Jos joku teistä sairastaa, kutsukoon tykönsä seurakunnan vanhimmat, ja he rukoilkoot hänen edestään, voidellen häntä öljyllä Herran nimessä. Ja uskon rukous pelastaa sairaan, ja Herra antaa hänen nousta jälleen; ja jos hän on syntejä tehnyt, niin ne annetaan hänelle anteeksi. 1. Pietarin kirje

Diagnoosiepäilys

Lääkärissä käynnin jälkeen tilanteeni huononi. Jomotusta alaselässä, reisissä, pohkeissa, polvissa, hartioissa, mutta ei kaikissa yhtä aikaa, vaan kipupiste kummallisesti vaihtoi paikkaa. Hikoilin ja söin yöllä ja usein päivälläkin särkylääkkeiden puolikkaitani. Ilahduttava puoli kaiken keskellä oli se, että painoni oli pudonnut 93 kilon lähtöpainosta yli 10 kiloa.

Lueskelin netistä mahdollisia syitä oireilleni ja aloin pelätä, että, jos minulla onkin sama tauti kuin isälläni ja sedälläni, johon tautiin he myöskin menehtyivät. Isäni noin vuoden sisällä toteamisesta 74- ja setäni 67-vuotiaana.

Soitin terveyskeskukseen kerroin ajatuksistani ja pyysin, että minusta otettaisiin verikokeet. Se järjestyi elokuun toiselle viikolle. Pari päivää myöhemmin hoitaja soitti, että testituloksessani oli useita poikkeamia ja kysyi pääsenkö tulemaan heti lääkäriin, olisi aika varattuna.

Menin lääkärille, joka totesi vakavana, että minulla on mahdollisesti eturauhassyöpä. Hän järjesti minulle kiireellisen lähetteen Keskussairaalaan urologille, jonne kutsun piti tulla lähiaikoina postissa. Vaikka jo olin diagnoosin jotenkin aavistanut, niin silti se sattui.

Kun poistuimme terveyskeskuksesta minulta pääsi itku autossa ja vaimonikin itki. En kuitenkaan kauan kyynelehtinyt, kun jo aloin ajatella mitä kaikkia uusia järjestelyjä asia vaatisi elämääni.

Öljyllä voitelu

Jonkin ajan kuluttua lämmitin ehtoolla saunan. Löylynheittojen lomassa pyysin Jumalalta ihmettä kohdalleni. Silloin minulle tuli tämä Herran sana: ”Jos joku teistä sairastaa, kutsukoon tykönsä seurakunnan vanhimmat, ja he rukoilkoot hänen edestään, voidellen häntä öljyllä Herran nimessä…” Samalla nousi mieleeni myös toistuvasti kuin kehotuksena: ”Kutsu E:tä..”. E oli entisen seurakuntani vanhin. Vastasin mielessäni, ”ok, minä soitan hänelle”. Ja kun soitin, E oli valmis heti tulemaan.

Voitelemisella on Raamatussa tiettyjä merkityksiä. Israelin kuningas asetettiin virkaansa kaatamalla öljyä päähän. Jeesusta kutsutaan Jumalan Voidelluksi. Uskovilla on Pyhän Hengen voitelu jne. Raamatun kirjoituksista päätellen niinä aikoina öljyä ilmeisesti kaadettiin astiasta kunnolla voideltavan päähän. Nykyisin voiteleminen tapahtuu yleensä maltillisemmin niin, että voitelija kaataa pienestä pullosta sopivaa öljyä, tavallisesti oliiviöljyä, vähän sormilleen, joilla sitten sivelee öljyä voideltavan otsaan, samalla rukoillen. Näin myös E teki. Tapahtuma tuntui niin hyvältä, että kyyneleitä puristui silmistäni. Koin, että minusta välitetään. Paranemiseni voi alkaa.

Suomen ennätys?

Pyysin omahoitajaa lähettämään minulle verikokeen tulokset. Eturauhassyöpää todennäköisyydellä ennustava PSA -arvo oli järkyttävän iso: 3800! Minun ikäiselläni sen pitäisi jäädä alle 4:n. Siitä jo hiemankin kohonneella arvolla, esim. 10, aletaan epäillä syöpää.

Terveyskeskuslääkäri teki kiireellisen lähetteen Keskussairaalaan urologille, jolle pääsin jo reilun viikon päästä. Sitä ennen piti kuitenkin käydä ottamassa uudet verikokeet. Urologin luona sain tietää, että PSA -arvoni oli kohonnut jo 4600:n! Onkohan kellään ollut suurempaa? Netistä on vaikea löytää yhtään tuhansista kertovaa lukemaa, mutta sitkeällä hakemisella löysin kuitenkin lehtitiedon, jonka mukaan Mikael Jungnerin PSA -arvo olisi ollut 3700. Lähes yhtä paljon kuin minun ensimmäisen testin arvo.

Siisti tuomio

Urologi sanoi suoraan, että minulla on aggressiivinen eturauhassyöpä, jonka ennuste on se, että 5 vuoden päästä 30% potilaista on elossa. Asia pitää kuitenkin varmistaa koepalojen avulla. Ennen koepalojen ottamista minulle tehtiin virtsanpaine- ja jäännösvirtsatesti, sekä annettiin antibioottitabletteja ehkäisemään mahdollisia infektioita. Virtsanpaine oli ok, eikä virtsaa jäänyt ”varastoon” mainittavasti. Testaus tapahtui mukavan privaatisti, ilman, että joku vieressä katsoisi, lorottamalla eräänlaiseen tuuttiin, jonka alaosasta lähti piuhoja tietokoneeseen.

Koepalojen ottaminen eturauhasesta peräsuolen kautta oli epämiellyttävä ja hieman kivulias toimenpide, jota jännitin suuresti. Eniten sattui jonkinlaisen putken työntäminen takapuoleen. Sen jälkeen kolme puudutuspiikkiä eturauhaseen. Se ei sattunut enempää kuin hammaslääkärin piikit. Urologi napsautteli eturauhasestani 12 kappaletta koepaloja.  Niiden nipistys tuntui lievästi mutta ei kivuliaasti. Tunne oli silti äärimmäisen epämiellyttävä, koska palanottolaite piti huomattavan kovan, naksahtavan, äänen.

Urologin mukaan eturauhaseni oli yllättävän siisti, hieman kovettumaa toisessa päässä. Patologin vastauksen otetuista koepaloista saisin tietää viikon päästä. Samalla vastaanotolla hoitaja piikitti vatsaani kaksi estrogeenilääke -annosta. Lääkkeen pitäisi pysäyttää tai ainakin hidastaa syövän leviämistä ja kipua. Sain myös reseptin kalsium+d-vitamiini pillereille, joita pitäisi syödä 2 nappia/pvä.

Samana päivänä minulle oli aika hammaskuvaukseen. Hieman mielessäni ihmettelin mihin sitä tarvitaan. Sitten apteekin kautta kotiin odottelemaan seuraavaa vaihetta.

Jatkuu…