Jostain kuulinkin, että olet päättänyt tehdä aivan uutta vaimoa onnelliseksi. Onnea vain valitsemallesi tielle. Surullista, että pitkä avioliittosi päättyi. Toivottavasti (ilmeisen nopeasti solmimasi) uusi liittosi on tarkasti harkittu. (Anonyymi menneisyydestä)

Oheinen menneisyyden kaiun lähettämä kommentti kirvoitti pohdintoja erillisen jutun arvoisesti. Onko ihminen oman onnensa seppä?  Tätä kysymystä olen pohdiskellut ennenkin. Onko se, mitä minulle on tapahtunut, itse valitsemani tie? Vai Jumalan valitsema? Vai karmaa?

Ihminen ei ainakaan voi itse valita mm. syntymäänsä, vanhempiaan, sukupuoltaan, ulkonäköään, kasvuolosuhteitaan, onko terve vai sairas. Ihmiset eivät aloita tiensä kulkua samalta viivalta ja samoilla edellytyksillä. Toiset lähtee silkkitielle. Toisten tie on kuoppainen jo heti alkumetreillä. Ainakaan alussa ihminen ei itse voi  vaikuttaa mille tielle lähtee, sen määrää jokin muu.

Valinnan vaikeus

Minun on vaikea tehdä valintoja pikkuasioissa. Siitä johtuen esim. kaupassa usein jahkaan ja harkitsen tarkoin minkä tuotteen valitsen, jos vaikka esillä on monta kappaletta samaa tuotetta. Sen sijaan isommin elämään vaikuttavissa asioissa, kuten ammatin- tai vaimon valinnassa, olen tehnyt nopeita ratkaisuja. Tarttunut tilaisuuteen, kun sellainen on eteen tupsahtanut.

Aina aikaa jahkailuun ei välttämättä edes suoda kuten silloin, kun isäni heitti eteeni ilmoituksen, jossa hakuaika koulutukseen oli umpeutumaisillaan. Päätin lähettää paperit vetämään ja sen seurauksena minusta tuli veturinkuljettaja. Mikäli isäni ei olisi heittänyt eteeni ilmoitusta, juttu olisi mennyt ohi.

Mikäli isäni olisi ollut ”pappa betalar” -tyyppi, niin siinäkin tapauksessa todennäköisesti tekisin nyt jotain muuta, koska minulla oli samaan aikaan kiinnostavampiakin vaihtoehtoja, mutta kalliita . Oliko ammattini oma valintani vai isäni valinta, Jumalan johdatusta, karmaa, sattumaa, vai kohtaloa?

Valittu vaimo?

Tapasin ensimmäisen vaimoni Israelissa ja sovin jatkoista Suomessa. Hän ei tullut tapaamispaikkaan, eikä meillä ollut yhteystietoja toisistamme. Negatiivisena ihmisenä ajattelin heti, että ”se siitä sitten”. Joskin kyllä ajattelin sitäkin, että hänellä saattoi olla joku muukin este. Joitakin viikkoja myöhemmin äitini kertoi, että joku tyttö oli kysellyt minua. Ensimmäinen vaimoni oli ottanut selville kotiosoitteeni. Sen seurauksena aloimme seurustella ja noin parin kuukauden kuluttua siitä kosin häntä romanttisesti autossa. Siitä alkoi kaikkineen noin 26 vuotta kestänyt yhteinen tiemme. Oliko se tie oma valintani, vai entisen vaimoni valinta, vai Jumalan johdatusta, karmaa, sattumaa, vai mitä? Onko sillä edes merkitystä? Ainakin pyysin tuolloin Jumalalta vaimoa ja vain vakaumukseltaan Jeesukseen uskova tuli kyseeseen.

Buddhalaisuuteen kasvatettu uusi vaimoni uskoo karmaan. Ainakin osittain. Karma on aika mystistä ja monimutkaista ymmärtää. Se tarkoittaa jotakuinkin sitä, että ihmiselle tapahtuu asioita ikään kuin kohtalonomaisesti, mutta ei kuitenkaan syyttä, vaan seurauksena siitä, mitä hän on tehnyt aiemmin, hyvää tai pahaa, nykyisessä tai edellisissä elämissään. Karma heittää teon tekijälle samalla mitalla takaisin, sen mukaisesti mitä on tehnyt. Vaimoni mielestä tapaamisemme johtui karmasta. Hyvien vai pahojen tekojen seurauksenako? Mitä minuun tulee, niin pahojen tietysti. Usein ihmetyttää miksi ylipäätään olen syntynyt tänne toisten harmiksi. Ei minun muistoni kultaudu. Ensimmäinen vaimoni oli hyvä minulle, mutta minä paha hänelle.

En tiedä kauanko hän oli harkinnut päätöstään lähettää eropaperit. Sain asiasta tiedoksiannon samana päivänä, kun lähdin lomamatkalle, mutta en allekirjoittanut sitä. Matkalla tapasin nykyisen vaimoni, joka kosi minua seuraavana päivänä ensitapaamisesta. Vastasin ”ok”.

Sanovat, että alkoholismi on sairaus. Jos alkoholisoituminen ei ole itsevalittu tie, onko minun? Olipa miten hyvänsä, toivon, että tuliset vaunut minut tieltäni ajallaan poimisivat. Huomenna lähden käväisemään toisen vaimoni kanssa Bangkokissa. Aika pikapäätös sekin. Varasin liput 5 päivää sitten.

Kävin, muuten,  ensimmäisen vaimoni kanssa Johny Cashin konsertissa, kun hän vieraili  Lahdessa 1983. Hän esiintyi jossain parkkihallissa.