Yhteen aikaan harrastin keskustelufoorumeita liikaakin ja pidin jopa omaa foorumia muutamia vuosia. Silloin tuli pohdittua kaikenlaista ”psykologista” kuten seksin merkitystä avioliiton kestävyyteen.

Koska avioliittoa ei nykyään enää juurikaan pidetä arvossa perinteisessä mielessä sillä tavoin, että seksin harrastaminen valitun elämänkumppanin kanssa säästettäisiin avioliittoon ja pidettäisiin sen sisällä, eivätkä monet parit edes halua virallisesti sitoutua elämään loppuelämäänsä toistensa kanssa, niin pitäisi varmaan puhua yleisesti ”parisuhteesta”, joka on mielestäni yhtä ällö ilmaisu kuin ”kiva” edesmenneen isäni mielestä.

Joka tapauksessa avioliitolla on edelleen muita suhdemuotoja suurempi elämänkumppaniinsa sitoutumisen status.

”Liima”

Pääteesejä keskusteluissa oli se, että seksin harrastaminen puolison kanssa on ikään kuin ”liima”, joka pitää avioliiton koossa. Ilman liimaa suhde alkaa natista liitoksistaan ja kappaleet irtaantua toisistaan.

Nyt en tarkoita yhteisiä sopimuksia joissa puolisot haluavat elää yhdessä ilman seksiä, kummankaan kärsimättä asiasta tai hinkumatta sitä toistenkaan kanssa. Tai sairauksia tai vanhuutta ja vastaavia syitä, jotka mahdollisesti estävät seksin harrastamisen, mutta puolisot eivät koe sitä ongelmaksi.

Mutta, jos mitään estettä ei sinänsä ole, halujakin on, mutta silti seksin harrastaminen loppuu, niin se on mielestäni merkki siitä, että parisuhde on vaikeuksissa.

Parisuhteen syntyminen

Jos mies ja nainen pitävät toisistaan, mutta eivät harrasta seksiä keskenään, niin he ovat pelkkiä kavereita tai jopa hyviä ystäviä –  edellyttäen, että molemmat ovat sinkkuja tai molemmat avioliitossa. Jos kaverukset alkavat harrastaa seksiä rakastumisen tai muun syyn vuoksi, niin kaveruussuhde muuttuu parisuhteeksi.

Jos kaveruksista toinen osapuoli on parisuhteessa, erityisesti avioliitossa, niin kovin syvällinen ystävyyssuhde on käytännössä mahdotonta. Se johtuu siitä, että puoliso epäilee toisella olevan romanttisen suhteen ja ajattelee miksi hänen puolisollaan pitäisi olla joku muu ”kaveri” kuin hän.

Sinkut eivät yleensä halua kaveerata naimisissa olevien kanssa. He pelkäävät naimisissa olevien puolisoiden reaktioita. Avioliitossa olevat vastakkaisen sukupuolen edustajat voivat kaveerata jonkun verran, mutta käytännössä  vain eri sukupuolta olevat sinkut voivat olla kavereita rajoituksetta.

Jos toinen puoliso kaveeraa satunnaisesti ja avoimesti elämänkumppaninsa tieten, niin toinen saattaa sen hyväksyä. Mutta, jos kaveeraaminen tapahtuu salassa, niin jo asetelma paljastaa, että kyse tuskin on pelkästä kaveruudesta, vaan romanttisesta seuranhausta, joka voi tapahtua jännityksen kaipauksesta tai ihastuksen huumaamana, varsinkin, jos romanttiset tunteet omaa puolisoa kohtaan ovat viilenneet.

Pettäminen

Jos romanttisessa, tai missä mielessä tahansa, tapaaminen johtaa seksin harrastamiseen, niin se katsotaan ”pettämiseksi”. Pettämisen raja voi olla monilla  matalammallakin.

Pettämisen julkitulosta on, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, seurauksena avioliiton hajoaminen. Se johtuu siitä, että seksin harrastaminen oman puolison kanssa on päättynyt.

Vaikka asia sovittaisiin ja toinen lopettaisi yhteydenpidon syrjähyppynsä kanssa, niin  seksi voi silti loppua tyystin, jos petetty osapuoli ei pääse irti petetyksi tulemisen seurauksena syntyneistä epämiellyttävistä tunteista, tai pettäjä edelleen haluaisi mieluummin seksiä jonkun toisen kanssa.

Päivitys 29.8.2018. Kaikenlaista sitä on tullut horistuakin. En ole enää samaa mieltä itseni kanssa. Avioliitossa voi pysyä ja olla onnellinen ilman mitään ”liimojakin”. Riippuu puolisoista.