Vaimoni kaipaili kauko-ohjattavaa portinavaajaa, joka, varsinkin pimeän aikaan olisi kätevä. Kaupallinen porttikoneisto ei oikein tullut kysymykseen. Ne maksavat maltaita, jopa yli tuhat euroa ja halvimmillaankin ylittäisivät eläkeläisen budjetin, varsinkin, jos priorisoidaan mikä on tarpeellista. Portinavaaja ei ole silloin ihan ensimmäisenä listalla.
Aloin miettiä, josko improvisoisi portinavaajan itse. Halvalla, hyödyntämällä olemassa olevia romujani. Porttiin riittäisi pelkkä avaus, ainakin prototyyppiin aluksi. Se on helpompi toteuttaa ja ilman sähkölukkoa portti on joka tapauksessa suljettava käsin. Luonnollisesti portin tulee olla manuaalisestikin avattavissa tarvittaessa.
HUOM! Älä yritä tätä kotona, ellei sinulla ole sähköalan tuntemusta.
Tarvikkeet
Bildemasta löytyi sopivia tarvikkeita, joita voisi käyttää:
Loput tarvikkeet löytyivät ”ilmaiseksi” romuistani:
- Kaksiasentoinen mikrokytkin
- Valonhimmennin (Panasonic)
- 10 metriä muovipäällysteistä pyykkinarua
- Rautalankaa
- Vanha sähköporakone
- Pari normaalia pistorasiaa
- Sähköjohtoa
- Asennuskotelo
- 5 litran vesipullo
- Muovin kappale
- Valonheitin
- Pultti ja ruuveja
Toteutus
Vinssistä otetaan pois isompi ratas ja tilalle pelkkä pultti akseliksi. Porakone kiinnitetään vinssin pienemmän rattaan akselin päähän. Pienen rattaan yläpuolelle leikataan muovista pyöreä kelalevy, jotta naru pysyy paremmin akselilla. Pyykkinarun toinen pää kiinnitetään akselille, niin ettei se luista, ja toinen pää porttiin. Naruun kiinnitetään ”toppari” sopivaan kohtaan. Topparina toimii 5 litran vesipullon korkki.
Tyhjään akseliin rakennetaan rautalangasta mikrokytkintä käyttävä kääntyvä vipu. Mikrokytkin kiinnitetään sopivaan kohtaan vinssin yläosaan. Kaksiasentoisen mikrokytkimen COMMON nastaan kytketään tuleva sähkövirta. Perustilassa ”ON” -nastaan kytketään kauko-ohjattava pistorasia. Perustilassa ”OFF” -nastaan kytketään valoheittimen pistorasialle menevä johto.
Sähköiset osat koteloidaan, suojataan sateelta ja vahingossa koskettelulta. Sähkönsyöttöjohto tulisi mielellään kytkeä vikavirtarasiaan.
Toiminta
Sähkövirta tulee seinätöpselistä kaksiasentoisen mikrokytkimen ”ON” -koskettimen kautta kytikselle kauko-ohjattavaan pistorasiaan. Kauko-ohjaimen painallus tekee pistorasian virralliseksi, jolloin sähkö pääsee valonhimmentimelle, joka säätää porakoneen moottorin pyörimisnopeuden sopivaksi.
Himmentimeltä virta pääsee pistorasiaan, johon porakoneen pistotulppa on kytketty ja porakone alkaa pyörittää vinssin akselia. Tällöin pyykkinaru alkaa kiertyä akselin ympärille ja vetää porttia auki kunnes naruun kiinnitetty toppari osuu vinssin kääntyvään vipuun, joka napsauttaa mikrokytkimen toiseen asentoon. Tällöin virransyöttö katkeaa ”ON” -nastasta ja kauko-ohjattavalta pistorasialta, joka samalla nollautuu perustilaansa, porakone pysähtyy ja portti jää auki.
Perustilassa ”OFF” -asennossa ollut kosketin tulee virralliseksi ja sytyttää valonheittimen, joka valaisee autokatoksen. Vaikka autokatoksessa on liiketunnistimella toimiva valaistus, joka syttyy pimeällä, kun katoksessa on liikettä, niin se ei syty auton ollessa tiellä, portin ulkopuolella. Siksi valonheitin on tarpeen portin ollessa auki.
Kun portin vetää kiinni, toppari päästää kääntyvän vivun vapaaksi, mikrokytkin menee perustilaansa, valonheitin sammuu ja nollautunut pistorasia menee valmiustilaan odottamaan uutta kauko-ohjauksen painallusta.
Porttia käyttäväksi moottoriksi kelpaa periaatteessa mikä tahansa sopivan pieni moottori, kunhan se on sellainen, että siinä on virrallisena tarpeeksi voimaa pienillä kierroksilla ja virrattomana helposti rullaa päinvastaiseen suuntaan, porttia suljettaessa. Muussa tapauksessa on keksittävä toisenlainen systeemi, joka mahdollistaa vapaan rullauksen vastakkaiseen suuntaan.
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!