Kun saavuimme Suomeen, oli lämmintä 27 astetta. Katsellessani junan ikkunasta auringon paisteessa kylpevää luontoa, vihreitä niittyjä ja sinisiä järviä, tuli hyvä fiilis ja ajattelin: Oma maa mansikka, muu maa mustikka. Suomen suvea ei voita mikään!

Fiilis latistui pian. Kotimökille saavuttua pisti ensimmäisenä silmään se, että naapuri oli kaatanut aukeaksi metsän, joka alkoi kaakonpuoleisesta rajasta. Minun elinaikanani metsä on ollut aina siinä, ei kuunaan aukea. Niin ajat muuttuvat. Mikään ei pysy entisellään.

Kesäkin oli edennyt reilusti etuajassa. Pihlajat ja syreenit olivat kukassa, osin jo kuihtumassa. Pihassa sinnitteli vielä muutamia voikukkia, mutta suuresti rakastamani keltainen keto oli poissa, tuhansien pienien laskuvarjojen liidellessä tuuleen. Voikukkien pöllyäminen aiheuttaa minulle melankolisen tunteen, että kesä on ohitse. Tuskin ehti kunnolla edes alkaa.

Ilmat viilenivät äkisti

Tulopäivän helteistä ei enää tietoakaan. Yhtenä yönä oli melkein pakkasta ja pari kertaa on pitänyt lämmittää hellaa, jotta koleus poistuisi. Olisi paljon tekemistä ulkonakin. Eteläseinä on pahasti rapistunut ja pitäisi maalata, mutta huono tehdä mitään, kun koko ajan sataa.

On kylmää ja märkää, sitä tavanomaista shittiä päivästä toiseen. Kivat myös flunssalle, joka iski heti Suomeen tultua. Sitkeää lajia, jo toinen viikko menossa. Saunaan kuitenkin aloitin tehdä uusia lauteita.

Mökin pellot ovat metsittyneet ja nurmettuneet. Flunssasta huolimatta käänsin lapiolla pienen kasvimaan, johon istutin muutamia perunoita, hernettä, porkkanaa ja salaattia. Kokeeksi myös neljä lajia thaimaalaisia vihanneksia vai mitä lie juureksia. Koleasta säästä huolimatta salaattien ja herneiden taimet työntyivät esiin jo muutaman päivän kuluttua. Yllätyksekseni myös kaksi thaimaalaista lajiketta alkoivat itää samaan aikaan.

Säästä huolimatta pieniä projekteja on koko ajan käynnissä. Pojaltani sain lainaksi näyttööni robottikäden. Rakensin sille kiinnitystelineen vanhan pyörivän tuolin tappiin. Näyttöä voi nyt siirrellä ja käännellä miten haluaa esim. sängyn päälle ja pois. Kätevää.

Kökkö netti

Postissa oli Saunalahden nettitikku valmiiksi odottamassa. Tilasin sen ennen Suomeen tuloa netistä etukäteen. 3g-laajakaista, josta pitäisi maksimissaan irrota 21/5 Mbit/s, mutta käytännössä ei lähellekään. Sitä irtosi keskimäärin 4/2 Mbit/s ja sekin pienellä lisäantennilla, jonka sain Elisa shopista ilmaiseksi.

Yritin väsätä vanhasta TV-antennista 900Mhz alueella toimivan Jagi-antennin, mutta eipä se toiminut juuri sen kummemmin. Tosin kääntelemällä pääsin parhaimmillaan 7.4/3 MBit/s vauhtiin, mutta vain lyhytaikaisesti, kun nopeustesti hiipui tavanomaiselle tasolle, 3-4 M:n, tietämille. Hetkellinen pyrähdys tuskin johtui antennista. Jos olisin varma, että suunta-antennista olisi merkittävää hyötyä ostaisin sellaisen. Onneksi veljelläni oli antenni, jota hän lupasi lainata kokeiluihin.

Saunalahdesta saunan lauteisiin. Päätin päivittää niitä hieman. Tänään aamupäivällä oli yhtä koleaa kuin tavallisesti ja sadekuurot rajoittivat  työskentelyä ulkona, mutta sain kuitenkin höylättyä muutamia lautoja. Ylemmän lauteen saanen valmiiksi huomenna.

Juhannukseksi on luvattu lämmintä, jos nyt pitää tiedotus paikkansa. Tosin Juhannus on minulle nykyään samanlainen päivä kuin muutkin. En tiedä minne menisin tai mitä tekisin Juhannuksena ja miksi. Aika entinen ei koskaan enää palaa.