– Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä, nostavat käsin käärmeitä, ja jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita; he panevat kätensä sairasten päälle, ja ne tulevat terveiksi. (Markus)
– Jos teillä olisi uskoa sinapinsiemenenkään verran, niin te voisitte sanoa tälle vuorelle: ’Siirry täältä tuonne’, ja se siirtyisi, eikä mikään olisi teille mahdotonta. (Matteus)

 

Ensimmäinen ihme

Seuraavaksi kävin Keskussairaalassa gammakuvauksessa, sen jälkeen radiologisessa kuvantamisessa. Vai oliko ne ennen hammaskuvausta, jonka mainitsin edellisen blogaukseni lopussa… no, joka tapauksessa kävin kaikissa kolmessa. Sitten odottelin tuloksia.

Tulokset eturauhasnäytteistä tulivat: Ei varmuutta syövästä! Olipas ilahduttavaa. Ensimmäinen ihme! Positiivinen merkki jatkon kannalta. Hieman pyrytti jäitä hattuun, kun lääkäri kertoikin, että täytyy ottaa uudet koepalat. Tällä kertaa eturauhasen etupuolelta. Kun ihmettelin miten takapuolelta saadaan näyte etupuolelta, niin lääkäri sanoi, että ”täytyy vähän väännellä”… nice!

Toinen eturauhasnäytteenottopäivä koitti. Toimenpide oli epämiellyttävä ja jännitti minua edelleen, mutta helpompi kuin ensimmäisellä kerralla, koska tiesin jo mitä on odotettavissa. ”Vääntely” ei tuntunut juuri miltään. Jutustelu hoitajan ja lääkärin kanssa vei fokukseni pois itse operaatiosta ja se oli ohi jo ennen kuin huomasinkaan. Näytteenoton jälkeen lääkäri piti outona sitä, että eturauhaseni näytti siistiltä, eikä sormellakaan tuntunut syöpäiseltä.

Toinen ihme

Jotain viikko taas tulosten odottelua ja sitten: Toinen ihme!  Jälleen negatiivinen tulos. Tai minun kannaltani positiivinen. 24 koepalasta on otettu ja tutkittu eturauhasesta, eikä syöpää löytynyt!

Lääkäreiden mielestä oireeni silti edelleen viittaavat eturauhassyöpään. Gamma- ja radiologisen kuvausten mukaan pesäkkeet ovat levinneet luihin ympäri kehoani. No, en anna sen masentaa. Se, että eturauhasessani ei ole syöpää, on kuitenkin hyvä merkki. Koska ”örkit” eivät ole päässeet imemään energiaa ”emoaluksesta”, ei ne kauan juhli muuallakaan. Näivettyvät ja kuolevat joko itsestään tai muutaman täsmäiskun avulla.    

Lääkärislangin mukaan tilanteeni on ”lähes superscan”. Etsin ja löysin netistä: ”Laajalle luustoon levinneeseen syöpään voi liittyä kauttaaltaan hyvin voimakas merkkiainekertymä, jossa koko luusto näkyy korostuneena (superscan). Tällainen löydös on tavallisin eturauhassyövässä ja viittaa taudin huonoon ennusteeseen. Myös eräät luuston aineenvaihduntasairaudet voivat aiheuttaa tämäntyyppisen löydöksen. (Länsimies)”.

Jee. Aineenvaihduntasairaus ei kuulosta yhtä pahalta löydökseltä kuin eturauhassyöpä. Voisikohan jokin aineenvaihduntasairaus vaikuttaa eturauhasen kautta PSA -arvoon? Lääkärit eivät ole valitettavasti vielä toistaiseksi esittäneet muita vaihtoehtoja kuin sen pahimman. Tällä en kuitenkaan tarkoita kritiikkiä lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa kohtaan. Olen saanut tosi hyvää hoitoa ja kohtelua ja varsin nopeasti vielä. Lämpimät kiitokseni!

Jatkuu…