Tuppaa monta kertaa hymyilyttää täällä hymyjen maassa, kun ei itkupotkuraivareistakaan taida olla apua. Viimemmäksi on hymyilyttänyt alueen vesihuolto. Jos se edes toimisi kunnolla, mutta kun on alle kaikkien arvostelujen. Vesi on voimakkaasti kalkkipitoista ja erittäin huonolaatuista. Toivottavasti kukaan ei sairastu käydessään suihkussa tai pestessään astioita. Kalkki sotkee paikat valkoisilla läiskillä, hanat muuttuvat pian harmaiksi, vaikka ne olisi juuri jynssätty kirkkaiksi sitruunahapolla.

Huonosta vesihuollosta huolimatta yksityinen vesi on kalliimpaa kuin kaupungin tuottama. Toivomuslistalla onkin saada kaupungin vesi tänne, mutta hanke tuntuu hukkuvan byrokratiaan tai korruptiosuohon. Vedenomistaja tuskin helpolla luopuu tulolähteestään. Sentään ei vesi ole kokonaan loppunut, kuten viime talvena tapahtui useaan otteeseen.

Vettä ei tietenkään voi juoda suoraan kraanasta, kuten ei muuallakaan hymyjen maassa, vaikka vesi olisi parempilaatuista. Juomavesi on ostettava pulloissa. Ei ole tietoa mistä pullojen vesi on peräisin, mutta tuskin hiekkaharjujen kupeista sekään. Talon juomavesi tulee halvemmaksi ostaa 20 litran vaihtopulloissa. Pulloauto tulee ovelle ja kuski kantaa pullot sisälle. Hinta alle 25 senttiä pullo nykykurssilla. Vaihtopullojen vesi on suodatettu kaupungin kraanavedestä, mutta siinä ei ole ole väri, eikä makuhaittoja.

Miten, missä ja kuinka usein vaihtopullot pestään, on asia erikseen.
Hygieniamittari täällä on huomattavasti alemmalla tasolla kuin Suomessa, eikä terveystarkastajia liene ollenkaan. Hygieniapassia ei vaadita elintarvikkeiden käsittelyyn. Mainittakoon, että lähes kaikki katuruokakauppiaat käsittelee ruokia ilman suojakäsineitä, esim. mättää vihannekset ym. asiakkaan annokseen paljain käsin, välillä pyyhkäisten niitä enemmän tai vähemmän puhtaaseen essuunsa. 

Tuli hiljan käytyä katsomassa ”vesilaitosta”, josta vetemme tulee. Näytti pikemminkin paikalta, jonne ”vetemme” menee. Siivoton kuin alkoholistien käymälä. Pumppu pyörii kuumana, taukoamatta, imien maanalaisesta betonisäiliöstä vettä. Säilöön voi kurkistaa aukosta, josta puuttuu kansi. Vastuu lienee putoajalla, jos joku sinne putoaa. Eläimiä voi tipahdella hyvinkin: sammakoita, liskoja rottia. Sitten mädäntyvät sinne.

Pumpusta puuttuu painesäiliö. Painemittari näyttää nollaa. Vissiin rikki. Suodatuslaitteisto näyttää uudehkolta, mutta sitä ei ole kytketty mihinkään. Ei siis ole käytössä. Putkityöt ovat tyypillistä hymyjen maan sekasortoista laatua. Törkyinen suolatankki, ilmeisesti vedenvedenpehmennystä varten, näyttää olevan tyhjä ja tukossa.

Muitakin otoksia tarttui haavin lyhyen kävelymatkan varrelta. Portin tornin seinän laatat ilmeisesti loppuneet kesken n. 8 vuotta sitten. Milloinkahan homma jatkuu.. Toisen tornin lamppu roikkuu pelkän johdon varassa. Ketään ei kiinnosta korjata. Sähkömittarin jännitteiset johtoliitokset ovat vapaasti kaikkien halukkaiden kosketeltavissa. Alueelle luvattu ”hieno” yleinen uima-allas ja klubitalo ( yhtä kuin  WC ja suihku ) näyttää lähinnä seikkailuelokuvien muinaisrauniolta. Allas on ollut rakenteilla jo vuosia. Valmistuneeko koskaan. Diilereitten myyntipuheiden mukaan  yleisiä uima-altaita piti tulla peräti kaksi, alueen kumpaankin päähän. 

”Toimiston” roskapönttökaapin ovi repsottaa alakuloisesti.

Jos harkitset talonostoa hymyjen maasta, niin suosittelen harkitsemaan kauan ja hartaasti. Parempi katsoa kuin katua. Todennäköisyys, että tulet  huijatuksi, on suuri. Jos olet huvittelunhaluinen kroisos ja sinulla varaa heittää satatuhatta kankkulan onnenkaivoon, niin vassokuu. Mutta, jos olet sinisilmäinen tavis ja jos on ihan pakko rakentaa, niin rakenna lahjatalosi mieluummin vaimosi maalle, jos vain mahdollista. Vältä ns. projektialueita. Ne on lähinnä perustettu rahasammoiksi omistajilleen.

Projektien kohderyhminä ovat lähinnä ulkomaalaiset ”kesämökkeilijät” ja muut taivaanrannanmaalarit. Diilerit vetävät välistä huomattavia summia pohjattomiin taskuihinsa aiheuttaen talojen hinnan kohoamisen, nykykurssilla vähintään suomalaiselle tasolle, ellei enemmänkin, kun vastaava konstruktio otetaan huomioon. Taloja voi olla vaikea saada myydyksi myöhemmin, että saisi edes omansa takaisin. Täällä on paljon taloja ollut vuosia myynnissä.

Projektialueiden talot ovat halvalla huonosti tehtyjä, vaikka mainoksissa niitä hehkutetaan ja  kaukaa katsottuna voivat näyttää hienoilta. Mitään perusteellisia talo-,  LVI-, ja sähköpiirustuksia asiakas ei saa. Ei niitä ole olemassakaan. Korkeintaan mainoskuvia valmiista talosta kuvitteellisten palmujen keskellä ja ylimalkaisia kaavioita ja huonesijoittelukuvia. Mainitut mitat heittävät usein reippaasti valmiissa talossa. Yksityiskohtainen lista pakettiin sisältyvistä tarvikkeista puuttuu. Neliöihin lasketaan parvekkeet ja ulkoterassitkin. Jos et neuvottele neliöistä erikseen, mitä niihin pitää kuulua, niin voit yllättyä miten pieni talo on sisältä, vaikka neliötä on paljon.

Talokaupoissa pyörii paljon feikkiä ja epäselvyyksiä. Huomaa sekin, että et voi omistaa maata, jolle talo on rakennettu. Mahdollisesti et taloasikaan, vaikka niin luulisit. Onko se rekisteröity virallisesti nimellesi, vai onko sittenkin omistajana joku muu? Puuttuuko virallisista papereista jokin tärkeä lomake jne.? Edes paikalliset eivät välttämättä ole perillä kaikesta asiaan liittyvästä byrokratiasta.

Hyväsydämisenä tai muuten huumattuna saatat haluta antaa talon vaimollesi. Jos merkitset hänelle muutakin kuin sosiaaliturvaa, hän saattaa silloin kertoa sinulle, että joudut  allekirjoittamaan hieroglyfeillä kirjoitetun paperin, josta et ymmärrä sanaakaan, mutta, jossa vakuutat, että taloon käytetyt rahat eivät ole sinun, vaan vaimosi. Vaimolta ei vaadita todistusta asiasta. Kaikki tietävät, ettei niitä löydy ja oikeasti kaupassa käytety rahat olivat sinun. Tempulla ilmeisesti kierretään laissa oleva asetus, jossa määrätään, että paikallinen vaimo ei voi käyttää ulkomaalisen rahoja talon ostoon. Muistelen lukeneeni asiasta jostain.

Tiesitkö, että hymyjen maassa talosi sähkölaitteet voidaan kytkeä jopa 30 ampeerin sulakkeen taakse! Vetää totisesti suun messingille. Sellainen naula vaatisi jykevät johdotukset. Samalla kalliit. Helppoa ymmärtää, miksi kiusaus käyttää ohuempia johtoja tulee ylivoimaiseksi. Joissakin asioissa ei olla  turhan tarkkoja, asentajakin voi olla itseoppinut ”laita aasille häntä” -tyyppi. Kätevää, jos vain häntä osuu oikeaan kohtaan. Meille seppo teki kepposen ja johdot alkoivat kuumeta samalla kuin uuni ja hellanlevytkin. 30 ampeerin sulake kesti laukeamatta, kunnes johdot paloivat poikki ja sähkö katkesi ilmankin. Onneksi ei koko talo palanut. Ja onneksi saimme takuuseen itse hankittua ammattitaitoisemman asentajan, joka asensi kolmessa päivässä lähes kaikki johdotukset uusiksi ja vähän muutakin. Vaadin sähkökaappiin maksimissaan 10-16 ampeerin sulakkeet, suomalaiseen tapaan. Laittoi silti varuiksi pari 20 ampeerin sulakettakin..  Maipenrai. Johdotus on kuitenkin riittävän paksua.