Aika hurahtanut  käsittämättömällä vauhdilla ja huomenna on taas aika lentää takaisin kotiräystään alle kuin pääskynen konsanaan. Toisinaan, kun, tuntuu siltä, että minulla ole pysyvää paikkaa missään, tulee mieleen virsi: Oi Herra luoksein jää.  Myös se, että ei ole pysyvää sijaa muuttolinnuillakaan.

Joka vuosi ne lentävät talveksi pois ja palaavat jälleen keväällä. Jotkut linnut talvehtivat hyvinkin kaukana kotimaasta. Matkustaminen on niille sitä rasittavampaa, mitä kauemmaksi ne muuttavat. Pisimmän reissun tekee  lapintiira, se matkustaa talveksi Etelämantereelle saakka.

Toisinaan en jaksaisi muuttaa mihinkään, haluaisin olla vaan yhdessä paikassa, mutta se ei aina ole mahdollista, niin linnuille kuin ihmisillekään, elämäntilanteesta riippuen. Minun elämäntilanteeni on nyt tämä.

Ei meillä ole täällä pysyväistä kaupunkia

Sanotaan Sanassakin: Ei meillä ole täällä pysyväistä kaupunkia vaan tulevaisia me etsimme. Luotan Jumalan armoon, että, milloin Hänelle vain sopii, matkani päätepysäkki on se pysyväinen sija, Kultainen Jerusalem. Jeesus sanoi:  Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. Uskokaa Jumalaan, ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa?

Hyvinä vuosina pidän Suomen luonnosta, varsinkin keväästä, jolloin leskenlehdet ilmestyvät ojien pientareille. Ja rentukoista, kieloista, valkovuokoista, voikukista, kissankelloista, puna-apiloista, lintujen laulusta. Kukat ja lintujen laulu tuovat iloa elämääni täälläkin. Vuodet eivät ole veljeksiä, sanoo sananlasku. Suomessa ne vain tuppaavat olemaan velipuolia, jolloin kylmää, märkää ja pimeää riittää ympäri vuoden.

Aika monet eläkeläiset lentävät talveksi ulkomaille ja palaavat keväällä. Minäkään  pidä Suomen talvesta, siksi ei ole hassumpaa viettää kylmimmät ajat etelän lämmössä, vaikka rutiininomainen puljaaminen ”talvi-mökille” ja takaisin aika-ajoin väsyttääkin. Varsinkin painavien laukkujen kanssa.

Tälläkin kertaa luulin, ettei enää olisi tarvinnut raahata, mutta 30kg per laukku täyttyi jälleen helposti. Turkin lentoyhtiö, joka on mielestäni paras, lienee varmaan ainoa, joka hyväksyy 30kg laukun per henkilö.

Paras lentoyhtiö

Jos vertailen Turkish Airlinea ja Finnairia, niin Finnairin pistesysteemistä ei ole käytännössä hyötyä. Pisteitä kertyy niin hitaasti, ettei niitä pysty käyttää ennen kuin ne vanhenevat. Asiakas voi kyllä ”lahjoittaa” vanhenevat pisteet muutamiin Finnairin määräämiin kohteisiin, mutta ihmetyttää, miksi Finnair ei lahjoita niitä automaattisesti itse?

Pisteillä saa pikkualennuksia Finnair-shopin evvk -krääsään, mutta mihinkään järkevään pisteitä ei voi käyttää. Tavisturistille pisteitä ei kerry tarpeeksi. Esim. pelkkä ylimääräinen matkalaukku useimpiin Aasian kohteisiin maksaa 23000 pistettä! Sitä ei helpolla saavuta. Lisäksi Finnairin lippujen usein kalliimmat hinnat syövät piste-edun tyystin, jos Finnairin sijasta hakukoneilla etsii halvemman matkan toiselta lentoyhtiöltä ja maksaisi vaikka extralaukusta erikseen, niin silti voittaa.

Hk. minulle Finnairin suoralento verrattuna Turkis Airlinesin yhteen välilaskuun ei ole merkitsevä asia. Kokonaisväliaika on yleensä ollut 2-3 tuntia korkeintaan. Se kuluu nopeasti jaloitellessa ja istuskelemalla vaikka kahviossa.

Turkish Airlinesin etuja

  1. Turkish Airlinesin matkaliput ovat olleet halvemmat kuin Finnairilla.
  2. 30kg:n painorajan vuoksi saa ikään kuin ylimääräisen matkalaukun ilmaiseksi.
  3. Asiakkaat saavat myös aina pienen ”selviytymispakkauksen”, jossa voi olla hammasharjan ja -tahnan lisäksi silmälappu, lentosukat ja lipokkaat. On valitettavaa, että monet matkustajat eivät arvosta lahjapakettia, vaan jättävät niitä koneesta lähtiessään lojumaan pitkin lattioita. Yhtiö saattaa joku päivä luopua niistä, jos niistä ei kerran välitetä.
  4. Ruokaa tarjotaan riittävästi. Thaimaa-Suomi välillä tulee kolme ateriaa + kahvi- ym. juomatarjoilut päälle. Tosin turkkilainen ateria on aika kauhean makuista, mutta onneksi menusta voi valita vaihtoehtoisenkin annoksen.
  5. Viidentenä, mutta ei vähäisempänä etuna on se, että Turkish Airlinesilla on ollut omalta kannaltamme ideaalinen aikataulu. Finnairilta harvoin on löytynyt lentoa, jossa on yhdistynyt edullinen hinta ja sopiva lähtö/paluu kelloaika. Eläkeläisenä minulle päivä ja kuukausi eivät ole kovinkaan tärkeitä lentoa etsiskellessä, mutta kelloaika on, koska kohdepaikkaan lentokentältä on pitkä matka molemmissa maissa.

Joten, ”turkki niskaan” ja menoksi!