Pari random-esimerkkiä kuinka työväestöä syyllistetään varsin vähähäisen, ellei suorastaan mitättömän pienen detaljin takia.

Kun näin pienestä asiasta on tullut näin suuri poliittinen kysymys ja sivulliset kärsivät näistä työtaisteluista, niin otettiin käyttöön järein työkalu, mitä hallituksella on… Pääministeri Juha Sipilä

Työelämällemme välttämättömän rakennemuutoksen pienestä ja sinänsä varsin vähäisestä yksityiskohdasta ammattiyhdistykset ovat valmiita aiheuttamaan poliittisilla lakoillaan satojen miljoonien eurojen menetykset… Talousneuvos Reijo Telaranta

Syyllistämisiä lukiessani itselleni on tullut heti mieleen, miksi hallitus ei voi olla se, joka perääntyy ja poistaa kiistaa aiheuttavan ”varsin vähäisen”, suorastaan joutavan pienen, yksityiskohdan ja niin miljoonat säästyisivät?

Taitaa ottaa liikaa luonnonpäälle perääntyä. Pikkuasian takia!

Eikö hallituksen pitäisi olla kansan palvelija ja kuunnella sitäkin osaa työväestöstä, jotka kuuluvat ammattiliittoihin, jotka puhuvat heidän puolesta? Miksi ei työväestö saisi pitää nykyistä irtisanomissuojaansa? Hyvinhän irtisanomiset ovat rullanneet tähänkin asti, työttömiä on pilvin pimein ja lisää tulee. Harva se päivä saa lukea, kuinka monoa mäjähtää milloin mistäkin firmasta.

Lakot eivät ole mukavia, mutta, vaikka kyse on mitättömän pikkuasiasta, kuten tässä irtisanomisasiassakin, niin työnantajapuoli ja jopa hallitus ei peräänny, vaan linnoittautuu tiukasti poteroonsa ja ampuu tykillä takaisin, antaen tilanteen mennä lakkoon, maksoi mitä maksoi!

Sitten lakon alkaessa porukka jakaantuu. Osa kansasta on lakkoilijoiden puolella, mutta, osa, jotka todennäköisesti eivät kuulu ammattiliittoihin tai lakkoilu ei heitä muuten koske paitsi aiheuttamalla arkielämän harmia, ovat lakkoilijoita vastaan.

Vuosia sitten kirjoitin jutun ”maailman parhaista työntekijöistä”. Ihmettelin siinä näin:

Minkähän takia jokaisen pilkun viilaukseen tarvitaan lakko? Eikö se kerro yritysjohdon kyvyttömyydestä keskustella asioista? Tai sitten siitä, että yrityksellä on pätäkkää nokittaa, vaikka bluffikorteilla, katsoakseen kestääkö vastapuolen kantti. Hyvä on johdon on nokitellakin takapiruina kurkkivien suomalaisten kansanluonteen tuntien. Korppi ei korpin silmää noki, mutta räksäparvi nokkii toisiaan sitäkin raivokkaammin. Kun hoitajat, ahtaajat, lentoemot jne. menevät lakkoon, niin keskustelupalstat täyttyvät vihakirjeistä, kuinka itsekkäitä ja ahneita lakkoilijat ovatkaan…