IMG_5525Vaikka kesän alku tuotti vaikeuksia, eikä kesäkuuta voinut paljoa kesäksi sanoa, niin sentään Heinäkuu oli kunnon intiaanikesä vuosiin.

23.9. tiistaiyönä satoi ensilumi. En heti vaihtanut talvirenkaita, syystä, että, mittari näytti plussaa ja säätiedotus lupaili seuraaville päiville lämpimämpää. Niin kävikin ja ensilumi suli pois. Vaihdoin renkaat vasta lokakuun jälkipuoliskolla, kun pakkaspäiviä seurasi useita peräkkäin, yhtenä päivänä jopa -10 astetta. 

Kuten kuvasta näkyy, auringonkukkani värjöttelivät alakuloisina ensilumen yllättäessä. Oma fiilikseni on yleensä vähän samanlainen, aina, kun kesä alkaa väistyä talven tieltä. En pidä kylmästä, märkyydestä, enkä pimeästä, jotka Suomen leveysasteella yleensä iskee päälle samaan aikaan. Onneksi on eläkeläisenä on mahdollista karata talveksi etelän lämpöön.

Isoveli valvoo

Karkailemiseni on huomannut ”isovelikin”. Nimittäin, vaikka en ole Kelan asiakas, niin syksyn aikana olen saanut nimimerkiltä ”Kela” jo kolme anonyymia kirjettä, joissa minulta on udeltu, milloin olen ”muuttanut ulkomaille”.

Kirjeissä oli uhkaus, että saatan menettää ”etuni”. En vastannut kirjeisiin. Olin joskus ollut kunnallisvaalien ehdokkaana sloganilla ”periaatteen mies”. Jos periaatteistani mitään rippeitä on jäljellä, niin ainakin se, että en periaatteessa vastaa nimettömiin kirjeisiin. Toisekseen matkustelua ei tietääkseni ole vielä kielletty lukuisten kieltojen Suomessa.

Vähän olen elämäni aikana Kelan etuja suoraan itselleni saanut, enkä tälläkään hetkellä. Välillisesti, lähinnä perheenjäsenteni kautta. Voitaneen siis katsoa, että olen jotain saanut itsekin. Verot kyllä eläkkeestäni peritään täysimääräisinä. Yle-verokin. Verojeni vähentämisestä ”muuton” vuoksi ei kukaan hiisku sanallakaan. 

Käsittääkseni voisin saada Kelan etuja ainoastaan sairauden- ja hammashoidon kustannuksista, edellyttäen, että käyttäisin yksityisiä hoitopalveluita. Yksityisen hammashoidon osalta Kelan korvaus on marginaalinen, koska se lasketaan Kelan omasta hinnastosta, eikä siitä summasta, jonka yksityinen hammashoitola oikeasti lyö tiskiin.

Nimimerkki ”Kelan” hyökkäys on masentava, koska vasta muutaman eläkevuoteni aikana olen ollut pois Suomesta pääasiassa vain noin puoli vuotta tai vähemmän kerrallaan. En ole ”muuttanut” minnekään siten kuin monet eläkeläiset muuttavat Espanjaan.

Thaimaahan ei voi virallisesti edes muuttaa.

Ainakin se on vaikeaa. Mitään ”muutanpa tässä uuteen kotimaahan” -fiilistä ei pääse helposti syntymään, kun siellä muutaman kerran on käynyt.

Ymmärtääköhän kaikki ne ”ulkomaille muuttajat”, eri keskustelupalstoilla, jotka Suomeen kyllästyneinä ovat ”muuttamassa Thaimaaseen”, että siellä ei saa vastaavia oikeuksia, mitä Suomeen muuttavat ulkomaalaiset saavat  Suomessa lähes automaattisesti tilapäisillä oleskeluluvillakin.

Pysyvän oleskeluluvan (Thaivisa, Wikipedia), joita lähes 70 miljoonan asukkaan Thaimaa myöntää ulkomaalaisille 100 kappaletta vuodessa, voi saada tietyin ehdon. Rima voi kuitenkin olla liian korkealla, ainakin perus tavikselle.

Nuorena vietin Israelissa yhtäjaksoisesti vuoden. Maksoin siitä ilosta vuoden palkan, jonka olisin saanut, jos olisin pysynyt Suomessa. Poissaolo pitkitti urallani etenemistä ja vaikutti myös negatiivisesti eläkkeeseeni, kiitos sopivasti tapahtuneen eläkeuudistuksen. En kuitenkaan kadu Israelissa viettämääni aikaa ja tekisin saman uudelleen, vaikka näkisin tulevaisuuteen.
   
Välillä tuntuu, että olen tärkeä yhteiskunnalle vain maksajan roolissa. Minun puolesta nimimerkki Kela antakoot käyttämättömät ”etuni” vaikka hyväntekeväisyyteen. Niin kauan kuin saan työeläkkeeni, niin enköhän minä jotenkin kitkuttele ilman Kelan etujakin, niin kuin tähänkin asti. Kuitenkin periaatteessa, jos suomalaisen kansalaisoikeuksia potentiaalisiin etuihin rajoitetaan, eikö samalla pitäisi saada helpotuksia veroihin, joilla etuja rahoitetaan?