Louis Therouxin dokumentit käsittelevät kiinnostavia asioita siten, että hän matkustaa itse paikan päälle ottamaan niistä selvää. Äskettäin katsoin erään,  jossa hän kysyy miksi länsimaiset miehet etsivät vaimoja Thaimaasta ja miksi thaimaalaiset naiset haluavat länsimaisia miehiä? Dokumentti löytyy täältä.

Suomenkielistä tekstitystä ei ole, mutta Therouxin englanti on melko helppoa, koskapa minäkin ymmärsin siitä melkein kaiken. Haastatellessaan vaimoehdokkaita ja asiakkaita, Theroux käyttää apunaan kahta vaimonvälitysfirmaa. Kun manageri kysyy Therouxin tuloja hän vastaa hieman empien: ”miljoona puntaa”. Varmaan olisi tullut tunkua, jos hän oikeasti olisi hakenut vaimoa thaimaasta.

Hauska detalji sekin, kun Theroux sanoi, että englantilaiset eivät pidä nenän kaivamisesta julkisesti ja kysyi mitä mieltä thaimaalaiset naiset ovat siitä? Manageri vastaa, että se ei ole heille iso asia. Luulen kuitenkin, että asia riippuu nenänkaivajasta. Jos kaivaa muutakin kuin nenäänsä esim. kuvettaan, niin se on OK. Sinänsä julkinen nenänkaivuu ei taida olla missään  maassa kovin arvostettu tapa.

Vaimo löytyy helposti

Välitysfirman manageri on 55 vuotias käppänä, joka oli juuri itse löytänyt 21 vuotiaan thainaisen. He eivät vielä olleet naimisissa, mutta nainen oli siihen lupautunut 6 päivässä tapaamisesta.

Toisen firman asiakas, yli viisikymmentä vuotias hänkin, sairaalloinen ja Englannissa vuokra-asunnossa asuva, ränsistyneen näköinen mies, pani paremmaksi ja meni naimisiin 2 päivän kuluttua ensitreffeistä. Ensin mies tapasi välittäjän avulla nuoren naisen, joka ei osannut englantia. Hänen kanssaan ei ilmeisesti onnannut, koska ohjelman lopussa hänellä kuitenkin on vaimona hieman vanhempi nainen, n. 40 vuotias, pyylevähkö, piirteistä päätellen ilmeisesti kiinalaista syntyperää oleva. Thaimaassa asuu paljon kiinalaisia tai puolikiinalaisia. Vaimoni ex. mieskin on kiinalaistaustainen.

Miljoonan punnan mies kiinnostaa

Haastatellessaan ”itselleen” valitsemia kolmea naista, varsinkin nuorinta, Theroux näytti hieman hämmentyneeltä. Jostakin syystä kaikki naiset pitivät kovasti miljoonan punnan miehestä ja olisivat olleet heti valmiita jatkoon.

Vaimoprosessin ripeä eteneminen sai Therouxin hämmästyksiin useaan otteeseen ja suunkin loksahtamaan auki.  Ohjelman lopussa Theroux kävi tapaamassa toistamiseen englantilaista asiakasta, joka oli sillä välin mennyt naimisiin. Sen jälkeen Therouxin olikin jo aika oli lähteä. Hän sanoi poistuvansa Thaimaasta sekavissa tunnelmissa, koska naimisiin mennyt mies vaikutti oikeasti onnelliselta. ”Mutta kuinka kauan ja millä hinnalla?” Theroux kysyy päätteeksi.

Sama epäilyksen varjo voidaan heittää kaikkien liittojen yli. Omassa maassa ja hartaasti harkiten solmittujenkin. Ei sen tarvitse olla vain thaimaalainen pikaliimaliitto. Syy särkymiseen on erittäin yksinkertainen: Toinen osapuoli, tai molemmat, ei enää halua jatkaa ”rakastamista myötä ja vastoinkäymisissä”. Voidaan tietysti kysyä miksi ei?

Minun matkani Thaimaahan ei alunperin ollut ”vaimonhakumatka”, mutta sellainen siitä kuitenkin tuli ja ilman välitysfirmoja. Thaimaasta vaimon saanti on helppoa, mutta se on aina hyppy tuntemattomaan ja sitä voi suositella vain extremeurheilijoille tai muuten vain seikkailijoille tai elämäänsä kyllästyneille, jotka eivät kaihda riskejä, eivätkä välitä kustannuksista.