Suomessa vain hienot paperit tekevät viranhaltijasta ”pätevän”, vaikka ei käytännössä ymmärtäisi alasta mitään. Terveydenhoitosektorilla  tällaisiin nimellisesti ”päteviin” törmää tuon tuostakin. Ihmisiin, jotka ovat täysyin väärällä alalla. Eräskin ”pätevä” sanoi monisairaalle äidilleni ”kannattaako teidän ikäiseen enää satsata”.

Leikkaussuunnitelmaa viivytettiin vuosia kunnes äitini oli niin vanha, ettei leikkausta enää voitu suorittaa vaarantamatta hänen henkeään. Eräs toinen ”pätevä” teki potilaalle epäinhimillisen ”hoitosuunnitelman” 10 vuotta vanhojen paperien perusteella, tapaamatta potilasta henkilökohtaisesi ollenkaan! Näin ”pätevät” voivat toimia kenenkään estämättä.

Sen sijaan käytännön työssä ja itse opiskellen kannuksensa hankkinut, tuhansia potilaita hoitanut asiantuntija, onkin ”epäpätevä”, koska ei löydy vanhoja papereita koulutuksesta. Silloin poliisi tulee ja pidättää ja alkaa massiivinen mustamaalaus, vaikka näyttöä virheistä ei löydy.

Otsikot kirkuvat kuinka ”Laiho on vakava riski – tällaisista virheistä epäillään:” 

Valelääkäriksi epäilty Esa Laiho on ehkä työskennellyt lääkärinä epäasiallisesti, kertoo valvontavirasto Valvira. Laihon epäillään muun muassa aiheuttaneen viiveitä potilaiden hoitosuunnitelmien toteuttamisessa. Valviran mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista. Vakavia hoitovirheitä ei ole toistaiseksi paljastunut. Valvontavirasto kuitenkin arvioi, että Laiho on ollut lääkärinä työskennellessään vakava riski potilasturvallisuudelle.

Miten riski on realisoitunut, siitä meillä ei ole tietoa. Laihoa epäillään ”jostakin”, mutta ei tiedetä mistä. Häntä pidetään riskinä, mutta ei tiedetä ”miten riski on realisoitunut”.

Tällainen uutisointi on ihmisen mustamaalausta. Jälleen yksi esimerkki suomalaisesta ihmisoikeuspolitiikasta: syytetty on syyllinen kunnes toisin todistetaan.  Heitetään ilmaan epämääräisiä epäilyjä ”hoitosuunnitelman viiveestä”.

Näitä ”viiveitä” on terveydenhoitojärjestelmä pullollaan. Jonot ovat pitkiä, eikä lainkaan varmaa saako hoitoa. Systeemi on mennyt huonommaksi vuosi vuodelta. Sairasta juoksutetaan ja jonotutetaan eri pisteiden välillä kuin koiraa. Suomi voisi ottaa mallia esim. Thaimaasta, jossa kaikki hoitoon kuuluva saadaan samasta paikasta ja samalla kertaa: Lääkäri, labra ja lääkkeet, tosin yksityisessä sairaalassa.

Minun käsittääkseni Laihon  ainoa ”virhe” on se, ettei löydy koulutuksesta papereita ja ehkä asian salaaminen. Sen takia nyt etsitään kuumeisesti hänen toiminnastaan virheitä periaatteella ”on ihan pakko jotain mätää löytyä”, koska ilman papereita ei Suomessa kukaan voi olla ”pätevä”. Ihmisen mustamaalaus mediassa ja vangitseminen tällaisen takia on mielestäni ylimitoitettua ja ihmisoikeuksien polkemista.