Vastasin toisenkin lehden, Helsingin Sanomien vaalikoneen, väittämiin. Sama generaattori, jota Ilta-Sanomat käyttää, väittämät vain erilaisia.

Tällä kertaa Kristillisdemokraatit vetäisi selvän kaulan muihin, 82%:llaan. Kakkospallille syntyi tungosta, kun KeskustaPerussuomalaisetItsenäissyyspuolue -allianssi  sai kaikki saman tuloksen, 78%. Kolmanneksi tulleet SDP ja Kokoomus jäivät jo roimasti kärjestä 69%:aan. Peränpitäjänä Hesarin vaalikoneessa laahusti vasemmistoliitto 57%:lla.

Loppupäätelmät

”Sinulle läheisin puolue on Kristilisdemokraatit, sen ehdokkaat ovat 82% samaa mieltä kanssasi”.  Läheisimmästä puolueesta kone valitsee minulle ykkösehdokkaaksi Tuomas Wilkmannin.

Jotkut vetää kovia tuloksia kakkossijalle tulleista puolueistakin: Keskustan Joonas Könttä ja Samuli Mattila, molemmat 80% samaa mieltä kuin allekirjoittanut. Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi 79%. ”Mustana hevosena” yllättää Demarien Juha Manni  77%

Hesarin vaalikoneen loppuanalyysissa myös minulle etäisin puolue ja ehdokas julistetaan: Vasemmistoliitosta Tanja Koskinen vetäisee pohjat, 47%. Tosi matala prosentti verrattuna Kristillisten marttaan ja mariaan: Mia Puolimatkaan ja Marika Visakorpeen, molemmat 76%. Hesarin vaalikoneessa he läpäisivät kriteerini homppeliavioliitto-väittämässä, mutta tulivat diskatuiksi Ilta-Sanomien vaalikoneessa.

Kieltämättä ovela kysymys Ilta-Sanomilta: ”Haittaisiko sinua, jos lapsesi solmisi avioliiton samaa sukupuolta  olevan kanssa?”  Ehdokkaat voivat olla jyrkästi homppeliavioliittoja vastaan, mutta, entä, jos se koskettaakin omaa perhettä? Joillekin syntyy ristiriitaisia tunteita ja he vastaavat ”emme tiedä” kuin  fariseukset Jeesuksen kysymykseen: ”Oliko Johanneksen kaste  taivaasta, vai ihmisistä?” Ehdokkailta, jotka vastaavat ristiriitaisesti, voisi kysyä: Miksi sinua haittaa, jos naapurin lapsi solmii avioliiton samaa sukupuolta olevan kanssa, mutta et tiedä haittaako se sinua, jos oma lapsesi tekisi samoin?  Ehkä he vastaisivat siihenkin: ”emme tiedä”.

Puolueella on väliä!

Ketä ihmettä äänestäisin? Monissa puolueissa on hyviä yksittäisiä kanditaatteja korkeillakin prosenteilla, mutta.. puolueellakin on väliä!  Epäilemättä Toimi Kankaaniemi, vanha tuttu aiemmissa koitoksissa, vetää nyt kaloja Kristillisten katiskasta Perussuomalaisten sumppuun. Jos hän vielä seisoisi Kristillisten riveissä, niin valintani olisi aika selvä.

Kristilliset ovat kuitenkin ajatusmaailmaani lähempänä kuin Perussuomalaiset, joka on sekalainen seurakunta kuin luterilainen kirkko, kuin keikkuva vene. Mutta kristillisten ”piskuinen lauma” jyrää tasaisen varmasti kuin juna.. symbolisesti, ei nyt tarvitse aina ajatella VR:ää.. Radikaalin suuria heittoja KD:n ehdokkaiden välillä ei ole  prosenteissa.
Hesarin koneen tulos on vakuuttava: Kristillisistä 82% on samaa mieltä kanssani!  Joten.. joku heistä tullee saamaan ääneni.

——————
”Että he kaikki olisivat yhtä”  – Suuren Vaikuttajan toivomus.