Pari päivää sitten palasimme Suomeen. Odotin, että kevät täällä olisi ollut paljon pitemmällä, mutta lunta olikin maassa paljon ja tosi kylmää, jota fiilistä navakka tuuli lisäsi. Tottuneena 30 asteen lämpöön olin jäätyä odottaessani vaimoni kaa taksia ja junaa.

Mainittakoon, että kyyti Huahinista Suvarnabumin lentokentälle yli 200 km, maksoi saman verran euroina kuin 7 km matka Vantaan lentokentältä Tikkurilan rautatieasemalle. Suomessa on paitsi hullun kylmät ilmat, myös hullun kalliit hinnat, vaikka on ne Thaimaassakin nousseet. Kuitenkin edullisestikin pääsee, jos näkee hieman vaivaa. Huahinista Bangkokiin matkustimme ”vannilla”, eräänlaisella pikkubussilla, johon mahtuu noin 12 asiakasta.

Van on huomattavasti edullisempi kuin taksi, mutta sillä ei kuitenkaan pääse lentokentälle asti, vaan Bangkokissa pitää etsiä taksi. Otimme sen lennosta, läheltä vannin päätepysäkkiä. Kuski oli poikkeuksellisen mukava, ei yrittänyt lainkaan saada ulkomaalaisen näköiseltä ylihintaa, vaan laittoi suoraan mittarin päälle.

Ulkonäköön perustuva apartheit on ikävä käytäntö Thaimaassa. Hinta nousee heti, kun kaupan myyjä tai lipunmyyjä esim. museossa tai puistossa näkee ei-aasialaisen näköisen asiakkaan. Joskus erillishinta kerrotaan jo suoraan lipunmyyntikojun seinässä isolla kyltillä. Se tietysti helpottaa asiaa, kun voi kääntyä jo ovelta, ilman turhaa neuvottelua lipunmyyjän kanssa.

Koen ulkonäköön perustuvan hinnoittelun niin, että en ole tervetullut mainittuihin paikkoihin, vaan minua sakotetaan, jos kaikesta huolimatta menisin. En mene, vaan äänestän jaloillani kuten Suomessakin, ellen ole jonkin paikan tai kaupan palveluun tyytyväinen. Onneksi sentään kaikki eivät mainittua apartheita harrasta, vaikka silti liian monet kuitenkin.

Serverin rassausta

Serverini oli tiltannut kohta Thaimaahan lähdön jälkeen ja siksi kirjoitin muutaman jutun Bloggeriin.

Palattuamme Suomeen pistin koneen paloiksi ja yritin selvittää onko emo tosiaan rikki, vai miksi systeemi käynnistyksen jälkeen heti jumittuu; tai jos käynnistyy, niin boottaa heti itsekseen.

Virtalähteen vaihto ei auttanut, joten vaihdoin vanhan virtalähteen takaisin. CMOS checksum error viittasi tyhjentyneeseen paristoon tai biosin sekoamiseen. Biosin resetointi ja pariston vaihto ei kuitenkaan auttanut sekään.

Irrotin prosessorin, jos ehkä jossakin piikissä huono kontakti. Ei sekään. Tiukensin virtalähteen molex-liittimen kontakteja ja lopuksi vaihdoin prosessorin tuulettimen. Yksi tai useampi noista lienee ollut vikana, koska kone alkoi toimia toimenpiteiden jälkeen.

Tuuletin se mahdollisesi oli, koska minulla on kerran aikaisemminkin rikkoutunut prosessorin tuuletin, joka aiheutti virtalähteeseen epävakautta ja sitä kautta koko systeemin tilttailua.