Wikipedian mukaan 5-6% suomalaisista potee masennusta. Hiljattain se yllätti minutkin. Syvä sellainen. Pieni perusmasis on tuttua, mutta syvempi on minulle harvinaista. Syvä masennus haittaa työelämää ja päivittäisiä rutiineja. Toisaalta, nyt, kun en enää ole työelämässä, niin päivittäisiin rutiineihini kohdistuva haitta on vähän niin ja näin, koska olen ”elämäntapamuusikko”. Sängyssä levyttäminen kuuluu arkielämääni normaalistikin.
Makasin pari vuorokautta putkeen. Ruokakaan maistunut. Ymmärrän masennuspotilaita, jotka sanovat, että ”ota itseäsi niskasta kiinni” kehotukset eivät auta. Ei ole voimaa ottaa itseään niskasta kiinni, eikä tehdä mitään muutakaan. Sitä en kuitenkaan ymmärrä miksi toiset suuttuvat, jos heille joku niin sanoo? Eikö se ole hyvä, että on ystäviä, jotka huomioivat ja yrittävät tsempata. Mitä muutakaan he voisivat tehdä? Ehkä masentunut ymmärtää kehotukset väärin ja masentuu entisestään. Tosin, minulla ei ole kokemusta mitä tunteita ”ota itseäsi niskasta kiinni” minussa herättäisi, koska kukaan ei minulle niin sano.
Epämukavia asioita sattuu, eikä kaikkien toiveet toteudu. On köyhyyttä, sairautta, onnettomuuksia, vääriä valintoja, epäonnistumisia, osaamattomuutta, tyhmyyttäkin. Pitkä lista asioita, joiden toivoisi olevan tai menevän toisin. Jos kohtaloaan surkuttelee liian paljon, seurauksena voi olla masennus, joka voi pahimmillaan johtaa lopulliseen ratkaisuun. Sen yrittämiseen olen itsekin kerran nuorena ajautunut. Aikaa myöten asiat kuitenkin lutviutuivat, vaikka sillä hetkellä valoa ei ollut näkyvinään mistään rakosesta. Masennus on kuin pyöveli, joka laittaa hupun silmille. Nykyään mottoni on, että pitää elää sen ja sen asian kanssa, jos ei vaihtoehtojakaan ole. Toinen mottoni on, että vähäkin jotakin hyvää on parempi kuin ei mitään.
Iltiksessä oli juttu 12 tapaa, jotka altistavat masennukselle.
Tein pika-analyysin kuulunko riskiryhmään
1. Et liiku ?Liikunta tuottaa piristäviä mielihyvähormoneita ja se voi myös lisätä itseluottamusta.
En harrasta juuri muuta liikuntaa kuin hiirikättä liikuttelen. Joskus hyötyliikuntaa kuten sementin valua. Siitä huolimatta olen lihonut 7 kiloa lyhyessä ajassa. Se on liikaa. Ehkä marjakausi tuo muutoksen tuulet muassaan. Ainakin hetkeksi.
2. Annat rojun ja tavaran kertyä ?Rojun ja epämääräisen tavaran kertyminen voi aiheuttaa merkittävää psykologista stressiä.
Syntymävika. Vaimollani on sama vika, joten roinaa kertyy tuplasti verrattuna joskus aikaisempaan. Hyvää kuitenkin se, että hän ei nalkuta minun sotkuistani, joten psykologista tressiä ei tule ainakaan siitä. Tietenkin siisti talo olisi kiva, mutta, kun ei ole, niin ei ole. Näillä eväillä on mentävä.
3. Nukut liian vähän. ?Jo yksi huonosti nukuttu yö ärsyttää, stressaa ja painaa mielialaa seuraavana päivänä.
Entä, jos on koko elämänsä nukkunut huonosti? Olen kai tottunut siihen, joten en koe, että huonosti nukkuminen ärsyttäisi tai painaisi mielialaa.
4. Juot liikaa alkoholia ?Alkoholi laskee mielialaa ja heikentää unen laatua.
Voin aina ohittaa alkoholikysymykset , koska en juo alkoholia. Mutta tiedän, että monet yrittävät hukuttaa masennuksensa viinaan ja seuraavana päivänä on vielä pahempi masennus. Onko siinä järkeä?
5. Vertailet itseäsi muihin. ?Toisiin vertailu luo vain tyytymättömyyttä, ja on myös turhaa.
Joskus harvoin vertailen. Yleensä kai vertaillaan parempi osaisiin ja toivotaan samaa onnea itselle.
6. Pakkomielteenomainen ajattelu. ?Samojen asioiden vatvominen uudestaan ja uudestaan laittaa sekä kehon että mielen stressitilaan.
Asioita tulee vatvottua, koska kaikkea ei noin vain saa pyyhittyä pois mielestä. Mutta niiden vaikutus vähenee ajan kanssa.
7. Vihan varastoiminen. Viha ja turhautuminen ovat normaaleja tapoja reagoida elämän haasteisiin. Niiden tukahduttaminen on haitallista. Kaunan kertyminen ja tukahduttaminen voi pahentaa masennusoireita. Tämän vuoksi myös negatiivisten tunteiden ilmaiseminen on tärkeää.
Päin vastoin, on parempi opetella pitämään negatiiviset tunteet sisällään. Niiden ilmaiseminen vain suututtaa kanssaihmisiä ja sen jälkeen vasta masentaakin. Kanssaihmiset eivät pidä negativiista ihmisistä, jotka alvariinsa ilmaisevat negatiivisia tunteitaan.
8. Teet liikaa töitä. ?Liian pitkät työpäivät stressaavat ja altistavat mielenterveysongelmille.
Olen eläkkeelllä ja teen vain markun askareita, en töitä.
9. Pysyttelet sisätiloissa. ?Neljän seinän sisällä pysytteleminen tarkoittaa sitä, ettet saa riittävästi D-vitamiinia.
Enimmäkseen pysyttelen, mutta käyn kuitenkin ulkonakin sen verran, että saanen D-vitamiinia riittävästi auringosta.
10. Sosiaalinen eristäytyminen. ?Ystävien ja perheen seurasta eristäytyminen on yleinen masennuksen oire.
Tää on paha. Ei tosiaan ole paljoa kiinnostanut Facebook ja sosiaalinen media aikoihin..
11. Perfektionismi. Moni meistä haluaa tehdä kaiken mahdollisimman hyvin, oli kyseessä sitten työtehtävä tai illallisateria. Täydellisyyden tavoittelu johtaa kuitenkin helposti pettymyksiin.
Varmaan useimmat haluaisivat tehdä kaiken mahdollisimman hyvin, mutta kaikki eivät osaa tai pysty. Norsu posliinikaupassa on mikä on: norsu. Pettymyksiä ei estäne kuin kuolema, joka sekin ollee useimmille pettymys, mikäli tulijärveen on uskominen. Hk. uskon, että kuolema ei ole minulle pettymys, koska Jeesus on kantanut syntini ja varannut minulle paikan taivaassa. Se on Jumalan lahja ja Jumalaan voi luottaa
12. Pessimismi. Pessimistinen ajattelu ei ole hyväksi.
Pessimisti ei pety, sanoo tyttäreni usein. Itseasiassa se on optimistisesti sanottu. Luulenkin, että lasini on puoliksi täynnä.
Johtopäätös: Plääh. Voiko noista mitään päätellä?
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!