Ainakin vanhemmat ikäpolvet vielä muistavat lyhenteet USSR ja SSSR. Union of the Soviet Socialist Republic. Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik. Englanniksi ja venäjäksi. Molemmat tarkoittavat Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa. Neuvostoliitto on jo menneen talven lumia, mutta mielikuvat "työväen paratiisista" vielä elävät. Yksi mielikuvista on se kuinka monet tavallista rikkaammat duunarit, jättäessään, vuosien kärsivällisen jonotuksen jälkeen saamansa Vazin, Moskvitchin tai peräti Volgan, parkkiin, irroittivat autostaan tuulilasinpyyhkimet, ettei kukaan vähemmän varustellun menopelin haltija ottaisi niitä.

Eilen satoi ensilumi ja vaihtaessani talvirenkaita Volvooni, edellä kerrottu, ikävä kyllä ei niinkään paratiisimainen mielikuva entisestä Neuvostoliitosta pompahti mieleeni, kun huomasin, että autoni kesärenkaista oli varastettu venttiilien hatut. Uskomatonta, mutta totta!  Siis kyseessä on ne venttiilit, joista laitetaan renkaisiin ilmaa. Venttiilien päissä on yleensä muoviset tai kumiset suojakorkit, ettei mene moskaa venttiilin sisään. Tässä tapauksessa korkit oli ns. tuunaustavaraa, ulkomailta tuodut ja hieman erikoiset. Silti melko huomaamattomat, varsinkin rengkaan pölyyntyessä tai kuraantuessa ja sehän tapahtuu Suomen maassa yleensä heti pesun jälkeen.

Ihmetellä pitää, että venttiilinhattujakin varastetaan. Tuskinpa paatunut sielu on ainakaan mikään aikuinen. Pikemminkin tunnoton kersa, joka on himoinnut niitä kuin kiiltäviin esineisiin ihastunut harakka, laittaakseen joustosatulaiseen maastopyöräänsä tai marmorikuuliensa joukkoon. Tai sitten juuri ajokortin saanut yksinkertainen koulupinnari, joka korkit nähdessään on alkanut kuolaamaan: "Oooh, mitkä venttiilinhatut! Nuo on pakko saada datsuuniini. Kyllä minun sitten kelpaa, kaverit kadehtii, tytöt ihailee, olisin suosittu ja kaikkee"

En tiedä kuinka kauan kesärenkaani ovat olleet ilman korkkeja, mutta luultavasti ne oli juuri hieman aikaisemmin viety, asian havaitessani renkaiden vaihdon yhteydessä. Päätellen siitä, että venttiilien kierteet olivat puhtaat. Jatkossa tulee katseltua lasten maastopyörien ja erityisesti nuorison autojen pyörien venttiilinvarsia ja jos huomaan tutut korkit, niin luonnollisesti otan omani takaisin. Olisi mulla täällä toisetkin korkit ja seuraavalla kerralla ulkomaille matkatessani voisin tuoda lisää. Mutta ei kannata, kun ei niitä näköjään "maailman parhaassa maassa" voi pitää, kun ne heti pöllitään. Vissiin Sovjet Suomessa on alettava irrottaa tuulilasinpyyhkijätkin, ettei niitäkin pöllitä. Siperia opettaa.