Kuluva viikko ollut hankala. Myöhään sunnuntai-iltana jälleen kerran alaselkäkipu iski varoittamatta. Maanantaina alaselkäkipu palasi voimakkaana, eikä tavallinen särkylääke tehonnut kunnolla. Päätin ottaa Burana slowta.

Kipu alkoikin hellittää. ”Höntti” olo, vaikea kuvata millainen, kuitenkin jatkui. Täysin voimaton en ollut. Tein kaikenlaisia askareita. Aika ahkerasti itseasiassa.

Maanantai-iltana ajattelin lämmittää ulkosaunan, mutta kompastuin autotallin lattialla lojuneeseen roikkaan ja syöksyin komeasti  kohti ovea. Vaakalento loppui lyhyeen, kun pääni törmäsi täysiä oven pieleen.

Kova on kallo. Ihme, ettei mennyt taju. Tai niskat nurin. Käteen ja jalkaan tuli pari nirhaumaa ja keskelle kalloa verinen läntti. Päätä ja niskoja jomotti ja into lämmittää saunaa lopahti siltä erää, mutta lämmitin saunan seuraavana päivänä eli eilen.

Kuinka päästä eroon hammassärystä?

Hammassärystä eroon pääseminen on yllättävän hankalaa syöpähoidossa olevalle. Olisin halunnut, että sairaala hoitaa hampaani kuten ennen Doketakseli-hoitoa, mutta nyt se ei käynyt päinsä. Oli mentävää oman kunnan hammashoitolaan.

Kunnan uusi hammaslääkäri röntgenkuvasi kipeän hampaani, totesi pahan tulehduksen ja teki kotihoitosuunnitelman. Käynti oli siinä. Kun kotihoito ei tuntunut tehoavan, en halunnut enää samalle hammaslääkärille toistamiseen. Voi olla, että vaikutti vähän sekin, kun hänen kommenttinsa levinneestä eturauhassyövästä oli: ”kaikkienhan meidän on täältä joskus lähdettävä”. En mielestäni ole mielensäpahoittaja hirveän helposti ja ymmärrän huumoria, mutta, jos minulle tulee komplikaatio kyseisen lääkärin käsissä, niin ehkä hän ei soita 112 vaan toteaa:  ”kaikkienhan meidän on täältä joskus lähdettävä”…
Tämäkin oli huumoria.

Valinnanvapaus kerran vuodessa

Hoitopaikan voi valita, ei ole pakko käydä omassa kunnassa, mutta hienolta kuulostava valinnanvapaus on harhaanjohtavaa, koska valinnanvapautta ei voi käyttää milloin haluaa. Sitä voi käyttää vain kerran vuodessa ja valinta on tehtävä kirjallisesti etukäteen!

Kiireellisissäkin tapauksissa on ensisijaisesti ”valittava” oman kunnan hoitopaikka. Jos oman kuntaan ei pääse riittävän ajoissa, niin voi yrittää muista kunnista.

Käytännössä lähes aina on pakko mennä oman kunnan hoitopaikkaan, ellei ole aiemmin kirjallisesti valinnut toista paikkaa, jolloin on pakko mennä sinne.

Valitsin yksityisen hammaslääkärin

Yksityiselle valinnanvapaus on todellista. Voi valita lennossa kenet tahansa ja milloin tahansa. Ainoa ikävä puoli on kalliimpi hinta verrattuna julkisiin palveluihin. Kela korvaa hinnasta muutaman euron. Korvaussumma on todella hämmästyttävän pieni!

Yritin ensin soittaa hammaslääkärille ajan toisesta kunnasta. Noin 10 minuuttia kuunneltuani odotusmusiikkia luovutin ja päätin soittaa yksityiselle, maksoi mitä maksoi. Toki yritin tinkiä hinnasta.

Päädyin googlen ”hakuammuntana” erääseen, joka vastasi välittömästi soittooni ja myös aika järjestyi samalle päivälle. Odotushuoneen porukasta päätellen paikka on eläkeläisten suosiossa, joten sulauduin hyvin joukkoon. Ensimmäiseksi täyttelin lomakkeen, jossa kyseltiin mm. mitä lääkkeitä käytän.

Minulle sattui nuori hammaslääkärimies. Komeat tatskat, heh. Ei ihan perinteisen tyylinen lääkäri, mutta asiansa osaava. Hän ei ollut satavarma röntgenkuvan perusteella oliko koputusaran hampaan juuressakin tulehdusta. Hän poisti hammaskiveä ja hioi hampaan matalammaksi, ettei ylähammas painaisi sitä. Hiominen teki niin häijyä, että tarvitsin puudutuksen.

Olisin halunnut, että hammas poistetaan yksintein ja pääsisin jo turhan pitkään jatkuneesta riesasta, mutta hän ei suostunut poistamaan sitä XGeva-lääkityksen ja sytostaattihoidon takia vaan kirjoitti lähetteen sairaalalle.

Näyttää siltä, että pääsen kuin pääsenkin sairaalan hammastutkimukseen, vaikka kalliiksi tuli, jos vertaa siihen, että olisivat heti tutkineet sairaalassa, kun kuitenkin hampaiden kunto oleellisesti kytkeytyy syöpähoitoihin: Ensin sairaalan lääkäri  kehotti  jättämään seuraavan XGevan väliin ja sitten yksityinen hammaslääkäri ei suostunut ottamaan kipeää hammasta pois syöpähoitojen takia.

Hammassärky pysyy aisoissa särkylääkkeillä sinä kuin selkäkipukin, mutta tietysti toivon, että hampaani tulisivat kuntoon. Paras, jos kipein hammas paranisi itsestään, eikä tarvitsisi poistaa. Hampaan hionta matalammalle on auttanut, syöminen ei satu enää yhtä paljon.