Jälleen Suomessa. Kiitokset taas Turkish Airlinesille. Lentomatka 2x 30kg laukkuineen meni rutiinisti. Ei mitään tavallisesta  poikkeavaa episodia koko matkalla. Turkish Airilines taitaa olla ainoa lentoyhtiö, joka hyväksyy 30kg matkatavarat turistiluokassakin ilman lisämaksua. Yleensä matkan hintakin on halvempi kuin kilpailijoilla.

Myös lentojen aikataulut ovat sopineet meille parhaiten. Kolme ateriaa ja välipala on ihan riittävästi. Lisäksi Turkish Airlines antaa aina asiakkaille pienen lahjan, joka sisältää hammasharjan ja -tahnan, silmälaput, korvatulpat, huulirasvan, lentosukat ja ”kusiluistimet”. 

Vaikka kaikki meni hyvin ja saimme Istanbulista Vantaalle exit -paikatkin, matka tuntui tavallista raskaammalle. Rasittavuus ei johtunut painavista laukuista, vaan ollut kolmisen viikkoa hieman kipeä olo. Ehkä siitä johtuen jatkuvasti kaasua kerääntyi suolistoon, mikä tekee matkustamisesta epämukavaa. Oli hönnättävä vessaan useita kertoja. Exit paikalla oli hieman helpompaa, silti mikään asento ei tuntunut hyvältä, kun jomotti selkää ja kylkeä.

Yllättävä ja kova kipu

Iski varoittamatta kumma vika oikean kylkiluiden alle, rinnan kohdalle ulottuen selänpuolelle. Alussa yskiminen ja aivastaminen aiheutti mielettömän kipupisteen oikean rinnan kohdalle kylkiluiden alle kuin puukolla olisi tuikannut kylkiluiden läpi. Nosti alkupäivinä kuumeenkin, eikä nukkumisesta tullut mitään.

(Juttua muokattu myöhemmin: Tämä saattoi olla merkki eturauhassyövästä!)

Kävimme ostamassa thaimaalaisesta apteekista lääkettä, joka ei poistanut kipua, mutta lievitti hieman. Googletin sen myöhemmin tavalliseksi ibuprofeeniksi. Thaimaassa voi ostaa melkein mitä tahansa lääkkeitä, joita ei holhous -Suomessa saa kuin lääkärin reseptillä.

Esim. Viagraa. Suomalainen viranomainen ilmeisesti haluaa päästä makuukamariinkin ”valvomaan” ihmisten tekemisiä. Muuta selitystä asialle ei liene. Paitsi tietenkin lihottaa lompakkoa. Suomessa olen yhden ja viimeisen kerran häpeillen pyytänyt sininappeja lääkäriltä. Lääkäri ei tutkinut, ei kysellyt mitään, kirjoitti vain reseptin, josta veloitti 30€!  Pelkkää rahastusta ja turhaa juoksuttamista.

Nyt on jo onneksi kylki ja selkä alkanut rauhoittumaan. Yskiminen tuntuu enää vain lievänä kipuna. Silti ollut jotenkin energian puutetta niin, että en ole Saunaakaan saanut preparoitua talven jäljiltä kuin vasta tänään.

Kaikki vähän rikki ja rempallaan

Tullessamme kotona voikukat kukkivat parhaimmillaan. Valkovuokkojakin vielä löytyi viileimmistä kohdista. Sinivuokkoja ei enää näkynyt. Suunnilleen pari päivää meni maatessa matkarasitusta pois. Sen jälkeen aloin siivoilla sisätiloja mukavampaan järjestykseen.

Korjasin myös ruohonleikkuukoneen, joka odotti minua valmiiksi telineillä, joille oli sen nostanut viime syksynä. Vetokoneiston jousi oli irronnut muutama päivä ennen lähtöä.

Ruohonleikkurin tankissa oli bensaa, mutta ei lähtenyt käyntiin. Puhdistin kaasuttimen, mutta ei yskäisyäkään. Lirutin vanhat bensat pois ja hain auton varakanisterin täyttääkseni leikkurin uudella bensalla.  Varakanisteri oli tyhjä. Ei kun ostamaan lisää. No, jääkaappikin oli tyhjä. Samalla reissullahan se käy.

Maksukorttiongelmia

Keräsimme kaupassa kärrillisen syötävää. Kassalla kortti lukulaitteeseen ja väärä pin!. Olin unohtanut tunnusnumeron. Kokeilin vielä toista numeroa, mutta sekin oli väärä. Silloin myyjä ehdotti kuittausta laskuuni, jolloin sain ostokset maksettua vanhalla tavalla.

Onneksi lompsassa oli jonkun verran käteistä, niin voin ostaa bensaa kylmäasemalta. Kuinka ollakaan, usein käyttämälläni kylmäasemalla ei ollutkaan enää mahdollista maksaa käteisellä! Kysyin paikalla olleelta tankkaajalta tietääkö hän missä vielä kelpaa setelitkin. Onneksi lähellä oli toinen asema, josta sain seteleillä tankin ja varakanisterin täyteen.

Kotona kaadoin tuoretta bensaa ruohonleikkuriin ja sehän lähti käyntiin ensinykäisyllä. Leikkasin ruohoa noin puolet melko isosta alueesta. Seuraavina päivinä loput. Tai melkein. Yleensä en viitsi koko tonttia perata saman päivänä. Vähintään kaksi päivää tarvitsen, useampi tunti päivää kohden.

Vuoden ensimmäiset löylyt, vihdoinkin

Vihtoja, eikä vastoja ollut, mutta vihdoinkin tänään pääsin laittamaan saunan kuntoon. Puhdistin padan tulisijan tuhkasta. Kierukka pataan suihkuvettä varten. Vesiputket kiinni. Vettä pataan. Lauteet paikoilleen. Ja puita padan ja kiukaan pesään.

Puoli tuntia myöhemmin sauna oli kylpykunnossa. Vaimoni melko harvoin lähtee saunaan, eikä nytkään. Itseltänikin saunan lumo on laimentunut Thaimaassa paljon, koska siellä on aina kuuma kuin saunassa.

Alkulöylyt tuntuvat kuitenkin saunassa hyvältä. Hieman vilunväreitäkin, joka johtui ehkä lievästä kuumeesta. Kuumeisena löylyjen lämmön aiheuttamat vilunväreet ovat minusta nautinnolliset. Tosin en kuumetta mitannut, mutta tunne oli samankaltainen. Heittelin löylyjä puolisen tuntia käyden välillä suihkussa. 

”Saunaorgasmia”, jolla ei ole mitään tekemistä seksuaalisuuden kanssa, en saanut. Ei tullut edes mieleen maanitella sitä. Se aiheuttaa myös vilunväreitä, mutta erilaisen tunteen kuin kuumeisena.  Enköhän minä saunaorgasminkin kesän kuluessa vielä saane monta kertaa.