Kirjoitin kesäkuun alussa pienen todo-listan mitä  pitäisi  tehdä, mielellään pikapuoliin ja hyvän sään aikana. Nyt on aika tarkastella mitä tuli tehtyä.

Pitäisi…

+ uusia passi
Tehty! Nykyään passin uusiminen on tehty konstikkaaksi ajan varauksineen. Toisaalta passiasiat voi hoitaa millä poliisiasemalla hyvänsä, ei tarvitse omalla paikkakunnalla. Menin kuitenkin oman paikkakunnan asemalle perinteisellä tavalla suoraan, ilman ajanvarausta. Onnistui niinkin, eikä kovin kauankaan tarvinnut jonottaa. Valmis passi piti hakea haluamaltaan R-kioskilta. Lähin ”ärrä”  sijaitsi n.  35km päässä kotoa.

+ kantaa sahatut puut metsästä
Tehty! Katkoin veljeni kanssa reilun kymmenkunta tuulenkaatoa. Yhdestä puusta tuli n. 40-70 pölliä, jotka kannoin käsipelillä liiteriin n. 150 metriä suuntaansa. Lisäksi kannoin vähintään pari senttiä paksut oksat. Märät pöllit olivat painavia joita useimpia jaksoi kantaa vain yhden kerrallaan.

Kannoin n. 10 puuta päivässä, joten viikossa sain kannettua yhden puun. Syksyyn mennessä urakka oli kuitenkin valmis. Laskeskelin, että tein edestakaisia puunkantomatkoja metsään vähintään 500 kertaa. Koskemattomaan maastoon pakkautui tiivis polku kuin suurempikin joukko olisi sitä jatkuvasti käyttänyt.

– sahata lisää puita metsässä
Jäi tekemättä. En yksinkertaisesti jaksanut. Päätin jättää puolittain kaatuneet puut odottamaan uutta kesää.

+ pilkkoa puut hellapuiksi
Tehty! Joskin veljeni lähes kaikki pöllit halkoi halkomakoneella. Joitakin isompia pöllejä jätin tarkoituksella halkomatta. Sain kannettua ja katkottua myös kaikki oksat sateensuojaan.

– rakentaa autokatos
Jäi tekemättä. Sen sijaan rakensin varastokatoksen liiterin eteen.  

– maalata taloa ulkoa
Jäi tekemättä. Ei ollut aikaa, eikä sääkään aina sallinut. Viime vuonna aloitin ulkoseinien maalauksen ja maalasin eteläseinän, mutta muiden seinien restaurointi siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

– maalata taloa sisältä
Osittain tehty! Maalasin olohuoneen seinät ja kahden ikkunan pielet.

– maalata ulkokeinu
Jäi tekemättä. Keinu alkaa olla pahasti rapistunut, mutta jäi maalamatta tänäkin vuonna.

– purkaa kamarin uuni
Jäi tekemättä. Uunia ei käytetä ja siinä on halkeamiakin. Vie vain tilaa. Puran sen, kunhan kerkiän..

– aidata grillipaikka
Jäi tekemättä. Osittainen risuaidan kokeilu-rähäytys siinä on, mutta se ei ole ”virallinen”.

+ ostaa paneelia
Tehty!

+ rakentaa seinät saunan eteiseen
Tehty! Myös eristin saunan eteisen kevyellä eristeellä. Saunassa on nyt mukavampi käydä kylmemmälläkin säällä.

+ ostaa uretaanivaahtoa
Tehty!

+ ostaa kuorintapihdit
Tehty! Ainakin 20 vuotta vanhat automaattisäätöiset johdonkuorintapihtini on Thaimaassa. Se oli halpa ja edelleen toimiva. Nykyään kuorintapihdeillä ei näytä tekevän mitään.

Jouduin ostaa kolme, eri liikkeistä. Halvin särkyi heti kättelyssä käyttökelvottomaksi. Seuraava oli kallis ja viimeistellyn näköinen, mutta lipsuu, eikä kuori kunnolla. Kolmas, joka on toiminut parhaiten, oli hinnaltaan edellisten välimaastossa.

+ ostaa ruohonleikkuukone
Tehty! Ostin ”sikasäkissä” Kone-Glansilta. Toimitus oli nopea, tavara oli jo seuraavana päivänä noudettavissa. Yllättävän hyvältä vaikuttava terävä ja itsevetävä leikkuukone, isoilla pyörillä ja metallirungolla. Lähti koko kesän käyntiin useimmiten ensimmäisellä nykäisyllä.

– ostaa muistikortinlukija
Jäi tekemättä.

+ ostaa täytettävä mustesäiliö kirjoittimeen
Tehty ja  tekemättä, nimittäin ostin uuden kirjoittimen. Nykyään kirjoittimia saa mustesäiliön hinnalla. Kirjoittimia on kertynyt jo vino pino varastoon.

+ etsiä autoon nopeusmittariin ratas
Etsin, mutta en löytänyt. Asensin mittariksi moottoripyörän mittarin.

+ leikata ruoho
Tehty! Montakin kertaa.

– raivata sulkapallokenttä
Jäi tekemättä.

+ kitkeä kasvimaa
Tehty vain osittain.

+ siivota
Tehty! Montakin kertaa.

– käydä parissa kylässä
Valitettavasti tältä vuodelta kyläilyt jäi tekemättä.