Suomesta? No ei tod. mikäli Valtionyritysten johtajiin on uskominen. Euroopan parhaita suomalaiset voivat joskus olla, kuten Finnairilla. Iltalehden toimittaja Juha Keskisen mukaan ”Toimitusjohtaja Mika Vehviläinen on julkisuudessa kehunut, miten Finnairin matkustamohenkilökunta on arvioitu Euroopan parhaaksi”

Euroopan paras ei ole kuitenkaan maailman paras. Kaikki haluavat maailman parhaan. Varsinkin Suomen valtion omistamat yritykset. Ne eivät suosi suomalaista, koska suomalainen ei ole niiden mielestä maailman paras.

Finnairin johdon aikeista päätellen maailman parhaat työntekijät löytyvät  ”halvan työvoiman maista”. Heihin he mieluusti vaihtaisivat Euroopan parhaan matkustamohenkilökuntansa. Suomalaiset sucks. Ei ole kysymys työsopimuksista, vaan työpaikoista, he sanovat.  Tunnetusti maailman parhaat työntekijät tekevät työtä yötä päivää ja ilman lomia lähes ilmaiseksi, eivätkä ole kranttuja työsopimuksien suhteen. Tosin, jotkut viime vuosisadalle jämähtäneet kommarit kutsuisivat sitä riistoksi.

Sikariportaan logiikka ontuu

Pieni ristiriita sikariportaan logiikassa kuitenkin on. Kun taloon rekrytoidaan työntekijöitä, niin palkkamaltti on valttia, mutta kun johtajia, niin heidän kykynsä onkin suoraan verrannollinen palkan suuruuteen. Mitä tuhdimpi tukku tuohta, sitä pätevämpi johtaja saadaan. Lukuisia kertoja on kuultu selitys kuinka parhaat menevät muualle, jos firmalla ei ole tarjota kilpailukykyistä miljoonaluokan palkkaa optioineen. Maailman parhaat johtajat eivät taida tulla halvan työvoiman maista…

Mutta työntekijät tulevat. Rupupalkalla he raatavat yötä päivää ja ovat motivoituneita kiillottamaan yrityskuvaa. Kuinkahan lienee? Maurin työehtosopimuksessa ei mainita edes lakeerikengällä potkaisua, saati kultaista kädenpuristusta, jonka johtaja saa vaikka, olisi ajanut firman konkurssin partaalle. Sitä vastoin, kun Mauri on tehnyt tehtävänsä, Mauri saa vain mennä, olipa sitten vaikka vinku-intiaani. Isokenkäisen jalkaa alkaa heti hiertää, jos Mauri vinkuu vaikka pientä irtisanomissuojaa, kuten ahtaajien tapauksessa.

Minkähän takia jokaisen pilkun viilaukseen tarvitaan lakko? Eikö se kerro yritysjohdon kyvyttömyydestä keskustella asioista? Tai sitten siitä, että yrityksellä on pätäkkää nokittaa, vaikka bluffikorteilla, katsoakseen kestääkö vastapuolen kantti. Hyvä on johdon on nokitellakin takapiruina kurkkivien suomalaisten kansanluonteen tuntien. Korppi ei korpin silmää noki, mutta räksäparvi nokkii toisiaan sitäkin raivokkaammin. Kun hoitajat, ahtaajat, lentoemot jne. menevät lakkoon, niin keskustelupalstat täyttyvät vihakirjeistä, kuinka itsekkäitä ja ahneita lakkoilijat ovatkaan…