Suomi ottaa tänä vuonna yhteensä hieman reilut 20 miljardia lisää lainaa. Varsinainen velan määrä lisääntyy 5,7 miljardilla eurolla. Lopulla lainalla lyhennetään erääntyviä lainoja. (YLE 14.6.2016)

20 miljardia lisää! Huh huh! Suomihan on yhtä pahassa velkakierteessä kuin monet yksityiset kansalaiset, jotka yrittävät lyhentää aiempia lainojaan pikavipeillä!

Mikäli YLE:n luku pitää paikkansa. Nimittäin, viime vuonna 2015 MTV oli  loihe lausumaan näin:

Valtion ensi vuoden (2016) budjetti on lähes miljardin tämänvuotista pienempi, mutta silti velkaa joudutaan ottamaan enemmän kuin tänä vuonna. Ensi vuonna Suomi ottaa uutta velkaa 5-6 miljardia euroa.  (MTV 13.08.2015)

5 miljardia vai 20 miljardia? Miten YLE:n ”totuus” voi heittää nelikertaisesti MTV:n ”totuuteen” verrattua? Tai päin vastoin. Kummanko ”totuus” on totuus? Ero on niin suuri,  että toimittajat taitavat keksiä omasta päästään miljardeja kuin entinen ministeri prosentteja! Palautettakoon mieliin Stubbin lobbaus, jonka mukaan 90% viranomaisista kannatti osakkeiden hallintarekistereitä. Myöhemmin, kun kävi ilmi, että oikeampi luku olikin vain 10%, niin ministeri pyysi ”virhettään” anteeksi tunnustaen, että oli ottanut kannatusprosentit omasta päästään! Luotettava poliitikko? Entä mitä pahaa hallintarekisterissä? Wikipedian mukaan se paha, että se on ”eräs tapa salata rahan alkuperäinen omistaja, jolloin riskit veronkiertoon, sisäpiirikauppoihin, epämääräiseen poliittiseen peliin ja jopa rahanpesuun lisääntyvät huomattavasti”.

Ehdottomasti paras tähänastisista ”totuuksista” on esitetty Taloussanomissa v. 2008. ”Suomi tarvitsee 2 miljoonaa maahanmuuttajaa” kauheaa työpulaa helpottamaan! Ks. blogaukseni vuodelta 2014. H-hetkeen on enää reilu kolme vuotta. Vaikka maahanmuuttajia on viime aikoina yllättäen tullutkin ihan mukavasti, niin ei taida vauhti sittenkään riittää 2 miljoonan saamiseksi tänne ajoissa!

Oikeasti. Poliitikot ja toimittajat voivat  harjoitella ala-asteen laskuoppia rauhassa. Suomen kansa on lyhytmuistinen ja anteeksiantavainen. Matti ”lautakasa” Vanhasestakin tulisi varmasti seuraava Presidentti jo ensi kaudelle, ellei istuva työväen Presidentti olisi komeampi.

Pohatat sen kun porskuttavat ja laillisesti suunnittelevat miten rahoja voi liottaa vaikka Panaman kanavassa, ettei veroja tarvitse ainakaan Suomeen maksaa. Se ei ole veronkiertoa. Taviseläkeläisten muuttaminen Portugaliin on veronkiertoa. Mitätön summa valtiontalouden paikkaamiseen, mutta helpottaisihan sen saaminen Suomessa talvehtivien vertaisten kateutta.

Suomen luokitus on 2A+ joten otetaan velkaa niin kauan kuin rahahanat pysyvät auki. Ensivuonna lisää vaikkapa 50 miljardia. Otin luvun omasta päästäni. Sorry.