Viime viikkoina suomalaisten itsetuntoa on hivelty referoimalla usalaisen Newsweek lehden juttua ”maailman parhaasta maasta”, joka on lehden tekemän vertailun mukaan Suomi. Hyvä me!

Tosin hehkuttelusta tulee mieleen eräs entisaikojen työväen paratiisi, jossa kansalle uskoteltiin kuinka erinomaisen ”hyvin” maassa oli asiat ja muualla maailmassa vielä huonommin. 

Paratiisissa on aina käärme, joka estää ihmisiä näkemästä metsää muilta puilta kuin siltä kielletyltä. Mutta, jos hetkeksikin irrottaa ruusunpunaiset (tai muuuten vain punaiset) silmänsä himoitusta hedelmästä ja vilkaisee ympärilleen, niin saattaa huomata kuinka metsässä asiat ovat ja usein vieläpä päin peräseinäjokea.

Sellaisia sanoja ja sanontoja kuin ”ennätys”, ”enemmän kuin koskaan”, ”kärkimaa” on näkynyt otsikoissa tuon tuostakin. Katsotaanpa lähemmin muutamia näistä saaavutuksista, joissa Maailman Paras Maa loistaa. Siis muissakin kuin akankannossa, saunomisessa, kumisaappaan heitossa tai kusiaispesässä istumisessa.

1. Suomella on kansallista velkaa enemmän kuin koskaan 

Valtion laina kohoaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan vain muutamassa vuodessa ennätyksellisen suureksi myös bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. IMF ennakoi, että velka nousee viiden vuoden päästä yli 76 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tähän mennessä korkeimmillaan velkasuhde on käynyt 67 prosentissa bruttokansantuotteesta vuonna 1996. Iltis 17.9.10

Isäni tapasi toisinaan sanoa ”velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa”. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomi ylpeili vähäisellä velalla, joka sekin uskottiin pystyttävän maksamaan lähitulevaisuudessa pois. Maalaisjärjellä ajatellen velattomuus kertoo vauraudesta ja vähintäänkin omavaraisuudesta. Jos Suomi on Maailman Paras Maa, miksi se rypee kaikkien aikojen ennätyksellisissä veloissa?

2. Korkeasti koulutettuja työttömiä on ennätysmäärä.

Uusimpien työttömyystilastojen mukaan sekä tutkijakoulutettujen että ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä on kaikkien aikojen huippulukemissa. Lisäksi työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa yhä. Työttömiä on lähes 11 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana ja noin 60 000 enemmän kuin taantuman alkaessa vuonna 2008 Iltis 2.9. 

Suomessa koulutus on kuulema maailman huipputasoa. Jos näin, niin miksi Maailman Parhaassa Maassa ei ole aivopääomalle töitä? Nuorisotyöttömyys ei ole pelkästään pitkälle koulutettujen murhe, lähes joka kolmas nuorista työnhakijoista on työtön. Jos maamme on nuorisotyöttömyydessä kärkimaa, sekö tekee Suomesta Maailman Parhaan?

3. Masennuslääkkeiden käyttö on lisääntynyt huimasti

 Niitä käyttää jo lähes 500 000 suomalaista ja yhä useampi sairastuu masennukseen. Puoli miljonaa on huikea luku, varsinkin asukaslukuun suhteutettuna. Diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ohella masennuksesta puhutaan jo uutena kansantautina. Kuvittelisi, että Maailman Parhaan Maan ihmiset olisivat maailman onnellisinta ja hyvinvoivaa väkeä. Mutta ei. Miksi Maailman Parhaan Maan asukkaat kärsivät niin, että heidän on turvauduttava lääkehoitoon selviytyäkseen elämässään?

4. ”Työnteko ei kannata”

Monet työttömiksi joutuneet ihmiset sanovat, ettei työnteko kannata. He sanovat niin, koska, jos he menisivät töihin tarjotulla pienellä palkalla, heille jäisi verojen ja maksujen jälkeen vähemmän, tai korkeintaan marginaalisesti enemmän, käteen kuin mitä he saavat työttömyyskorvauksia ja tukia. Miksi työntekeminen ei ole kannattavaa Maailman Parhaassa Maassa?

5. Suomalaiset yritykset eivät pysy Suomessa

Suomalaiset yritykset siirtävät kilvan tehtaitaan ja toimintojansa Kiinaan ja muihin maihin, pois Suomesta. Miksi yritysten omistajat eivät pidä Suomea Maailman Parhaana Maana, jossa kannattaisi pysyä ja sijoittaa?

6. Rikkaat muuttavat pois Suomesta

Urheilutähtiä ja muita menestyneitä suitsutetaan rinta rottingilla samaistuen ”hän on suomalainen ja niin minäkin olen”.  Monet suomalaisista menestyneistä ja rikkaista kuitenkin muuttavat pois Suomesta. Jos Suomi on Maailman Paras Maa, miksi he asuvat mieluummin ”huonommissa maissa”? Eihän siinä ole mitään järkeä. Vai onko sittenkin?

Eräässä aikakausilehdessä oli juttu suomalaisesta liikemiehestä, joka oli muuttanut Viroon ja kertoi avoimesti syyn: Koska ei pystyisi Suomessa (lue: Maailman Parhaassa Maassa) elämään yhtä hulppeaa ja täysipainoista elämää kuin Virossa. Onko esim. Viro, Sveitsi ja Monaco sittenkin Suomea parempia maita?

Jos ihmisten tyytyväisyyttä pidetään mittarina Maailman Parhainta Maata etsittäessä, niin mihinkähän kategoriaan Suomi silloin sijoittuisi? Suomalaiset eivät valita mistään milloinkaan ja sääkin on aina sopiva?

Tyytyväisyysmittauksiakin on tehty. Niiden mukaan suomalaiset ovat Euroopan tyytyväisintä ja onnellisinta kansaa. Hahhahhaa..