Jotain kymmenkunta vuotta olen käyttänyt serverissäni ns. ddns palvelua, DtDNS:n tarjoamaa ilmaista osoitetta rakunet.4irc.fi. Hiljattain sain päähäni hankkia oman suomi-osoitteen ”rakunet.fi”, johon toivon sivuillani kävijöiden vähitellen siirtyvän.

Rakunet.4irc.com:n pitäisi automaattisesti ohjautua rakunet.fi:ksi, mutta ajan päästä tarkoitukseni on haudata se ja siirtyä yksinomaan rakunet.fi:n. 

Tapahtui toissapäivänä: Asentaessani erästä WordPressin lisäosaa, asennus ilmoitti, että suosittelee MySql:n tietokannan päivittämistä versioon 5.6. Serverissäni rullasi Ubuntun 14_04 LTS ”Trusty Tahr”, jolle tukeakin on vielä jäljellä pari vuotta. Trusty käyttää MySQL.n versiota 5.5x, mutta myös 5.6 on repoissa, josta sen voi asentaa. Sen asennus kuitenkin vaati ensin poistamaan 5.5x version.

Tietokannan poistamisen riskinä on menettää tietokannan tiedot, jos jokin menee pieleen. Vaikka automaatti on ottanut tärkeimmistä kannoista varmistuksia kerran vuorokaudessa, niin niiden palauttaminen yksi kerrallaan tyhjään tietokantaan on melko työlästä. Ratkaisuksi löytyi komento: sudo mysqldump –lock-all-tables -u root -p –all-databases > dump.sql.  Sen jälkeen poistin5.5 version. 

Versio 5.6 ei asentunut millään

Aina tuli virheilmoituksia, vaikka kuinka sääti. Vaihtoehtoina oli asentaa 5.5 tietokanta takaisin tai päivittää vanha systeemi uuteen Ubuntu 16_04 LTS:ään (Xenial Xerus) .

Päätin, etten ota takapakkia tietokannan suhteen, vaan käytän dorelease-upgrade -komentoa, jonka pitäisi päivittää uusi järjestelmä vanhan päälle. Aiemmin se on onnistunut hyvin. Aluksi kuitenkin päivitin Trustyn ajan tasalle ja boottasin koneen. Tällöin tapahtui kummia!

Seagaten 1 Teran kiintolevy, jossa järjestelmä oli, alkoi pitää epätavallista naksutusta samalla, kun näytöllä vilisi epämääräisiä ata- virheitä, jotka estivät bootin etenemisen. Samaa jökkimistä oli kyllä jo tapahtunut pari kertaa aiemminkin, mutta ei näin pahasti.

Päättelin, että kiintolevy taitaa olla hajoamassa ja se on ”pakko” vaihtaa ennen kuin hajoaa lopullisesti, niin, etten ehkä pääse enää käsiksi lukemattomiin tuunauksiini, joista ei ole varmuuskopioita. Eipähän tarvitse päivittää vanhan päälle. On parempi, että asentaa uuden järjestelmän ”puhtaalle pöydälle”. Haittapuolena se, että joutuu säätämään kaiken tarpeellisen uudelleen. Etuna puolestaan se, että pääsee eroon tarpeettomasta roinasta, jota on kertynyt vuosien mittaan levylle.

Onneksi minulla oli toinenkin 1 Teran levy valmiina. Se on Western Digitalin. Sitten vain asentamaan.

Poltin uuden Ubuntu -server -jakelun CD:lle

Jolta asennus WD:n teraiselle sujui ongelmitta. Ubuntu 16_04:n  MySql versio oli 5.7.16. Hieman jännitti miten käy, kun kopioin edellä ”dumpatun” tietokantanivaskan takaisin serverille komenolla: mysql -u root -p < dump.sql

Sehän onnistui! Kaikki tietokannat ja asetukset kaikkine kilkkeineen  tulivat takaisin kuin eivät kuunaan poissa olisi olleetkaan! Sitten vain säätämään blogia ja muuta  sälää paikoilleen. Toistaiseksi blogini näyttäisi toimivan osoitteessa https://rakunet.fi. Galleriat ja muut sitten joskus myöhemmin.

Eturauhassyöpä: Huomenna 2. sytostaatti-tankkaukseen

Ensimmäinen tankkaus ei tehnyt minusta vielä kaljua, mutta aivan viime päivänä hiuksia on alkanut irrota kokolailla. Tänä aamuna herätessäni niitä oli suussanikin. Harmillista. Olisin niin toivonut, saan pitää hiukseni. Näyttää vähän huonolle, mutta en vielä heitä  kirvestä kaivoon. Vielä niitä joitakin on päässä 😉