Jos mahdollista olen pyrkinyt käyttämään kansalaisoikeuttani ja käynyt äänestämässä. Viime vuosina on tuottanut vaikeuksia ketä äänestäisin, kun tuntuu, että kaikki ovat takinkääntäjiä ja tyhjien lupauksien antajia yli puoluerajojen.

Presidentin vaaleja lukuun ottamatta Suomen vaalitapa suosii puolueita yksittäisen ehdokkaan kustannuksella. Se merkitsee sitä, että voittaakseen, ”väärään” puolueeseen kuuluva ehdokas tarvitsee enemmän ääniä kuin ”oikeaan” puolueeseen kuuluva.

Yleensä olen äänestänyt ”väärää” puoluetta eli kristillisiä, eikä ehdokkaani ole tullut valituksi. Silti ääneni ei ole mennyt ”hukkaan”, koska koska puolue saa ne. Minusta kuitenkin kaikkien vaalien pitäisi olla presidentinvaalien tapaan suoria ehdokasvaaleja, ilman puoluekikkailuja.

Vaalikoneet apuna

Apuna ehdokkaan valintaan olen käyttänyt vaalikoneita. Jotakin osviittaa ne antavat, koskapa en äänestäisi demarien, vihreiden ja vasemmistolaisten ehdokkaita ja vaalikoneissa ne pääsääntöisesti jäävätkin peränpitäjiksi. Kristilliset, puolestaan, nykyisin myös perussuomalaiset, kiilaavat kärkeen vastaten parhaiden omia ajatuksiani asioista.

Kuitenkaan näissä kuntavaaleissa vaalikoneista ei ole ollut juurikaan apua. Hk. en tunne ehdokkaista ketään. Asun maaseutukunnassa, jossa luonnollisesti maajussit ovat vahvoilla. Eli keskustalaiset, joita on melkein yhtä paljon kuin muiden puolueiden ehdokkaita yhteensä!

Hankasalmen ehdokkaiden lukumäärä

  1. Keskusta 27
  2. Perussuomalaiset 8
  3. Sdp 8
  4. Vasemmistoliitto 8
  5. Kristilliset 3
  6. Kokoomus 3
  7. Vihreät 1

Se, että ei kuulu kristilliseen puolueeseen, ei tietenkään merkitse sitä, etteikö ehdokkaan arvot  voisi olla kristillisiä. Samoin kristilliseen puolueeseen kuuluvan arvot voivat olla jotain muuta kuin mitä vakaumukselliseen kristillisyyteen katsotaan kuuluvaksi.

Tällä kertaa vaalikoneissa ei kuitenkaan keskitytä arvoihin, vaan kunnallispoliittisiin kysymyksiin. Joskin ”arvot” vaikuttavat niihinkin miten vastaa. Ainakin joissakin kysymyksissä. Kaikkiin ei ole helppo vastata, koska en tunne asiaa tarpeeksi tai kysymys on kaksijakoinen tai johdatteleva.

Joka tapauksessa vaalikoneet  ehdottavat minulle ykkösvalinnaksi erästä keskustan naisehdokasta. Kristillisten sopivin ehdokas ei pääse edes kolmanneksi. Tosin erot  jäävät melko pieniksi ykköstä lukuun ottamatta, joka vetää hieman keulaa seuraaviin.

Tavalliseen tapaan demarien, vasemmistolaisten ja vihreiden ehdokkaiden käsitykset ovat kauimpana omistani, paitsi Keskisuomalaisen vaalikoneessa, jossa eräs demarien ehdokas kiilaa toiseksi.

Jokamiehenoikeus

Mitähän tekisin? Käynkö äänestämässä vaalikoneen ehdottamaa kepulaista, vai jotain muuta keulilla keikkuvaa? Vai Vesa Keskistä, vai Aku Ankkaa? Vai kannattaako vaivautua ollenkaaan? Tyhjän saa pyytämättäkin.

Jos jäisinkin vain kotiin vastoin periaatteitani käyttämättä kansalaisoikeuttani? Kun tarkemmin ajattelee, niin kotiin jääminen kunnallisvaaleissa ei periaatteessa olisi vastoin periaatteitani, koska kunnallisvaaleissa äänestäminen ei ole ”kansalaisoikeus”, vaan ”jokamiehenoikeus”. Ulkomaalaisetkin, jotka ovat pari vuotta asuneet kunnassa, voivat äänestää kunnallisvaaleissa.