Fiilikseni heittelee upsidedown. Toisinaan tunnen itseni niin luuseriksi, niin luuseriksi, tyhmäksi ja sinisilmäiseksi. Toiset hehkuttaa onnistuneilla autokaupoillaan. Minä olen  ostanut 13 käytettyä autoa, toinen toistaan paskempia. Niiden korjaamiseen on uponnut penni poikineen. Niillä olisi voinut ostaa Mersun.

Viimemmäksi ”viisaana miehenä” lupauduin luottavaisena ja sika säkissä näkemättä ostamaan appiukoltani 20 vuotta vanhan raadon, jota kukaan muu tuskin olisi huolinut sillä hinnalla. En ole sisältä likaisempaa myynnissä olevaa autoa kuunaan nähnyt! Meni päivä sen siistimiseen.

Jälkeenpäin tunsin itseni harhaan johdetuksi vikojen paljouden vuoksi. Pahoja ruostevaurioita, öljyt ei pysy sisällä, jarrut, valot, lukot jne. ei toimi. Heti piti alkaa kaivaa lisää kuvetta pahimpiin korjauksiin, jotta saisin sen katsastuksesta läpi. Onneksi sentään meni läpi toisella kerralla.

Toiset hehkuttaa voittoisilla asuntokaupoillaan. Minä möin persnettona hyvällä paikalla metsään rajoittuvalla omalla tontilla ja kadun viimeisenä sijainneen taloni, vaimon kanssa yhteisen.

Minulle kävi kuin isälleni, jota moitin hänen kuolemansa jälkeen siitä, että antoi hyväpuustoisen metsäpalstansa lähes ilmaiseksi naapurilleen. Paitsi, että isäni teki sen vapaaehtoisesti, minä pakon sanelemana. Eikä isäni tuntenut itseään luuseriksi, päin vastoin, hän oli ylpeä itsestään ja osaamisestaan. Hän teki kerran Valittujen Palojen testin, jonka mukaan hän oli ”huomattavasti keskitasoa älykkäämpi”. Sen hän muisti usein mainita.

No, pojasta polvi paranee, heheh. Eikä edes omilla ansioillani. Jos itse Jumala profeettansa kautta on minut briljantin älykkääksi todennut, niin se pitää uskoa. Joten, johonkin kauniisiin satamiin minun täytynee viskautua, tyhmiltä tuntuvista teoistani huolimatta. Pomppu kutsuisi sitä varmaan karmaksi.

En voinut, enkä halunnut lunastaa osuuttani talosta. Olen jo liian vanha ottaakseni uuden ison velan. En myöskään pitänyt ajatuksesta maksaa taloa toiseen kertaan, varsinkin kun se oli juuri saatu kituutettua maksetuksi. Jään myös pian eläkkeelle, jolloin tuloni romahtavat, miten niillä talovelkoja makselisin.

Toisaalta, ehkä olisi silti pitänyt.. talorahat ei riitä osakkeen ostoon ja vuokralla asuminen on hullun kallista. Mistähän sopivan vuokra-asunnon edes löytäisi, alkaa aika olla pian kortilla. Olisin eläkkeelle jäätyäni voinut myydä talon omaan piikkiini ja toivon mukaan kuitata sillä velat.

Nyt taloudellinen rasitukseni tullee olemaan suurempi kuin velkaa maksaessa ja hyöty menee vieraalle. Miksi minulla on aina viulujen maksajan osa? Koska olen tyhmä.

Kaikesta huolimatta jää haikea mieli tästä talosta, josta vaimoni ei tykännyt, vaikka yhdessä siitä haaveilimme ja sitä suunnittelimme. Omakotitalo.. suomalaisten unelma. On turha itkeä maahan kaatunutta maitoa, sanoisi aina optimistinen Tex Willer.