Valokuvien järjestely on asia, jota ei kuunaan saa loppuun tehdyksi. Jonkin verran vanhan ajan paperikuvia olen ”järjestänyt” albumeihin, joissa ne ovat enemmän tai vähemmän sekaisin, eikä niistä tiedä milloin ne on otettu.

Sadoittain paperikuvia on jäänyt laatikon pohjalle, sekaisin tai niputettuina, enkä todennäköisesti niitä järjestäkään kuunaan.

Enkä digitoitua, jollainen suunnitelma minulla joskus niille oli, siihen aikaan kun kaikki oli vielä olevinaan hyvin. Kuvat ovat täynnä historian havinaa, joka tekee minut surulliseksi. En niitä poiskaan ole voinut heittää, vaikka joskus taisin uhata hävittää ne kaikki. Ehkä lapset niitä kuitenkin vanhempina joskus katselevat ja muistelevat kotitalonsa elämää.

Israelissa ottamani ja monet muutkin diat ovat tuhoutuneet itsestään. Alkaessani digitoimaan niitä, oli jo liian myöhäistä. Useimmista kuvat olivat haihtuneet jäljettömiin. Vain muutaman sain pelastettua ja nekin huonolaatuisena. Kaikki katoaa tässä maailmassa, paitsi rakkaus. Vai katoaako sekin? Ei, lupaa Sana.

Digikuvia ”laatikkoon”

Ensimmäisen digikamerani hankinnan jälkeen alkoi digitaalisia kuvia kertyä ”laatikkoon” huomattavasti paperi- ja diakuvia runsaammin ja helpommin. Juuri mitään räpsäystä ei tule deletoitua, vaikka kuva olisi kuinka huono. Olen yrittänyt järjestellä diggikuviani digitaalisiin albumeihin Piwigo ohjelmalla.

Piwigo on mielestäni tällä hetkellä paras ilmaisista serverille asennettavista albumiohjelmista. Ainakin se on nopein. Gallery3:ssa on helpompi kuvien hallinta, mutta se on selvästi hitaampi. ZenPhoto bugittaa liikaa. Asentaminen serverille tökkii ja on myöskin hitaampi kuin Piwigo. Copperminella on pitkä kehityshistoria ja se olikin minulla ensimmäisenä kokeilussa, mutta on jo jähmettynyt jälkihehku menneisyydestä. Kaikki teematkin ovat samanlaisia. Muutamia muitakin olen kokeillut, mutta niitä ei kannata edes mainita.

Piwigossakin puutteensa

Kuvien hallintapaneeli ei ole järin  ergonominen.Toiminnot vaativat monta klikkausta, eikä linkkejä löydy loogisista paikoista, esim. ”lataa kuvia” puuttuu albumin hallinnasta. Pitää klikata erillistä valikkoa, jolloin puolestaan joutuu poistumaan albumin hallinnasta. Ärsyttävää alkaa aina alusta klikkailu samaan kohtaan missä oli aiemmin.

Alasvetovalikoita ja linkkejä kätevämpi olisi esim. hiiren kakkosnapin toimintovalikko. Albumien järjestely saisi tapahtua puunäkymässä kuin tiedostoselaimissa, joissa näkee kerralla kaikki ala-albumit ja hiirellä voisi niitä kätevästi järjestellä ilman tolkuttomia klikkaussulkeisia kuten nykyisellään.

Uploadauksessakin olisi parantamisen varaa. Flash-lataus menettelee, kunhan ei uploadaa enempää kuin noin 150 kuvaa kerralla. Minulla ainakin flash kaatuu, jos lataa enemmän.

Selainlataus, puolestaan, on täysin turha ominaisuus. Tosikuvaajaa, jolle kertyy jatkuvasti paljon kuvia, ei inspiroi ladata niitä albumiin yksi kuva kerrallaan! Mutta kaikki toiveet eivät täyty ilmaiseksi.  

Laittelen kuvia digialbumeihin pikkuhiljaa. Paljon on vielä laittamatta, vaikka kuvia on jo albumeissa yli 10000. Tagien ja kommenttien lisäily niihin on toivotonta. Taitaa vain parissa kuvassa olla jotain tekstiä.

Minulla on ongelmia keksiä kuville järkevä, helppo ja looginen kategorointi. Nyt siellä on albumeissa sekoitus vuosia ja aihepiirejä. Kategorioita on jo ziljoona. Eipä minulla pysy mikään muukaan asia järjestyksessä.