Varsinkin sen jälkeen, kun minulla todettiin eturauhassyöpä, olen alkanut ajatella, takinkääntöihin kyllästyneenä, ettei ”sota yhtä miestä kaipaa” ja jään nukkuvien puolueeseen. Kunnallisvaalit jätinkin jo väliin.

Niin ajattelin tehdä presidentinvaaleillekin. Paljonko valtaoikeuksistaan riisuttu presidentti voi oikeasti edes vaikuttaa asioihin? Kunnes…

sitten ilmaantui mielenkiintoisia uusia ehdokkaita. Harmi, että Ilja Janitskin heitti pyyhkeen kehään – ymmärrettävistä syistä kylläkin – niin olisi saatu vielä enemmän väriä. Mutta hyvä näinkin. Ja alettiin puhua arvoista. Arvojohtajana seremoniamestarillakin voi olla valtaa.

Niinpä pelasin huvikseni YLE:n presidenttipeliä. Ajelin muutamien muidenkin julkaisujen vaalikoneilla. Selväksi ykköseksi nousi Laura Huhtasaari. Hyväksi kakkoseksi Paavo Väyrynen.

Ehkä sittenkin käyn äänestämässä, vaikka soraääneni tuntuukin mitättömältä gallupsuosikkeja vastaan.  Gallupit haluaisivat Sauli Niinistön jatkoon murskaluvuin. Arvot tuskin ovat nostaneet Saulia kansansuosikiksi. Hänellä on se jokin ”mukava mies tai meidän sauli” -karisma, joka vetoaa rahvaaseen.

Myös naispuolisiin. Jos tavallinen puolivallaton ikämies menee naimisiin 30 vuotta nuoremman naisen kanssa, niin heitä paheksutaan tai surkutellaan.

Yleensä naisten mielestä vaimon isän ikäinen tai vanhempi mies on ällöttävä kääkkä, jonka nuori nainen on nainut vain rahasta tai muuten vain sekopäisyyttään. Mutta, jos puolivallaton presidenttipappa tekee saman, niin naiset eivät hiilly, päinvastoin, lemmenpari saa vain pelkkää suitsutusta: oi, miten kaunista ja ihanaa!

Ei minullakaan mitään pressan mukavuutta tai avioliittoa vastaan ole. Mutta, jos puhutaan arvoista, niin vaalikoneiden kysymysten perusteella – niissä kysymyksissä, jotka ovat itselleni tärkeitä – näytän olevan kuin toiselta planeetalta kuin ”meidän sauli”.

Toiseksi eniten, gallupien mukaan, homottuneet suomalaiset haluaisivat nähdä Antonia Floresin puolisonsa rinnalla edustamassa maatamme  mm. ulkomaan vierailuilla. Nice..

Vaalikoneiden tulokset

YLE

  1. Laura Huhtasaari 92%
  2. Paavo Väyrynen 81%
  3. Matti Vanhanen 70%
  4. Tuula Haatainen 69%, Merja Kyllönen 69%, Nils Torvalds 69%
  5. Sauli Niinistö 66%
  6. Pekka Haavisto 65%

Muiden kuin YLE:n vaalikoneiden tulokset noudattelevat samaa linjaa:

IS

Huhtasaari 78%
Väyrynen  74%
Niinistö 53%
Haatainen, Vanhanen 49%
Haavisto, Kyllönen 48%
Torvalds 41%

HS

Huhtasaari 83%
Väyrynen 80%
Vanhanen 60%
Niinistö 56%
Haatainen 48%
Torvalds 45%
Kyllönen 44%
Haavisto 43%

MTV

Huhtasaari, Väyrynen 78%
Kyllönen, Haatainen 61%
Vanhanen 57%
Haavisto 55%
Niinistö 54%
Torvalds 47%

MTV:n vaalikone poikkeaa muista, mielestäni epäedukseen. Siinä on vastauksille epämääräiset liukusäätimet, joiden pienetkin muutokset joissakin kysymyksissä hienosäätivät ykkösehdokkaiden sijoituksia prosentilla tai parilla. Kun taas joissakin kysymyksissä säätimen asennolla ei ollut mitään vaikutusta.

Voittajakaksikko: Huhtasaari ja Väyrynen

Huhtasaari ja Väyrynen erottuivat muista selvästi. Tulos ei oikeastaan yllättänyt, paitsi istuvan presidentin kohdalla. Minulle keskeisissä kysymyksissä Niinistön vastaukset näyttävät olevan yllättävän kaukana omistani.

Huhtasaaren ja Väyrysen keskinäinen ero ei ole suuri muiden paitsi YLE:n kysymyksissä. Kaikkien vaalikoneiden kokonaistulos huomioiden Huhtasaari peittoaa Väyrysen hyvinkin selvin sävelin.

Herran siunaus rikkaaksi tekee. Viime presidentinvaleissa äänestin Väyrystä. Tuolloin hän ei ollut valmis toivottamaan kansalle Jumalan siunausta, jos olisi tullut valituksi. Väyrynen perusteli siunaamattomuuttaan sillä, että se oli amerikkalainen tapa, joka ei sovi suomalaiseen kulttuuriin. Mutta nyt, ilmeisesti vahingosta viisastuneena, Paavo on tajunnut, että se kuulukin suomalaiseen kulttuuriin ja hän toivottaisi Jumalan siunausta.

Huhtasaarelle Jumalan siunauksen toivotus tuskin tuottaa vaikeuksia, kuului kulttuuriin tai ei, koska hän on julkisuudessa profiloitunut Väyrystä selkeämmin kristillisen arvojen kannattajaksi, joihin sisältyy jopa kreationismi. Emme ole apinoiden jälkeläisiä. Amen!

Jostain syystä puolueena Kristillisdemokraatit ei pidä yhtä ”omiensa” kanssa, vaan mainostivat asettuvansa Niinistön taakse. Kaipaan politiikkaan KD:n edeltäjää, SKL:ää, Suomen Kristillistä Liittoa, joka oli nimensä mukainen: kristillinen. SKL:n puoluekokoukset Raino Westerholmin vetämänä olivat kuin seurakunnankokouksia hengellisine lauluineen ja rukouksineen. Kävin niissä joskus.

Huhtasaari vetää pitemmän korren

Olisipa kiva kerrankin vielä elonpäivinään nähdä uskovainen Maan Persoona ja miten hän asioita ajaisi näinä vaikeina aikoina. Puolia, jos toisiakin, punnittuani, todennäköisesti käy niin, että, jos menen uurnille, niin äänestän Laura Huhtasaarta.

PS: Mihinkähän seurakuntaan Huhtasaari kuuluu? Tietoa ei tunnut löytyvän mistään netistä.

11.1.2018 päivitys: Asia viimein selvisi. Ainakin oheisessa YLE:n kortissa sanotaan, että: ”Huhtasaari on uskovainen, mutta ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan”.

Hänellä on näköjään sama tilanne kuin itsellänikin.