Taas on niin kiirettä pitänyt, etten ole blogia ehtinyt päivitellä. Kaikenlaista aktiviteettia. Paitsi kyläkäyntejä ja vierailuja, edellisessä blogauksessani jo mainitsin muutamia aktiviteetteja, kuten pienen puutarhan laittoa, ensin kääntämällä maa lapiolla ”suo kuokka ja jussi” – tyyliin. Sitten talikolla ravistelin pahimmat turnipsit pois ja lopuksi haravalla tasoitus.

Istutettavat perunat ostin kaupasta, pussillisen tavallisia, vanhoja ruokaperunoita, joissa ei ollut ituja. Melko kauan ne pysyttelivät piilossa mullan alla, taisi kulua kuukausi ennen kuin ensimmäisten varsien alut ilmestyivät. Sen jälkeen ne kasvoivat silmissä ollen nyt jo puolimetrisiä.

Myöhemmin istutin kymmenkunta ituperunaa, jotka olivat itäneet itsekseen toisessa pussissa. Ituperunat nousivat mullasta näkyviin puolta lyhyemmässä ajassa. 

Salaatit ovat kasvaneet hyvin ja on jo syöty sitä. Porkkanatkin hyvää vauhtia ja herneet kiipeävät pitkin risuaitaa, jonka tein niille tueksi.

Marjastamassa

Mansikoita olemme käyneet mansikkatilalla keräämässä pariinkin otteeseen, yhteensä 17 kiloa. Tänä vuonna mansikat olivat pieniä, mutta makeita. Söimme ne pääosin sellaisenaan muutaman päivän aikana. Lopuista tein hilloa ja mehua. Tänä vuonna hilloni onnistui paremmin kuin viime vuonna – vähemmän vetistä. Mehun tekoa varten löysin vanhan mehumaijan, josta puuttui letku, sellainen kuminen, jossa on lasinen indikaattori. Maija ei sellaista välttämättä tarvitse. Improvisoin sopivan putken muovisesta vesijohtoputkesta ja mehua alkoi tippua.

Lakkojakin kävimme etsimässä, mutta ei näissä tämän alueen ryteiköissä taida lakkoja kasvaa, edes lakan lehtiä ei löytyneet. Toisena päivänä kävimme sitten mustikassa. Tänä vuonna edellisen vuoden hyvällä paikalla ei ollut kuin tyydyttävästi ja melko pieniä. Hyttyset ja paarmat härnäsivät parhaansa mukaan. Saimme kuitenkin kerättyä naftin ämpärillisen. Tänään teimme niistä kaksi mustikkapiirakkaa raparperilla höystettynä. Toinen piirakka tuli syötyä heti lähes kokonaan.

Mökin maalausta

Saunaan tein uudet lauteet. Entiset olivat palvelleet kai jo vähintään 20 vuotta ja osin jaloista lahonneet. Eilen rakensin lauteisiin jalkatuen paksusta leppäpuusta.

Talossa aloitin etelän puoleisen ulkoseinän maalausurakan. Joskus 15-20 vuotta sitten isäni kanssa sen maalasimme viimeksi. Nyt se on pahoin rapistunut. Muut ilmansuunnat ovat vielä kohtuukunnossa. Yritin ensin tehdä puurangoista kunnolliset maalaustelineet, jolta voisin maalata korkeimmat kohdat helpommin, mutta telinehomma osoittautui liian työlääksi. Päätin tyytyä alumiinitikkaisiin. Rakensin niille kuitenkin parista puurangasta leveän tukirakennelman ja lisäksi käytän turvavaljaita.

Tänään sitten vihdoinkin aloitin varsinaisen maalaamisen. Pitkän pähkäämisen jälkeen valitsin maaliksi paljon mainostetun Virtasen 4 öljyn maalin, vaikka se on aika kallista. Aiempi maali lienee ollut Panua. Aloitin vaikeammasta kohdasta, eli harjan otsalaudoista. Siitä etenen pikkuhiljaa alaspäin, kunnes ulotun maalaamaan maalauspukilta.

”Tuunasin” vanhan puhelimeni ja ostin uuden

Kokeilin vasta vuoden vanhaan HTC Exporer puhelimeeni kustomoituja ”romeja” eli käyttöjärjestelmiä. Viimeisin kokeiluni oli MIUI 5. Se toimi hetken ihan hyvin, kunnes alkoi tahmata, jäätyi paikoilleen ja ruutu meni pimeäksi. Kun otin pariston irti ja laitoin takaisin, mitään ei tapahtunut, puhelin oli kuin kuollut.

Ladatessa akkua puhelin kuumeni toisesta nurkasta, mutta pysyi mykkänä ja pimeänä, eikä käynnistynyt. Ehkä asensin ylikellotetun version, joka poltti  jotain puhelimen elektroniikasta. Pieni, mutta epätodennäköinen mahdollisuus olisi akun vioittuminen.

Menin Giganttiin, mutta en saanut siellä toisella akulla kokeilla toimisiko. En viitsinyt muihin kauppoihin juosta kyselemään voiko kokeilla, enkä halunnut ostaa uutta akkua ehkä turhaan, vaan päätin ostaa uuden puhelimen. Valitsin tarjouksessa olleen Samsung Galagy Trendin GT-S7560, joka oli vielä niin tuore malli, ettei siitä löytynyt paljon tietoa googlettamallakaan.

Uusi puhelimeni on Isompi kuin HTC Explorer. Ei yhtä käteen käypä ja kuorikin on liukas kuin saippua. Sisäistä muistia on kuitenkin 4Gbittiä ja nopeampi prosessori. Saanen siihen myöhemmin silikonikalossin, jolloin liukkaus ongelma poistunee. Toivottavasti siihen asti pystyn olemaan pudottamatta sitä.