Eduskunnan puhemiehistö teki päätöksen, ettei salityöskentelyssä saa käyttää "Persu" ja "Kepu" nimityksiä. Päätös lienee syntynyt Perussuomalaisten vaatimuksesta. Syynä mitä ilmeisemmin lyhenteen aihettamat mielleyhteet Persusta Aunukseen, joka sijaitsee lähellä Peräseinäjokea ja Kepusta iloisiin veikkoihin nimeltä Kasper Jesper ja Joonatan.

Muistelen joskus 20 vuotta sitten kuinka muutamat Kepulaiset koettivat herättää keskustelua Kepu- nimestä, joskaan ei ehkä yhtä suurella metelillä kuin millä perussuomalaiset ovat mielipahaansa tuoneet julki. Eikä mitään tapahtunut. Kepu – nimitys jäi elämään, ilmeisesti suurempia traumoja Keskustapuolueen jäsenille aiheuttamatta, vaikka puolueen nimi on muuttunut vuosien varrella Suomen Keskustaksi. 

En rupea ennustamaan miten käy lyhennyksille nyt, varsinkin Persulle, kun ne on virallisesti kielletty.  Uskaltaako Persu nimeä enää turhaan lausua missään yhteyksissä ilman, että se tulkittaisiin halventamiseksi, vihapuheeksi tai rasismiksi. Jotkut perussuomalaiset ovat rinnastaneet  "Persu" nimen käytön "jutkuihin" ja "neekereihin", mikä on mielestäni virheellinen rinnastus, koska viimeksimainitut nimitykset ovat saaneet syntynsäkin halventamistarkoituksessa. Ainakin "jutku". "Neekeri" -nimitys on kuitenkin sekin vakiintunut Suomessa loukkaavaksi ja rasistiseksi sävyltään.

Joka tapauksessa "Persulla" ei ole halventavaa syntyhistoriaa, se on vain helppo lyhenne "Perusuomalaisesta". Jos olisi olemassa Perussomalialaisten puolue, siitä tulisi hetkessä "Perso", mistä maahanmuuttolaineilla surffailevat Perussuomalaiset taatusti saisivat irvailun aihetta kuinka persoja he ovat kaikenlaisille sossun tuille.

Hassua, muuten, etten tiedä Perussuomalaisten virallista lyhennettä. Pitääpä kuuklettaa.. Se on PS.  Englanniksi lausuttuna "The Finns"


PS.

Mikseiköhän Maria Guzetsina-Richardsson ole vielä vaihtanut nimeään? Samoista motiiveista kuin edelliset. Sentään sukunimi, joka taipuu meidän savolaisten suussa hieman hassusti..  Maria ei taida olla niin pikkusieluinen, että viitsisi vaivautua nimenvaihtoruljanssiin. Ei nimi miestä pahenna, ellei mies itse. Tai nainen. Tai puolue.