(Tämä juttu on ollut aiemmin bloggerissa) Tämä Bloggerin blogi toimii minulla varablogina, lähinnä silloin, kun oma serverini ei syystä tai toisesta ole käytössä. Kohta tulee taas muutaman päivän tauko, kun serverini vaihtaa sijaintia. Ihan hyvä blogialusta tämäkin.

Olen koettanut tuunata Bloggerin ulkoasusta suunnilleen samanlaisen kuin serverilläni oleva Drupalin blogini on. Kaikkia Drupalin ominaisuuksia ei tähän saa, mutta toisaalta ulkoasun tuunaaminen on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin Drupalissa. Editorista puuttuu contex highlighting, mutta erittäin kätevä ominaisuus siinä on se, että css:n muokkauksen vaikutus näkyy sivustossa heti ilman tallentamista.

Ehkä myös päivitän serveriäni. Syystä että, ostin eräästä kaupasta heräteostoksena 8 megaa tuunaus -muistia pöytätietokoneeseeni, jossa on nyt vain 2Megaa, ja muistin väärin, että Asuksen emolevy PQ5-E tukisi DDR3 -tyyppiä. Mutta ei tue kuin DDR2:ta. Joten hienot Kingstonin siniset 2x4Megan kammat jäivät toistaiseksi työttömiksi. Kunhan aikanaan valmistelen uuden emolevyn ja prosessorin uusille muisteille, niin voisi päivittää serverini Asuksella ja sen prossulla.

Tietokonesälää hankkiessa on tyhmää maksaa turhasta

Suurinta osaa Asus PQ5-E:n erikoisominaisuuksista en ole käyttänyt. Vain ylikellotusextrat ovat käytössä. 1.8 GHz Intel Dual Core prosessori on pyörinyt jo monta vuotta vakaasti 3.1 GHz:n taajuudella. ”Tulevaisuuden tuki” ja monet ominaisuudet ovat usein vain mainoskikkoja saada nörtit ostamaan kalliimpia emolevyjä. Parin vuoden päästä uudet komponentit eivät kummiskaan sovi siihen. Luulen, että emolevyjen valmistajat tarkoituksella muuttavat prosessorien ja muistien kantoja nopeaan tahtiin, niin että aina pitää ostaa koko paketti, jos päivittää uudempaan.

Sellaisia emolevyjä on vähän tarjolla, ainakaan budjettihintaan, joissa olisi LGA 755 prosessorikanta ja DDR3 tuki, niin että olisin voinut siirtää vanhan prosessorini siihen. Joten piti ostaa muistien takia uusi prosessorikin. Halusin päästä niin halvalla kuin mahdollista, mutta kuitenkin saada kohtuullisen kokoonpanon. En vielä tiedä miten onnistuin, kun en ole vielä kasannut kokoonpanoa.

Budjettisyistä luovuin ylikellotusominaisuuksistakin, koska ylikellottaminen vaatii siihen soveltuvan emolevyn ja lukitsemattoman prosessorin. Intel rintamalla kellottajien tämän hetken kuuminta kamaa lienee Z77 piiri + prosessorit. Niiden hinta ylitti budjettini.

Toisaalta hitaimmatkin prossut rupeavat olemaan riittävän nopeita ilman kellotustakin. Ainakin sellaiselle kuin minä, joka ei pelaa muuta kuin joskus harvoin sudokua ja flippereitä. Toisaalta olisihan se kiva mitä nopeammin tavara näytölle lävähtää, vaikka ei pelaisikaan.

Ferrari maksaa. Välirahalla Ladaan saa hankittua paljon muuta tarpeellista. Sama koskee tietokoneita. Eiköhän vanhalle hevoselle vauhti ala riittää. Asus + Dual Core on ollut minulle riittävän nopea.

Olisin tietysti voinut yrittää palauttaa muistikammat, mutta en jaksanut vaivautua. Täällä kun ei liene kummoista kuluttajasuojaa ja on kauppiaasta kiinni hyväksyykö palautuksen. Toiset hyväksyvät, toiset eivät. Ankaran googlettamisen tuloksena päädyin AsRock B75M-DGS R2 minilevyyn ja Pentium G2120 prosessoriin, jotka olivat nopeasti täällä saatavilla eräästä kaupasta, vaimoni kotikaupungista. 105 euroa yhteensä. PQ5-E maksoi aikoinaan yksinään enemmän.

B75M-DGS emolevy on tuunaajan näkökulmasta hirveä, mutta ainakin muistit ovat hienot…