Kansa toivoi muutosta ja Persut vastasivat kansan huutoon. He tulivat, näkivät ja voittivat kovalla kohkeella ja kolinalla. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten? Nyt ovat vaalit takanapäin ja tuleva uusi hallitus jatkaa siitä, mihin vanha jäi. Kävi kuten aiemmassa blogissani epäilinkin, mikään ei muuttunut. Vallankahvassa lujasti istuvat samat, jotka ennenkin. Hinnat jatkavat nousuaan, Suomi ei eroa EU:sta, eikä eurosta, Portugalipolitiikka jatkuu entisellään”. Toisin sanoen mikään ei muuttunut. Ei liene ennenaikaista sanoa, että jytky osoittautui suutariksi.

Iltalehden tietojen mukaan hallituslinjauksissa olisi päätetty kiristää valmisteveroa. Hyvää siinä on periaatteessa se, että se tietää tupakan, alkoholin ja makeisten ja virvoitusjuomien hinnan kohoamista. Ne kaikki ovat kaikki haitallisia terveydelle ja vain hyvä, jos niiden kulutus vähenisi. Mutta, jos kulutus vähenee, niin mitä jää verottajan käteen? Jos taas kulutus pysyy samana, niin Valtion toisesta taskusta jakamiin tukiin ja sairaskuluihin uppoaa entistä enemmän, koska käyttäjien maksukyky pienenee samassa suhteessa kuin hinnat nousee.

Olen itsekin perso makeisille. Niitä ja virvoitusjuomia on tullut osteltua vähän liikaakin. Tarjouksista. Normaalihintaisina niiden kilo- ja litrahinnat ovat ylittäneet kipurajan jo edellisissä hinnankorotuksissa ja saaneet kernaasti jäädä hyllyyn. Tulevaisuudessa saattaa käydä niin, että sinne jäävät tarjoustuotteetkin. Säästyypähän hampaat. Turha sokeri myös lihottaa.

Huono asia on bensiinin, autonkäytön yleensä, sekä sähkö-, vesi- ja jätemaksujen hinnan kohoaminen. Ne ovat jo entuudestaan järkyttävän kalliita. Asuminen ja  peruseläminen kallistuu tulevaisuudessa entisestään. Korotukset puraisevat erityisesti pieni- ja varsinkin keskituloisia. Keskituloiset työläiset kantavat Suomessa suurimman kuorman, koska verotus on ankaraa, eivätkä saa yhteiskunnalta mitään tukea Käyttöön ei jää rahaa juuri sen enempää kuin pienituloisillakaan.

Suomi on outo maa, kuin koko maailman sosiaalitoimisto. Tuetaan Irlantia, Kreikkaa, Portugalia ja muita ”köyhiä” maita (oikeasti köyhät maat löytyvät Afrikasta, mutta kuka niistä piittaa?) ja sitten rangaistaan oman maan kansalaisia kovilla veroilla ja maksuilla. Työnteosta rangaistaan, kuluttamisesta, luonnonsäästämisestä, jätteiden lajittelemista, syömisestä, autolla ajosta. Pienyrittämisestäkin rangaistaan. Palvelua ei saa mistään ja itsepalvelustakin pitää maksaa! Ei ihme, että harmaatalous rehottaa, että jäisi edes jotain käteen. Vain rikkaat perijät ja onnekkaat pääoman omistajat voivat Suomessa paksusti. Jos ovat kirjoilla Monacossa.

Olen jo tainnut aiemminkin mainita, että jatkuva maksujen korotus on noidan kehä. Asumisen, ruoan ja vastaavien pakkomaksujen korotus tietää sitä, että muuhun kulutukseen jää vähemmän rahaa. Se, puolestaan, tietää sitä, että tavaraa menee kaupaksi vähemmän. Varsinkin ns. kalliimmat laatumerkit ovat häviäjiä, koska ihmiset siirtyvät enenevässä määrin halpistuotteisiin, vaikka niillä ei usein mitään teekään. Valitettavasti halpahallienkin hinnat ovat nosteessa ja paskaa myydään kovaan hintaan.

Ruokapuolessa kulutuskäyttäytymisen muutos merkitsee ”extra” ym. halvempien brändien ostamista ja syömistä yksipuolisemmin ja epäterveellisemmin. Se taas näkyy sairastumisina, sairauspoissaoloina ja ennenaikaisina kuolemisina ja lisääntyvinä yhteiskunnallisina menoina, joita kattamaan mietitään taas uusia ”säästöjä” ja veroja. 

Kun tavaraa ostetaan vähemmän, yritykset kompensoivat tulojen menetystä nostamalla hintaa, joka edelleen vähentää kulutusta, koska ostovoimaa ei samalla kasvateta. Yrityksiä menee konkurssiin.

Ahneus ja hetkellisen voitontavoittelu lisääntyy. Ruokapuolella ei näy enää 50% tarjouksia tuotteissa, joiden päiväys on menossa vanhaksi. Nykyisin alennus on 30% tai vähemmän. Jopa samana päivänä vanhaksi meneviä ruokatuotteita myydään vain  30% alennuksella. Sillä hinnalla sitä ei enää kannata ostaa, joten ruoka joudutaan heittää roskiin. Niin tehdään mieluummin kuin jaetaan vähävaraisille ilmaiseksi.

Kansa pakotetaan ”säästämään” ja kansa tekee niin mm. ostamalla vanhenevia ja huonompilaatuisia ruokia alennuksella, oman terveytensä kustannuksella. Tavaroissa hintojen korotus näkyy mm. siinä, että en ole pitkiin aikoihin tilannut ainoatakaan lehteä. Enkä tilaa. Silloin kun vielä pystyin, tilasin usein lehtiä puhelinmyyjiltä, jos osasivat puhua hyvin ja tarjous oli sopiva. Enää ei kannata puhelinmyyjien vaivautua, niin hyvää tarjousta ei enää tule. En edes vastaa myyjien soittoihin, ne menevät estolistalle sitä mukaa, kun uusi puhelinmyyjä ilmaantuu. Kaikki tämä johtuu ostovoimani pienentymisestä.

Loputon säästäminen ja verojen ja maksujen korotukset ajavat Suomen syöksykierteeseen!