Viime viikkoina suomalaisten itsetuntoa on hivelty referoimalla usalaisen Newsweek lehden juttua ”maailman parhaasta maasta”, joka on lehden tekemän vertailun mukaan Suomi. Hyvä me!
Tosin hehkuttelusta tulee mieleen eräs entisaikojen työväen paratiisi, jossa kansalle uskoteltiin kuinka erinomaisen ”hyvin” maassa oli asiat ja muualla maailmassa vielä huonommin.
Paratiisissa on aina käärme, joka estää ihmisiä näkemästä metsää muilta puilta kuin siltä kielletyltä. Mutta, jos hetkeksikin irrottaa ruusunpunaiset (tai muuuten vain punaiset) silmänsä himoitusta hedelmästä ja vilkaisee ympärilleen, niin saattaa huomata kuinka metsässä asiat ovat ja usein vieläpä päin peräseinäjokea.
Sellaisia sanoja ja sanontoja kuin ”ennätys”, ”enemmän kuin koskaan”, ”kärkimaa” on näkynyt otsikoissa tuon tuostakin. Katsotaanpa lähemmin muutamia näistä saaavutuksista, joissa Maailman Paras Maa loistaa. Siis muissakin kuin akankannossa, saunomisessa, kumisaappaan heitossa tai kusiaispesässä istumisessa.
1. Suomella on kansallista velkaa enemmän kuin koskaan
Valtion laina kohoaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan vain muutamassa vuodessa ennätyksellisen suureksi myös bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. IMF ennakoi, että velka nousee viiden vuoden päästä yli 76 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tähän mennessä korkeimmillaan velkasuhde on käynyt 67 prosentissa bruttokansantuotteesta vuonna 1996. Iltis 17.9.10
Isäni tapasi toisinaan sanoa ”velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa”. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomi ylpeili vähäisellä velalla, joka sekin uskottiin pystyttävän maksamaan lähitulevaisuudessa pois. Maalaisjärjellä ajatellen velattomuus kertoo vauraudesta ja vähintäänkin omavaraisuudesta. Jos Suomi on Maailman Paras Maa, miksi se rypee kaikkien aikojen ennätyksellisissä veloissa?
2. Korkeasti koulutettuja työttömiä on ennätysmäärä.
Uusimpien työttömyystilastojen mukaan sekä tutkijakoulutettujen että ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä on kaikkien aikojen huippulukemissa. Lisäksi työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa yhä. Työttömiä on lähes 11 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana ja noin 60 000 enemmän kuin taantuman alkaessa vuonna 2008 Iltis 2.9.
Suomessa koulutus on kuulema maailman huipputasoa. Jos näin, niin miksi Maailman Parhaassa Maassa ei ole aivopääomalle töitä? Nuorisotyöttömyys ei ole pelkästään pitkälle koulutettujen murhe, lähes joka kolmas nuorista työnhakijoista on työtön. Jos maamme on nuorisotyöttömyydessä kärkimaa, sekö tekee Suomesta Maailman Parhaan?
3. Masennuslääkkeiden käyttö on lisääntynyt huimasti
Niitä käyttää jo lähes 500 000 suomalaista ja yhä useampi sairastuu masennukseen. Puoli miljonaa on huikea luku, varsinkin asukaslukuun suhteutettuna. Diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ohella masennuksesta puhutaan jo uutena kansantautina. Kuvittelisi, että Maailman Parhaan Maan ihmiset olisivat maailman onnellisinta ja hyvinvoivaa väkeä. Mutta ei. Miksi Maailman Parhaan Maan asukkaat kärsivät niin, että heidän on turvauduttava lääkehoitoon selviytyäkseen elämässään?
4. ”Työnteko ei kannata”
Monet työttömiksi joutuneet ihmiset sanovat, ettei työnteko kannata. He sanovat niin, koska, jos he menisivät töihin tarjotulla pienellä palkalla, heille jäisi verojen ja maksujen jälkeen vähemmän, tai korkeintaan marginaalisesti enemmän, käteen kuin mitä he saavat työttömyyskorvauksia ja tukia. Miksi työntekeminen ei ole kannattavaa Maailman Parhaassa Maassa?
5. Suomalaiset yritykset eivät pysy Suomessa
Suomalaiset yritykset siirtävät kilvan tehtaitaan ja toimintojansa Kiinaan ja muihin maihin, pois Suomesta. Miksi yritysten omistajat eivät pidä Suomea Maailman Parhaana Maana, jossa kannattaisi pysyä ja sijoittaa?
6. Rikkaat muuttavat pois Suomesta
Urheilutähtiä ja muita menestyneitä suitsutetaan rinta rottingilla samaistuen ”hän on suomalainen ja niin minäkin olen”. Monet suomalaisista menestyneistä ja rikkaista kuitenkin muuttavat pois Suomesta. Jos Suomi on Maailman Paras Maa, miksi he asuvat mieluummin ”huonommissa maissa”? Eihän siinä ole mitään järkeä. Vai onko sittenkin?
Eräässä aikakausilehdessä oli juttu suomalaisesta liikemiehestä, joka oli muuttanut Viroon ja kertoi avoimesti syyn: Koska ei pystyisi Suomessa (lue: Maailman Parhaassa Maassa) elämään yhtä hulppeaa ja täysipainoista elämää kuin Virossa. Onko esim. Viro, Sveitsi ja Monaco sittenkin Suomea parempia maita?
Jos ihmisten tyytyväisyyttä pidetään mittarina Maailman Parhainta Maata etsittäessä, niin mihinkähän kategoriaan Suomi silloin sijoittuisi? Suomalaiset eivät valita mistään milloinkaan ja sääkin on aina sopiva?
Tyytyväisyysmittauksiakin on tehty. Niiden mukaan suomalaiset ovat Euroopan tyytyväisintä ja onnellisinta kansaa. Hahhahhaa..
Mikähän rss:ssä mättää. Pitää jossakin vaiheessa yrittää tutkia.
1. Valtionvelka ei kerro suoraan kaikkea. Toisaalta, en ymmärrä talousasioita kovin hyvin, joten parempi jättää kommentoimatta.
2. Ei tietenkään Suomi ole maailman kärkimaa, koska meillä on korkea nuorisotyöttömyys. Et kai oikeasti olettanut niin? Ja sitäpaitsi, linkkaamasi lähde kärkimaa-statukselle viittaa vain pohjoismaihin, Newsweekin tutkimus koko maailmaan.
3. Mistä keksit, että 500 000 tuhatta suomalaista käyttää masennuslääkkeitä? Hesarin jutussa puhutaan 400 000 suomalaisesta. Sata tuhatta ei ole mikään hyväksyttävä pyöristys. Toisekseen, etpä vaivautunut vertaamaan lukuja muihin maihin, tai edes länsimaihin. Yksinään, ilma vertailuja, tuo luku ei kerro mitään.
4. Kuka on väittänyt, että työnteon pitäisi olla kannattavaa? Suomi on valinnut yhteiskuntarakenteekseen hyvinvointivaltion, joka maksaa. Siksi työnteko ei kannata, jos tuijottaa vain palkkakuittia. Ja onko suuret palkat ainoa kannattavuuden määritelmä? Mietippä mitä niillä verorahoilla tehdään, niin saattaa tilanne valjeta sinullekin.
5. Toivoisin, että ymmärtäisit tämän itse. Ensin valitat, kun työnteko ei kannata ja sitten ihmettelet miksi tehtaat siirtyvät maihin, joista löytyy vähemmän palkkaa vaativaa, kouluttamatonta työvoimaa. Jännää, mahtaakohan tässä olla jokin yhteys?
6. Lue kohta 4. Se, että rikkaat muuttavat monacoon ei kerro maiden välisestä laadusta mitään, vaan yksinkertaisesti verotuksesta.
Miksi nämä valitsemasi argumentit ovat mukamas parempia kuin newsweekin valitsemat? Oletatko, että muissa maissa ei ole vastaavia ongelmia, tai muita ongelmia? Onko sinulla parempia esimerkkejä maista, joissa aivan kaikki on hyvin? Mitkä maat ovat parempia kuin Suomi?
Ainakin Turunsanomat käyttää masennnuslääkkeiden käyttäjämäärästä samaa tarkoittavaa ilmaisua kuin minä, “liki puoli miljoonaa”. Arviot vaihtelevat, mutta tietäneeekö kukaan aivan tarkkaa lukua. Joka tapauksessa erittäin paljon asukasmäärään suhteutettuna. Tällä sivulla mainitaan kuinka v. 2005 Kelalta olisi saanut korvausta psyykelääkkeistä 700000 henkilöä. Jos masennuslääkkeet ei ole luvussa mukana, niin tällöin Maailman Parhaassa Maassa söisi mielentilaan vaikuttavia lääkkeitä yli miljoona ihmistä. Miksi Maailman Parhaassa Maassa niin monet voivat huonosti? Tällä sivulla on jotain vertailua. Suomen tilannetta ei paljon auta se, että Islannissa ilmeisesti voidaan vielä huonommin.
4 ja 5. Minä en ole valittanut, etteikö työnteko kannata, mutta olen työttömiltä kuullut, ettei se kannata. Jos työntekeminen ei paranna päivärahoja ja tukea saavien elintasoa, niin he ovat oikeassa, työn tekeminen ei silloin todellakaan kannata. Kannattavuuden määritelmä on se, mitä jää palkasta käteen kaikkien pakollisten menojen jälkeen, kun mitään tukia ei saa.
Onko mielestäsi työntekijöiden vika, kun tehtaat siirtävät toimintojaan ns. halvan työvoiman maihin? Jos täällä työntekijä tyytyisi "harjoittelijan palkkaan" kuin mikä on noissa maissa yleistä, niin eihän se riittäisi edes vuokraan. Maailman Parhaassa Maassa saatetaan kiskoa 500 euroa 7 neliön kopistakin.
6. Luonnollisesti niille suomalaisille, jotka haluavat asua mieluummin muualla kuin Suomessa, on Maailman Paras Maa se, jonne he haluavat muuttaa. Tai haluaisivat, jos se olisi mahdollista. Ruotsiin, Amerikkaan ja Espanjaan muuttettaneen eniten. Tuttavapiirissäni on useita, jotka ovat muuttaneet Espanjaan.
Oli maa mikä tahansa, itsekullakin on omat kriteerinsä mikä tekee siitä parhaan. Suomalaisille yrityksille epäilemättä kriteeri on kannattavuus. Ns. halvan työvoiman maissa ne voivat takoa suurempia voittoja omistajilleen ja johtajilleen. Monille yksityisille kriteeri on parempi elämän laatu, jonka kevyempi verotus mahdollistaa. Kuten Virossa asuva liikemieskin totesi, Suomessa hän ei pystyisi elää yhtä hulppeaa elämää. Joillekin kriteeri on ympärivuotinen lämmin sää. Suomessahan sää ei ole milloinkaan sopiva. On liian kylmää tai liian kuumaa, liian märkää tai liian kuivaa. Lisäksi kaikki Suomen säätilat aiheuttavat paineita korottaa pakollisia maksuja, mikä masentaa ihmisiä lisää.