Tänään kävin lääkärinvastaanotolla ja heti sen jälkeen aloitettiin neljäs epirubisiini-tiputus. Tämän lääkärin olen tavannut ainakin kerran aiemmin. Hyvä tyyppi, ei turhan virallinen, kuin vanha tuttu, välitön ja huumorintajuinen. Sain tietää verikokeen tulokset. PSA oli pettymys, noussut 1300:aan.

Lääkärin mukaan se voi laskea myöhemmin, epirubisiini-hoito on vasta alussa. Positiivista se että, P-AFOS -arvo, jolla on yhteys luuston rakentumiseen ja syöpäkasvaimiin luissa, oli pudonnut 189 -> 111:een, joka on jo melko lähellä normaalia viitearvohaarukkaa 35-105.

Samoin munuaisten vajaatoimintaa mittaava arvo Pt-HFRe oli palautunut 80:stä 90:een eli normaaliksi viitearvon >89 yläpuolelle. Muut arvot tavanomaisia, normaaleja tai lähellä normaaleja.

Mittasin eilen verenpaineeni useaan kertaan ja yläpaine oli matala n. 100. Huimaukseni voi johtua siitä tai sitten epirubisiinin haittavaikutuksesta. Puhuin asiasta lääkärille, joka suositteli syömään lakritsia ja juomaan kahvia verenpaineen kohottamiseksi. Vältän mielellään lääkkeiden syömistä, jos muitakin konsteja on.

Kerroin myös uutena tunteena omituisesta olosta päässä ja satunnaisesta jäytämisestä niskassa. Häiritsee nukkumista. Parasetamoli auttaa hieman. Niska on myös ollut jäykkä ja kivulias kääntää sivusuunnassa. Asian kuullessaan lääkäri oitis suunnitteli järjestää minulle kuvantamisen ensi viikolla tai juhannuksen jälkeen ja sitten sädehoitoa niska- tai pääpesäkkeisiin.

Epirubisiini-hoidon jälkeen kävimme vaimon kanssa hakemassa apteekissa lisää Calsipos-D:tä, joka oli loppumassa. Kävimme myös katsomassa äitiäni, joka oli tuotu sairaalaan munuaisongelmien takia. Myös veljeni tuli sinne. Äiti vaikutti hyväkuntoiselta olosuhteisiin nähden.

Äidin jälkeen kaupoille. Ostin kolme pussia lakritsia. Kaupoilla iski nälkä ja menimme syömään Buffaan. Söin kuin hevonen. Hyvä merkki!

Epirubisiinin haittavaikutukset

Näitä minulla on esiintynyt neljän tankkauksen välillä.

  • Huimaus. Voi olla haittavaikutus, joskin harvinainen, 1 henkilö 1000:sta.
  • Epämukavuuden tunne (huonovointisuus), heikkouden tunne (astenia), 1 henkilö 10:stä.

Yleensä minulla on tankkauksen jälkeen n. kolme päivää melko hyvää oloa. Sen jälkeen satunnaisesti tilapäistä jäytämistä ja epämukavuuden tunnetta. Heikkouden tunne ja huonovointisuus usein vahvistuu viikoittaisen uuden tankkauksen lähestyessä. Lyhyt kävelykin pistää huohottamaan.

Edut

Parasta kuitenkin se – oli PSA mitä tahansa – että krooninen jäytäminen hävisi jo ensimmäisen Epirubiisiini-hoidon jälkeen!

Kuulostanee hullulta, mutta suorastaan nautin hoidosta.

On rentouttavaa löhötä vuoteella, jonka selkänojan voin säätää mieleisekseni ja nautiskella tiputuksen aikanakin kuumaa kahvia pullan kera ja jutella mukavien hoitajien tai vaimoni kanssa joka, jos mahdollista, on aina mukana pitämässä minulle seuraa.

Näillä eväillä taas mennään viikko eteenpäin.

PS. Hassu juttu!  Eräs hoitaja hännitteli minua 😮 😀 Kohteliasta ehkä, mutta hännittely on vieläkin vanhempaa perua kuin teitittely. Itse sinuttelen kaikkia sairaalassa ja niin myös useimmat henkikunnasta minua, olivatpa nuorempia tai vanhempia.