Erehdyin taannoin vastaamaan Elisa/Saunalahden puhelinmyyjän soittoon ja sattui niin hyvä myyjä,  että sai kuin saikin minut vaihtamaan entisen 3G:n 50Mb/s 4G:hen, joka viime vuonna ulottui ulvontakorpeenkin.

Myyjä tarjosi myös pilvipalvelua ostettavaksi, mutta minulla on oma ”pilvipalvelu” ja siksi liittymässä on oltava julkinen IP ja portit avattavissa. Lisäksi ehtonani oli,että 4G:n pitäisi käytännössä olla 3G:tä selvästi nopeampi, ettei turhasta maksaisi. Myyjä lupasi.

Eikä puhunut palturia. Heti keskiyöllä uusi yhteys oli toiminnassa ja toimi kuten pitkin. Nopeus ei maksimiin tietenkään yltänyt, mutta kävi välillä yli 30 megassa. Keskimäärin 20M  tuntumassa data juoksi molempiin suuntiin, ilman lisäantenneja jota minulla ei 4G:n ollutkaan.

Download  oli noin 2x ja upload 6x nopeampi  kuin lisäantennilla varustetussa G3:ssä. Myös IP oli julkinen ja portit sai auki, vieläpä sopuhintaan, 14.90, ensimmäisenä vuotena, 2 vuoden sopimus. Virittelin serverini ja IP-kameran iskuun ja kaikki pelasi hienosti – kunnes vanha vuosi siirtyi historiaan.

Elisa päivitti liittymän toiseksi omin päin

Ilo jäi lyhytaikaiseksi. Tämän vuoden puolella yhteys alkoi katkeilla ja oli välillä  vuorokaudenkin pois. Lähetin Elisan asiakaspalveluun vikailmon, mutta se taisi olla virhe.

Hämäläisellä hitaudellakaan Elisa  ei pätkimiselle löytänyt ratkaisua, mutta päivitti liittymäni oman palomuurinsa taakse piiloon, jonka jälkeen oli sama pätkikö, vai ei, en mistään piiloliittymästä sopinut myyjän kanssa.

Irtisanominen sujui kivuttomasti, koska minulle oli myyty ”väärä” liittymä. 4Ghen ei kuulema saa julkista IP:tä. Lienee periaatekysymys, koska hyvinhän tuon sai reiluksi pariksi kuukaudeksi

Katse kilpailijan suuntaan

Antoi ja otti.. jne. kuuluu sanonta. Hienosti räätälöity pitkäaikaiselle Saunalahden asiakkaalle, koska ei ole ennen nettihistoriani aikana estoja ollut liittymissäni. ”Ei sota yhtä miestä kaipaa” on valitettava tosiasia monissa yrityksissä, niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. 

Ruvettava tähyilemään kilpailijan suuntaan, olisiko ruoho vihreämpää siellä. Ainakin Soneran opengate-pipo näyttäisi kiristävän vähemmän. Tosin lisähinnasta, jota voisi vähän sieventää.

Harmi, kun maaseudulle ei saa kunnon kiinteää nettiä ja omaa kaistaa. On vain näitä tungosta täynnä olevia kaistoja ja rajoitettuja mobiiliyhteyksiä, joita markkinoidaan 100 Megan nopeuksilla kuin formularataa.

Mutta mitä järkeä rakentaa formularatoja, jos niillä ei kuitenkaan voi ajaa Ferrarilla? Ei pankkiasiointiin, sähköpostin lukuun ja Facebookissa roikkumiseen tarvita formularataa.

Kiinteissä liittymissä on perinteisesti ollut julkiset dynaamiset osoitteet ja portit avattavissa. Ilman lisämaksuakin. Kerran olen saanut kiinteän osoitteenkin maksutta.

Vinkiksi sähkölaitoksille

Nyt, kun sähkölaitokset ovat luopumassa pylväistä ja kaivavat kaapeleita taloihin maaseudullakin, niin vinkiksi sähkölaitoksille: ruvetkaa operaattoreiksi ja upottakaa samaan ojaan valokuitu!

Olisi siinä mummojen ja pappojen mukava kiikkutuolissaan Gigan vauhdilla asioida pankissa, lukea sähköposteja ja roikkua Facebookissa. Valokuidusta riittäisi kaistaa yksityisen ”pilvipalvelun” pitäjällekin enemmän kuin tarpeeksi. ”Pilvipalvelu” on moderni muotinimi servereille.

Voi tosin olla, että palvelen itse Taivaallisen Operaattorin pilvessä harppua soitellen, ennen kuin valokuitu maalaismökkeihin asti ulottuu.