Toisaalta, sehän sopii kuin nyrkki silmään: ”epätyydyttävä” on sivustoni ylläpitäjäkin. Tulee mieleen tapaus monen vuoden takaa, jolloin blogini poistettiin blogilista.fi:sta, mitään selitystä antamatta. Siihen aikaan blogini kohosi listan suosioluettelossa parhaimmillaan jonnekin 600:n tienoille tuhansien blogien joukossa. En tiedä miten blogilista käsittelee ”lukijat”, mutta epäilen kuitenkin, ettei nousu johtunut ihmislukijoista, vaan kuten nykyäänkin: Todellisuudessa blogini ”luettu”-lukemat isonevat lähinnä hakurobottien ansiosta.
En tiedä vielä tänäkään päivänä, miksi blogini otettiin blogilistalta pois. En myöskään kysellyt perään. Minusta ei olisi kaupparatsuksi, koska, jos en johonkin taloon ole tervetullut, niin ihan heti en ole jalkaani tunkemassa saman talon ovenrakoon.
Firefox-selaimessa on sisäänrakennettuna ns. anti-pishing, verkkourkinnan suojaus ja Firefox varoittaa, jos huijaussivulle eksyy. Tietokoneeni ja sen ohjelmien tuunaaminen on mieliharrastuksiani. Kun yritin tässä taas hiljattain säätää Firefoxia nopeammaksi ja googletin vinkkejä, niin erään vinkin mukaan Firefoxin latausaikoja hidastaa eniten anti-pishing. Kun sen kytkee pois päältä, niin latausaikojen pitäisi parantua silmin nähden. Anti-pishingin tilalle suositeltiin WOT lisäosaa, joka on kuulema parempi, eikä vaikuta latausaikoihin.
Mainos WOTista vaikutti kiinnostavalta. Kun asensin sen ja käynnistin Firefoxin uudelleen, niin ensi töikseen WOT ilmoittaa keltaisella pallukalla, että Rakunet -blogini on ”epätyydyttävä”. Kun klikkaan pallukkaa saan lisätietoja:
Users have stated that this site may promote or be involved in potentially illegal activities such as pirated content or giving advice on how to commit burglary.
Potentially illegal
This reputation has a low confidence, which means not many people have rated the site.
This subdomain inherits the reputation of 4irc.com
WOT väittää blogiani ”potentiaalisesti laittomaksi, joka saattaa sisältää piraattisisältöä tai antaa neuvoja kuinka tehdään ryöstö”, hah. Sivuni ei pitäisi sisältää piraattisisältöä ja vielä vähemmän ryöstöohjeita.
WOT: ”Maineluokituksen luotettavuus on matala, joka tarkoittaa sitä, että moni ole arvioinut sivustoa”. No, ei todellakaan moni, koska ei kukaan! Onneksi ei olekaan, koska jo pyöreällä nolla-arvioinnilla sivuni on WOTin mielestä ”epätyydyttävä”.
WOT jatkaa: ”Tämä aliverkko-osoite perii 4irc.com:in maineen”. Toisin sanoen WOT rankaisee koko perhettä, jos yksi perheenjäsenistä alkaa rötöstellä. Sivustoni tapauksessa ”isä” on 4irc.com ja lapsi ”rakunet”. Isälläni saattaa olla satoja, ehkä tuhansiakin, lapsia eri puolella maailmaa, koska käytän dynaamista nimipalvelua, josta valitsemani ”isäverkko-osoite” on 4irc.com. Asiakas voi itse antaa lapselle nimen, ellei kukaan ole varannut nimeä aiemmin. Keksin nimen ”rakunet”, joka tulee lapsuuden aikojen lempinimestäni ”Raku”. Enää lähinnä äitini ja veljeni käyttävät sitä joskus.
Minulla on muutama muukin osoite samasta palvelusta. Niillä on yhtä huono maine. Yhdessä osoitteessa on demo opensource nettikauppaohjelmasta. Toisessa internetkamera ja kolmannessa oli textpattern CMS:n kokeiluasennus. Kaikista huonoin maine tuli viime mainitulle, jolle WOT pompautti punaisen varoituslapun. Kun katsoi WOTin selityksiä, niiin siitäkään sivustani ei ollut yhtään arviointia, mutta ”isädomainille” yksi kappale. Paha maine perustuu siis yhteen käyttäjäarvioon ”mistälie.flnet.com:sta”, jota ei kuitenkaan täsmennetä, puhutaan vain ”flnet.comista”, mutta, joka ei ole minun. Minun sivustani WOT kuitenkin kertoo, että kukaan ei ole arvioinut sitä. Siitä huolimatta yhden jonkun huono maine ”periytyy” minullekin, kuten muihinkin samaa domainia käyttäviin alidomaineihin, vaikka ne ovat täysin eri osoitteita, uniikkeine sisältöineen. WOT-ohjelma ei välitä siitä, vaan huono maine periytyisi, vaikka ohjaisin oman osoitteeni osoittamaan tyhjää html sivua, jossa ei ole mitään sisältöä!
Kukaan ei ole WOT:n mukaan arvioinut rakunet-sivuanikaan, vaan ”epätyydyttävä” periytyy joistakin muista tehtyihin kolmeen arvioon. Kolmessa kommentissa väitetään ”4irc.com:n” sisältävän spammia, malwareita ja viruksia. Tutkin yhden arvostelijan, nimimerkki ”phantazm:n”, lähteiden linkit. Yksi oli kuollut linkki ja kahdesta muusta en löytänyt mitään mainintoja ”4irc.comista”.
Tuli todettua, että WOT kannattaa poistaa ja pitää Firefoxin oma anti-pishing päältä. WOT ei erota jyviä akanoista, mutta Firefoxin anti-pishing erottaa ja osaa varoittaa oikeasta huijaussivustosta varmemmin.
”Periytyminen” on ihme systeemi WOTissa, mikä kertoo ohjelmasta sen, että se ei toimi oikein. WOT ei pysty erottamaan dynaamisia nimipalveluja käyttäviä sivustoja toisistaan, vaan näkee ne kaikki samana ja näin ollen myös tuomitsee ne väärin. Yksi arvostelu, joka itsessäänkin voi olla väärä, ”periytyy” pilaamaan kaikkien, samaa dynaamisen palvelun isäntäosoitetta (esim. 4irc.com), käyttävien (esim. rakunet.4irc.com, jokunet.4irc.com) maineen, WOT käyttäjien keskuudessa. Dynaamista nimipalvelua käyttävät sivut ovat kuitenkin uniikkeja, eikä niillä ole keskenään enempää tekemistä kuin Raunolla ja Maunolla, vaikka niissä kummassakin on nimen osana ”auno”.
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!