Olen Samuin lentokentällä. Tulin tänne vähän liian aikaisin, mutta ei ollut muutakaan tekemistä. Olisin voinut jäädä hotellin uima-altaallekin odottelemaan paluulentoa Bangkokiin, mutta lähdin kävelemään hyvissä ajoin lentokentälle, joka sijaitsee noin puolen tunnin jalkapatikan päässä hotelliltani.

Kyselemällä löysin täältä postitoimistonkin. Ajattelin lähettää seinänorsuni postissa Suomeen, mutta se olisi maksanut saman kuin koko vaate! Hotellin vieressä olevan internetkahvilan pitäjän mukaan sain norsuni tosi halvalla. Kahvilanpitäjästä sain uuden naamakirjakaverin.

En viitsi postimaksua maksaa yhtä paljon kuin mitä koko raanu maksoi. Raahataan sitten mukana.

Koh Samuin lentoasemalla

Samuin lentokenttä on yksityinen Bangkok Airwaysin omistama ja ilmeisesti kilpailun puutteen vuoksi lippujen hinnat ovat melko kovia. Netistä tilaamalla saa hieman alennusta.

Lentoasema ei ole suuren suuri, mutta lähtöporttien odotustilat ovat siistit ja tyylikkäät bungalow -malliset ja avoimet. Ei siis umpinaisia seiniä. Tiloissa on pehmeitä sohvia ja tuoleja pöytineen.

Vessat ovat viimeisen päälle siistit ja hanat toimivat liiketunnistimilla. Langaton internet on ilmainen ja signaalin voimakkuus erinomainen. Lisäksi löytyy nurkkaus, jossa on pöytäkoneita, joita voi käyttää ilmaiseksi.

Tiskiltä saa erilaisia mehuja ja kymmenkunta versiota kahvia ja teetä. Lisäksi kanapasteijoita ja jotain kakkua. Kaikki ilmaiseksi! Tai, no, ilmaiseksi ja ilmaiseksi. Eiköhän nekin ole lentolipun hinnassa huomioitu. Ainoa harmillinen juttu odotustiloissa ovat kärpäset. Niitä on paljon ja ne kiusaavat minua koko ajan.

Erehdyin ostamaan Samuilta piilolinssinestettä. Pullo oli pieni ja henkilökunta pahoillaan, mutta ei joustanut. Pullon koko on 120 ml, mutta matkustamoon sallittu koko on enintään 100 ml, joten jouduin vaivaisen 20 ml takia laittamaan reppuni ruumaan.

Johonkinhan se raja tietysti täytyy vetää, mutta harmittaa odotella matkatavaroita Bangkokissa turhan takia. Mistä edes löydän ne?

Huomioita matkaltani

Sain kuulla, että koneeni lähtee 35 minuuttia myöhässä. Minulla on siten vielä noin kolme tuntia aikaa odotella. Aikani kuluksi vetelen vaikka johtopäätöksiä huomioistani matkaltani.

Vaikkapa thaimaalaisista ihmisistä. Ovathan he yleensä ystävällisiä turisteja kohtaan, mutta paljon mainostettu ”hymyjen maa” on alkanut tuntua liioittelulta. Paikallisten naamat ovat usein peruslukemilla arkielämässä, eikä heiltä aina irtoa hymyä turisteillekaan. Julkisissa kulkuneuvoissa he istuvat hiljaa murjottaen kuin suomalaiset konsanaan, en huomaa mitään eroa.

Thaimaalaisten taistelu turistien rahoista tuntuu välillä rasittavalta, mutta onneksi he eivät yleensä liian pahasti tunkeile, luukunottamatta Koh Samuin tyttökatua, josta kerroin aiemmin. Mitähän he olisivat tehneet, jos olisin hypännyt skootterin selästä pois?

Tai he olisi onnistuneet sieppaamaan skootterin virta-avaimen? Varmaan parempi minulle, että se tieto jäi saamatta. Vaikka helppohan se on arvata. Todennäköisesti yrittäneet ryöstää muutakin. Iso lauma naisia, osa humaltuneita.

Taistelu turistien rahoista on ymmärrettävää, koska täällä on surkeat palkat ja sosiaaliturva lähes olematon. Monille turismi on ainoa tulolähde. Siitä vain tulee helposti fiilis, että koko maa on yhtä suurta markettia ja kaikki yrittää myydä jotain.

Nyt on huono turistiaika ja selvästi täällä Samuilla näkee miten se vaikuttaa. Myyjät ja palveluiden tuottajat kärsivät.  ”Myydään” tai ”vuokrataan” lappuja näkee siellä täällä. Ravintolat ovat tyhjillään, Samoin hotellit ja muut majoittajat sinnittelevät vajaakapasiteetilla. Ei ollut tungosta minunkaan hotellissa.

Vielä yksi huomio. Ensimmäistäkään suomalaista en täällä tavannut, joten suomea en ole puhunut koko aikana. Thaimaalaiset eivät aina ymmärrä englantia. Samoin en minäkään heidän mongerrustaan, mutta olen pärjännyt, ymmärtänyt ja tullut ymmärretyksi riittävästi.

Bangkokissa on Pomin mukaan satanut välillä rankasti, mutta täällä sää oli koko oleskeluni ajan mitä parhain. Ei satanut, korkeintaan ripsi hieman joskus. Enimmäkseen aurinkoista, joskin välillä pilvistä tai puolipilvistä. Tänään on erityisen kuuma päivä. Arvioisin hatusta +35°C. Onneksi käy tuulenvire.