Suomea pidetään kansainvälisissä vertailuissa teknisesti huippumaana. Tiedä sitten mihin ambomaahan Suomea on vertailtu, koska Thaimaatakin pidetään, jos ei ihan kehitysmaana, niin ainakin kehittyvänä maana, josta kuitenkin löytyy huipumpaa tekniikkaa kuin Suomesta. Ja ennen kaikkea palvelua tekniikan ohessa. 

Vessan pytyistä olen  maininnut ennenkin. Niiden muoto ja huuhtelun toteuttamistapa on sellainen, että paska ei tartu inhottavasti pöntön reinoihin ja pohjaan kuten suomalaisessa vessoissa usein käy. Eikä irtoa useamman huuhtelun jälkeenkään. Siinä menee "vesipihien" vessojen hyöty, kun nupista vedetään useita kertoja. Mikäli ei halua jättää paskarantua pönttöön seuraavan asiakkaan ihasteltavaksi, on suomalainen pönttö pestävä puhtaaksi voimakkaalla käsisuihkulla, jos vessasta sellaista löytyy. Usein ei miesten vessoista löydy. Tai harjalla.

Myös Bangkokin metrosta lienen mainunnut aiemmin. Helsingin maanpäällä pitkään matkaava "metro", verrattuna Bangkokin metroon on kuin joltain primitiiviseltä toiselta planeetalta. Bangkokin metrojunan alle ei voi itsetuhoiset hyppiä, koska asemilla rata on suljettu seinällä. Seinään rakennetut ovet avautuvat vain silloin kun  metrojuna pysähtyy asemalle. Tällöin metron ovet osuvat sentilleen seinässä olevien ovien kohdalle ja molempien avautuvat samaan aikaan, päästäen ihmiset kulkemaan sisään ja ulos turvallisesti. Loistavaa tekniikkaa.


Uusi kokemukseni oli tänään thaimaalaisen pankkitilin avaaminen. Se sai tuntumaan suomalaiset pankit aataminaikuisilta, siitä huolimatta, että thaimaalainen pankki antoi minulle perinteisen pankkikirjan. Mikä ei ole suinkaan huono asia. Se on kätevä dokumentti tilistä ja luo jonkinlaista turvallisuudentunnettakin, jos tekniikka sattuisi pettää, eikä elektroniset systeemit toimisi. Suomessahan pankkien tietokoneet ovat tiltanneet useita kertoja ja ihmiset ovat pulassa, kun mitään manuaalista varasysteemiä ei ole tilalle. Thaimaassa käytetään pääasiassa käteistä, jota voi nostaa perinteisesti pankkikirjalla.

Tilin avaaminen, nettipankin ja  Visa Elektronin saaminen kesti noin varttitunnin. Pankkikorttia ei tarvinnut odottaa pahimmillaan viikkoja kuten  Suomessa, vaan sen sai heti mukaan valitsemallani kuvalla varustettuna. Korttiin voi automaatilla vaihtaa myös oman salasanan pankin antaman tilalle. Suomessahan sellainen ei ole mahdollista, joka johtunee alkeellisesta tekniikasta, tai sitten suomalaiset pankit itse estävät sen halutessaan tietää asiakkaidensa salasanat.

Kuvan valinta tapahtui pankissa olevalla automaatilla. Pankkivirkailija avusti sen käytössä. Tietokoneen ruudulta sai valita haluamansa kuvan ja automaatti näytti miltä kortti valmiina tulee näyttämään. Malleja lienee ollut satoja, en plarannut kaikkia, vaan valitsin mieluisimman maisema-osiosta. Sen jälkeen kone päräytti muutamassa sekunnissa valitsemallani kuvalla varustetun muovisen visaelekronin, jonka sain saman tien käyttööni allekirjoittamalla sen. Nopeaa ja kätevää!

"Kehitysmaasta" löytyy siis huomattavasti Suomea  kehittyneenpää tekniikkaa palvelemaan heti asiakasta, eikä rahasteta itsepalvelusta kuten Suomessa ja odotuteta asiakkaita viikkotolkulla. Thaimaan pankkipalvelu ja -tekniikka hakkaa Suomen 5 – 0.