Palvelin oli pimeänä pari päivää, kun ei ollut aikaa rassata töitteni takia, mutta nyt taas toimii. Harrastelija palvelimeni "iparon" on pyörinyt jo vähintäänkin 5 vuotta ja vain muutaman kerran pimentynyt pitemmäksi aikaa jonkun hardwaren pettäessä tai tarkoituksella isomman järjestelmäpäivityksen takia. Nyt syystä tai toisesta levisi AsRockin emolevy. Ensin epäilin virtalähdettä, mutta tietokone ei suostunut käynnistymään toisellakaan virtalähteellä. Kyseisessä emolevyssä oli jotain hämärää alunperinkin, koska sen USB portit eivät toimineet. Toisaalta serverissäni niitä ei tarvittu.

Olen kierrättänyt palvelimeeni itseltäni tai pojiltani uusien tietokonehankintojen jäljiltä jääneitä  komponentteja. Yleensä laitepäivityksistä serverini on joka kerta pikkuisen parantunut. Tälläkin kertaa palvelimen teho hivenen kasvoi heittäessäni kotelon sisään, valmiiksi hieman nopeammalla prosessorilla varustetun, ylijäämäemolevyn.
   
Ubuntun LTS server (ilman graafista käyttöliittymää) yhdessä XFS tiedostojärjestelmän kanssa on osoittautunut luotettavaksi ja yllättävän suvaitsevaiseksi uusille hardwareille. Mikäli muistan oikein, niin edellisenkin emolevypäivityksen, josta on melko kauan aikaa, järjestelmä hyväksyi mukisematta. Tällä kertaa se ei kuitenkaan tunnistanut emolevyyn integroitua verkkokorttia, vaikka muilta osin toimi. Ajattelin ensin, että ongelma johtui  ajurista, mutta onneksi googletus tarjosi lisää tietoa.

"Modprobe" raportoi "no such device eth0" ja "Ipconfig -a" kertoi etc1:stä, mutta ei maininnut mitään etc0:sta.  Eräällä palstalla neuvottiin deletoimaan "/etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules" tiedosto ja uudelleen käynnistämään kone, jolloin järjestelmän pitäisi asentaa rules – tiedosto uudelleen oikealla verkkokortin yksilöivällä MAC arvolla ja netin pitäisi sen jälkeen toimia. Minulla sieltä ei löytynyt "z25" alkuista tiedostoa, mutta löytyi vastaavanlainen, alkaen numerolla 70. Poistin tiedoston, varmuuskopioituani  sen ensin ja sitten reboottasin. Tapahtui todellakin niin kuin väitettiin, järjestelmä loi tilalle uuden tiedoston ja netti toimi saman tien kuin unelma.