Drupal 6 , sisällöntuotto-ohjelma, jota olen jo useita vuosia blogialustana pitänyt, on alkanut lähestyä tiensä päätä. Drupal -fanien siirtyessä seitsemänteen versioon. Kahdeksaskin on jo kehitteillä.  Viimeisin päivitys vanhaan ”tipparelluuni” (drupal tarkoittaa pisaraa) teki sille jotain sellaista, ettei kaikki ylläpidon osat enää toimi.  Oli aika vaihtaa uuteen. Jo pitemmän aikaa olen haeskellut  uutta alustaa. Kriteerini ovat

1. Itseisännöinti.
2. Asentuu helposti serverille
3. PHP + MYSQL -perustainen
4. Helppo tuunattavuus
5. Nopea
6. Aiempien blogien viestien siirto helppoa.
7. Lisäosien porttausten helppous.On kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, sillä ilmaisia sisällöntuotto-ohjelmia on mielettömästi. Etsintää hieman helpottaa CMS MATRIX sivusto.

Jotkut kriteereistäni tuppaa aina jäämään pois. Jotkut ei asennu heittämällä. Jotkut ei tuunaannu helposti. Hyvä testi tuunattavuudessa on  Rakunet-teeman teko. Jos en sitä osaa tehdä, niin ohjelma on minulle liian vaikea. Mainittakoon, että Googlen Bloggeriin, jota käytän varablogina, Rakunet-teemaus onnistui melko helposti. Jotkut CMS:t käyttävät Smartya tai vastaavia teemamoottoreita. Ne joudun hylkäämään. Vanha koira opi enää  uusia temppuja. Kymmenien kokeilujen jälkeen päädyin lopulta supersuosittuun WordPressiin. Suosio takaa sen, että apua ongelmatilanteisiin löytyy netistä helposti.

WordPress asentui heittämällä. Siihen on suhteellisen helppo luoda peruskoodauksella oma teema vaikka puhtaalta pöydältä. Pieni miinus nopeudesta, mutta pärjää kuitenkin hyvin Drupalille. Tärkeipiä kriteereitä valinnalle oli myös mahdollisuus siirtää vanhat viestit aiemmista blogeista, eli minun tapauksessa Bloggerista ja Drupalista.

Bloggerin importtaamiseen löytyy valmis työkalukin, mutta Drupalille ei. Siinä on todella monimutkainen tietokantajärjestelmä, jonka importtamiseen ei ole tainnut kukaan yrittääkään tehdä automaattista työkalua, ainakaan ilmaista. Netistä löytyy kuitenkin manuaalisia scriptejä tietokannan käskyttämiseen. Ei tosin ihan täydellisiä ohjeita anna, mutta hyvät silti. Säästää viikkoja aikaa, jos ajattelee, että kaikki jutut pitäisi kopioida käsin uuteen blogiin. Käytin siirtoon tämän sivun ohjetta, pienin korjauksin. Sellaisenaan se ei toimi, johtuen mm. talukkojen etuliitteestä. Pientä säätöä ja yksittäisiä fiksauksia vanhoihin viesteihin uusi alusta vielä vaatii. Pikkuhiljaa niitä teen. Mutta on tämä kuitenkin sen verran valmis, että voin alkaa bloggaamisen Worpressillä.