehmeää vettä saa ilmastointilaitteista. Niistä tippuu kondenssivettä ämpäriin 5–10 litraa joka yö, mikä riittää hyvin orkideoiden kasteluun ja jää ylikin.

Pasuuna soi

Lieköhän edesmenneen saarnaaja David Wilkersonin ennustama ”isku yhdessä tunnissa” toteutuu? Hänhän julkaisi joskus kymmenkunta vuotta sitten kirjan ”Pasuuna soi”, jossa ennusti yllättävän ydinaseiskun kohtaavan Yhdysvaltoja yhdessä tunnissa.

Iskua edeltävät ennusmerkit ovat kirjan mukaan öljykenttien palaminen (Saddam sytytti Kuwaitin öljykentät)  ja maailman talouskriisi (meneillään). Kauheaa, jos niin tapahtuisi, mutta Pohjois-Korean järkyttävät uhkailut nekään mitään hyvää lupaa. Toivottavasti tulevat järkiinsä.