Äiti oli junamatkalla pienen lapsensa kanssa. Käytävällä kulki teinejä, jotka ohimennessään huikkasivat äidille lapsesta: – Siisti apina! Äiti pahoitti mielensä ja alkoi itkeä. Konduktööri näki tapauksen ja tuli lohduttamaan äitiä: – Älkää välittäkö! Minä menen hakemaan teille ravintolavaunusta kahvia, talo tarjoaa! Tovin kuluttua konduktööri palasi ja sanoi: – Tässä on nyt tämä kahvi. Ja toin minä banaanin tuolle teidän apinallekin.

Koska junavitsissä äidin ja lapsen ihon väriä tai kansallisuutta ei kerrota, se ei ehkä ole vihapuhetta tai rasismia. Silti jotkut konduktöörit, äidit ja teinit, voivat pahoittaa mielensä. VR voisi syyttää maineensa pilaamisesta. Nauru ei pidennä ikää nykyisin.

Siistein apina viidakossa

Jos ostaisin oheisen kuvan esittämän H&M:n hupparin, jossa on teksti ”Siistein apina viidakossa” ja lähtisin urbaaniseen asfalttiviidakkoon huppari päällä, se ei varmaankaan olisi rasistista, koska olen vaaleaihoinen. Vähemmän vaaleaihoinen ei ”rasistista” tuotetta ostaisi, eikä päälleen pukisi. Se on tullut selväksi.

Rasismin lietsominen lietsoo pelkoa

Oikeasti! Jos minulla on banaaneja eväänä junassa ja viereeni istuutuu vähemmän vaaleahipiäinen, joudun miettimään kahdesti alanko syömään banaania. Puhumattakaan, että tarjoaisin vieruskumppanilleni: – Maistuisiko banaani?

Kertooko järjetön ”rasismi” huonosta itsetunnosta?

Voiko vähemmän vaaleaihoinen mainostaa chiquitaa tai jopa luomuviljeltyä banaania pelkäämättä, että hänelle nauretaan tai saa vihoja niskoilleen?

Tai, jos Tarzan filmattaisiin uusiksi, valittaisiinko apinamiehen rooliin  Dwayne Johnson? Vaikka uskon, että The Rockin itsetunto roolin kestäisi, vaarana on, että monen muun ei ja he saattaisivat apinanraivolla käydä elokuvayhtiön kimppuun, kuten kävivät H&M liikkeiden kimppuun Etelä-Afrikassa.

Järjettömyyksiin eskaloitunut rasismin lietsominen kääntyy itseään vastaan ja vie työpaikkoja. Mutta orjamarkkinoitahan nykyään taidetaan halutakin? Se ei ole rasismia?

Ihminen ei ole apina

Huppareissa ja T-paidoissa on aina ollut kaikenkarvaisia tekstejä ja kuvia, eikä kukaan tietääkseni tähän asti ole sanonut niitä rasistisiksi. Vaikka en kaikkia mauttomuuksia minäkään ylleni pukisi, niin kuvan iloisen apinan voisin painattaa t-paitaani. Vaimoni mukaan olen kuulema apinan vuonna syntynyt. Muistutankin apinaa, on pitkät kädet ja gorillan otsa.

Kuvan apinalla on vaalea naama ja ruskea pää. Minulla pää on vaalea ja naama ruskea, no, ainakin vähemmän vaalea.

Koska osaan nauraa myös itselleni, minulla lienee parempi itsetunto kuin joillakin vähemmän vaaleilla.

Laura Huhtasaarelle on naurettu siitä, että hän on julkisesti kertonut, ettei usko kehitysoppiin. Kehitysopin mukaan olemme apinoista kehittyneitä ja siis edelleen enemmän tai vähemmän apinoita.

Minäkään en Lauran tavoin usko kehitysoppiin. Raamatun luomiskertomuksen mukaisesti ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, ei apinan kuvaksi. Jumala loi ensin miehen maan tomusta ja vähän myöhemmin päivitti naisen miehen kylkiluusta. Ex. vaimoni mukaan jalommista aineksista, ei enää tomusta!

Kaiken väriset ihmiset ovat luotu ihmisiksi! Ikävää, että monet ihmiset itse haluavat olla ja elää kuin eläimet. Kuin tuhlaajapoika sikojen kaukaloissa.