Yksikään CMS ei ole täydellinen. Käytin pitkään Drupalin 6 versiota, ennen kuin päätin siirtyä WordPressiin. Yhtenä syynä helppo tuunattavuus ja päivitettävyys. Drupalissa päivitykset pitää tehdä perinteisesti lataamalla tiedostot serverille. Toisena syynä viestien helpohko siirto vanhoista järjestelmästä uuteen. WordPressissä se onnistuu liitännäisen avulla mm. Bloggerista ja Drupalista tietokantakäskyjen avulla, netistä löytyviä ohjeita mukaillen. Kolmas syy oli oman teeman tuunaus, joka on Drupalissa melkoista painajaista, kuten Marek Sotak huvittavasti kirjoittaa blogissaan.
Kokeillessani Drupal 7 versiota, niin aluksi olin hämmästynyt mm. ylläpidossa tapahtuneesta kehityksestä. Oli monia ylläpitoa helpottavia vedä ja pudota toimintoja ja tehdyt toimenpiteet päivittyivät nopeammin kuin kuutosversiossa. Seiskaan pystyi myös tekemään perusteeman pelkästään CSS:llä ilman ainoatakaan lisätiedostoa! Alkuihastuksen jälkeen pettymys valtasi mielen. Jos haluaa teemaansa samat kilkkeet kuin kuutosversiossa, niin CSS:lla muotoiltu perusteema ei siihen riitä. Ja painajainen alkaa. Drupal 7 kostaa ikävästi koodausvirheet koko järjestelmän sekoamisella! Tietokannan infrastruktuuri on kenties edellistäkin versiota vaikeatajuisempi sekava viidakko. Drupalin kaatanutta virhettä ei ole helppo löytää ja korjata, vaan ohjelman joutuu asentaa uudelleen. WordPressissä asennuksen jälkeinen tietokanta käsittää vain muutamia tauluja ja niiden rakenne on huomattavasti Drupalia selkeämpi.
Luovuin yrittämästä, kun Drupal 7 yhden uudelleenasennuksen jälkeen kaatui toistamiseen. Drupal 7.2x virheiden käsittely on liian heikkoa. Se saa tuntumaan ohjelman keskentekoiselta beeta -versiolta. Kuutosversion lukemattomista hyvistä plugineistakaan ei ole käännetty kuin osa toimimaan seiskassa. Jostain syystä, vaikka seiskankin kehitys on kesken, niin samaan aikaan Drupal 8:aa koodataan jo täyttä vauhtia. WordPress vaikuttaa olevan vikasiedoltaan kuin toisesta maailmasta. Myös vanhojen viestien ja kommenttien siirto toisista ohjelmista, kuten edellä mainitsin, onnistui melko helposti, vaikka Drupalia varten ei ollut valmista liitännäistä.
Eräs puute WordPressissä mielestäni on: Alkeellinen luokittelu. Drupalissa totuin siihen, että avainsanoja pystyi luomaan eri sanastoihin ja eri sanastoja, saattoi käyttää eri sisältötyypeille. Kategoriat ja tagit sulautuivat yhteen siten, että niitä pystyi organisoimaan yhtä helposti kuin hakemistoja ja tiedostoja. WordPressissä vei pitkän aikaa ennen kuin tajusin, että kategoriat ja tagit ovatkin toisistaan erillisiä avainsanatyyppejä. WordPressin ”tageja” ei voi Drupalin tapaan ”kategorisoida”, eli laittaa hakemistoihin. WordPressissä vain kategorioita pystyy ”kategorisoimaan”. Jos haluan ryhmitellä avainsanoja hakemistojen alle, niin on unohdettava ”tagit”. Lisäksi kategorioidenkin ryhmittely ja muokkaus on toteutettu alkeellisesti ja siksi hidasta. Drupalin sisäänrakennettu systeemi sekään kätevä ole, mutta käteviä vedä ja pudota -liitännäisiä on saatavilla. WordPressiin en ole toistaiseksi löytänyt vastaavaa. Yhden jquery -liitännäisen löysin, mutta sillä voi siirtää hiirellä vain koko kategoriarakenteen köntässä toiseen paikkaan, mutta ei alikategorioita erikseen. Myöskin kategorioiden editointitoiminto, nimen muuttaminen ym. puuttuu, joten liitännäisestä ei ole käytännössä hyötyä.
Sen sijaan WordPressin sisäänrakennetut päivitystoiminnot helpottavat paljon elämää verrattuna Drupal6:n perinteiseen systeemiin, jossa pakatut tiedostot pitää ensin ladata serverille, sitten purkaa ne ja lopuksi kopioida manuaalisesti vanhojen tiedostojen päälle. Drupal 7:ssa moduulien päivitys on sentään saatu automaattiseksi, mutta core pitää edelleen päivittää manuaalisesti.
Sivujen latautumisen suhteen WordPress ja Drupal 6 ja 7 ovat mielestäni samaa keskitasoa. Tulokseen vaikuttaa välimuistien kanssa kikkailu ja miten se onnistuu. Itselläni parhaiten tuntuisi toimivan serverin APC cache + memcache ja pakkaaminen Apachen mod_deflatella. Total Cachet ja muut kehutut palikat pikemminkin tuntuvat pidentävän latausaikoja ja kävijälaskuri ei päivity. Lisäsin serveriin Varnish cachen, tiedä käytännössä paljonko nopeuttaa, mutta tämä nopeustesti, on toistaiseksi antanut parhaan tuloksen. Kyseinen testi antaa joka kerralla eri prosentit, yleensä ensimmäisellä kerralla huonoimmat. Testi toistettuna 10 kertaa, niin huonoin tulos oli 37% nopeampi ja paras 87% nopeampi kuin kaikki kyseisellä testillä testatut sivustot. Kymmenen testauksen keskiarvoksi tuli 59.8%.
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!