Kun eilen matkustin IC-junan ”koirankoppi” -vaunussa töihin, nousi samaan vaunuun kaksi nuorta, poika ja tyttö, kahden saksanpaimenkoiran kanssa. Toisella koiralla oli opaskoiran varustus. Konduktöörin tarkastaessa lippuja tyttö sanoi hänelle, että he ovat ”sokea ja saattaja”. Minulle jäi epäselväksi kumpi oli kumpi. Arvelin saattajaksi poikaa, koska tyttö vaikutti enemmän sokealta. Hän näytti tavanomaisen normaalilta, paitsi, että hänen kasvonsa olivat sen näköiset, että hyvä etten alkanut itkeä. Surusta, säälistä ja myötätunnosta.

Ensivaikutelma oli tyrmäävä, en ole koskaan ”livenä” nähnyt niin runneltuja ja hirviömäisiä ”alienin” kasvoja kuin tytöllä oli. Ajattelin, miksi ne oli sellaiset, eikö plastiikkakirurgi olisi voinut tehdä jotain, vai eikö sellaiseen ole  ollut mahdollisuutta? Kysymyksiä, joiden kysyminen ei tuntunut korrektilta. Mitä hänelle oli tapahtunut? Oliko kasvot tuhonnut tauti, vai oliko hän joutunut onnettomuuteen? Oliko hänelle tehty väkivaltaa, vai oliko koira tai muu eläin raadellut hänet? Vai oliko ilotulite tai muu pommi räjähtänyt hänen kasvoilleen. Jälkimmäistä voisi olettaa silläkin perusteella, että häneltä näytti puuttuvan myös sormia.

Toisella puolen kasvoja oli isoja paisemaisia muhkuroita. Suu oli epätavallisen suuri, toispuoleinen ja vino. Kuin suuri aukko, josta hampaat näkyivät tytön pitäessä sitä koko ajan auki. Tyttö pystyi kuitenkin puhumaan normaalisti ja juomaan vaikeuksitta. Hän tilasi vaunuja kiertävän bistron tarjoilijalta kahvin ja kaljan. En muista matkoillani, että olisin kuunaan sattunut näkemään kenenkään tilaavan kiertävästä bistrosta kaljaa ja ehkä siksi minulle tuli jotenkin fiilis, että ehkä hän halusi siten samaistua ”normaaleihin”.

Toisen silmän tilalla hänellä ei ollut mitään, ei edes kuoppaa, eikä kulmakarvoja, vaan iho kasvoi suoraan ja sileästi sen paikan yli, jossa silmän olisi pitänyt olla. Silmän tilalle ihoon oli ilmeisesti maalattu punainen pyöreä reilun sentin läpimittainen täplä. Ainakin se näytti maalatulta. Miksiköhän se oli punainen? Ikään kuin se olisi punaisella tushilla sutaistu siihen. Toinen silmä oli vähän paremman näköinen, joskaan ei varsinaisesti ihmisen silmää muistuttanut sekään. Sekin oli pyöreä, ehkä hieman punaista täplää isompi, noin silmän mykiön kokoinen ja näytti reiältä, jonka ympärillä oli muutamia hopean värisisä kiiltäviä partikkeleita, kuin pieniä hakasia. En tiedä olivatko ne lävistyksiä, vai oliko niillä jokin tietty tarkoitus, mutta hopean välke teki aika scifin vaikutelman. Eräässä vaiheessa tyttö katsoi minua, mutta en voinut olla varma näkikö hän futuristisella silmällään mitään.

Ilmeisesti näki. Sillä saavuttuamme Tampereelle, jossa jäin pois junasta ja poikakin jäi pois, tytön jatkaessa matkaa,  varmistui, että poika oli sokea. Hopeasilmäinen tyttö oli siis saattaja. Myös molemmat koirat  jatkoivat matkaa tytön kanssa. Pojalla oli vain valkoinen keppi. Poistuin vaunusta pojan perässä. Samalla kysyin tarvitseeko hän apua, koska vaunun haparoiva oven aukaisu tuotti vaikeuksia. Avasin sen hänelle painamalla ovinappia ja sanoin kummalla puolella junaa laituri oli. Laiturille piti tulla jonkun häntä vastaan ja viedä taksiin, mutta ei näkynyt ketään.

Hän näytti orvolta ja epävarmalta yksin siinä laiturilla. Yritin udella kenen sinne piti tulla vastaan ja kuulema jonkun laituritoimistosta. Kun veturin kytkijä kulki ohi, luuli hän häntä kyseiseksi henkilöksi ja yritti mennä hänen perässään takaisin vaunuun. Sanoin hänelle, että ei se ole se. Jäin pojan seuraksi siihen asti kunnes laituritoimiston mies tuli häntä hankemaan. Onneksi ei tarvinnut odottaa kuin  muutaman minuutin, mutta pitäisi kyllä tällaisissa tapauksissa tilatun henkilön tulla valmiiksi odottamaan ennen junan tuloa.