Jotenkin uskomatonta kuinka hyvin OpenSUSE on minulla aina päivittynyt vanhasta uuteen. Erityisesti, vaikka käytän edelleen ”antiikkista” KDE3.5 työpöytää. En vain pidä KDE4:stä tai Gnomesta. Niissä on omaan makuuni sopimattomia, pieniä, mutta ärsyttäviä puutteita ja kilkkeitä, joita ei saa pois. Vaihtoehtoiset suositut käyttöliittymät,  LXDE ja Xfce, ovat nekin jääneet minulla toistaiseksi vain marginaalisiksi kokeiluiksi. Aina olen palannut KDE3.5:een. Se on nopea ja mahdollisuudet tuunaukseen lähes rajattomat. Tiedostoselaimista Konquerorille ei myöskään ole ilmestynyt voittajaa. Onneksi OpenSUSE kommuuni on aktiivisesti jatkanut KDE3.5:n kehitystä. Päivityksiä on ilmestynyt kiitettävän tahtiin.
OpenSUSEssa ei ehkä ole yhtä valtavaa ohjelmistotarjontaa, kuin Ubuntussa tai muissa Debian pohjaisissa jakeluissa, mutta kaikki mahdolliset haluamani ohjelmat ovat kuitenkin löytyneet. Harvinaisemmatkin tavalla tai toisella, joko sourcesta asentamalla tai  kikkailemalla esim. kääntämällä Alienilla Debian paketti rpm:ksi. Tai sitten käyttämällä muiden RPM jakeluiden paketteja.

Opensusen päivitys versiosta 12.3 uusimpaan 13.1 versioon sujui kitkatta. Disabloin ensin kaikki vanhat ohjelmalähteet ja lisäsin 4 virallista, virkistin uudet lähteet ja sen jälkeen poikani antaman vinkin mukaan konsolista komento: ”sudo zypper dup –download ”in-advance”, joka lataa päivitettävät tiedostot ensin ennen kuin ne asennetaan. Lataaminen ensin on turvallisempaa kuin, että päivittäisi suoraan sitä mukaa kuin lataa. Tarkempia ohjeita löytyy täältä.

Aloitin melko myöhään illalla ja lataus jatkui ja jatkui, niin, että jätin koneen latailemaan itsekseen yöksi. Tiedostot ilmeisesti latautuvat jonnekin temp-hakemistoon, enkä ollut varma riittääkö edes tila. Kuitenkin, aamulla, kun heräilin, niin päivitys oli valmis! Boottaus ja KDE3.5 avautui ruudulle samannäköisenä kuin ennenkin. Pientä säätöä kuitenkin tarvittiin, koska esim. Yast käynnistyi tyhjänä. Johtui jostain gtk- tai qt- teeman ristiriidasta, mutta en kirjoittanut ongelmaa ylös ja unohdin jo miten sen korjasin. Vanhuus ei tule yksin. Muistaakseni kuitenkin asensin Oxygenin Yast-teemaksi ja asia korjaantui sillä.

Päivitystapahtuma versiosta 12.3 –> 13.1 onnistui uuteen rautaan lähes täydellisesti, alusta loppuun. Vieläpä yön aikana itsekseen ilman valvontaa, ilman mitään keskeytystä ja jatkoklikkauksia, vieläpä KDE3.5 työpöytään. Siinä se oli käyttövalmiina odottamassa herätessäni! Kiitokset OpenSUSEN yhteisölle ja testaajille. Laadukas ja ammattimaisesti ohjelmoitu päivitys!