Hakuja tehdessä usein törmää ärsyttäville sivustoille. Sivujen tyyli tai sisältö sinänsä ei minua ärsytä, vaan sivustolle eksyneen kiusaaminen.  Minulla ei kuitenkaan ole juurikaan esittää esimerkkejä ärsyttävistä sivuista, koska en niitä lisää suosikkeihini, enkä yleensä vieraile niillä toista kertaa. En myöskään halua näitä hanurista sävellettyjä sivuja mainostaa esimerkkilinkeillä.

Ohessa muutamia ärsyttävimpiä temppuja, joilla webmasterit kiusaavat satunnaisia surffailjoita.


Mainoksien pakkosyöttö on yksi ärsyttävimpiä asioita. En tarkoita mainosbannereita, jollainen omalla sivullanikin on, vaan sitä, että mainos peittää sisällön, niin, ettei sisältöä voi lukea tai katsoa ilman, että sulkee ensin mainoksen. Inhottavin versio pakkosyöttömainoksesta on se, jota ei voi sulkea, eikä sisältöä  katsoa, katsomatta ensin mainosta. Tällaiset sivut hylkään suoralta kädeltä. Poikkeuksena esim. Iltalehti, joka ei onneksi uutissivuaan vielä peitä pakkomainoksella, vaikka muuten jäättikokoisia mainoksia käyttääkin.

Sensijaan Iltalehden videosivu on bullshittiä. Aikasemmin videon alussa olevan mainoksen sentään pystyi sulkemaan, mutta myöhemmin sulkunappi poistettiin ja mainos on pakko katsoa, jos haluaa nähdä videonkin. Luen uutisia mainitusta lehdestä, mutta videot saa jäädä. Jos jokin vaikutttaa erityisen kiinnostavalta, niin etsin sen muista lähteistä, joista se useimmiten löytyykin ja josta se ilmeisesti Iltiksenkin sivuille on kopsattu.

Sivustolta pois pääsyn esto. Pannaan julistan sivut, joista poispääsyä vaikeutetaan tavalla tai toisella. Esim. selaimen paluunapin toiminta on estetty.  Tai läpsähtää dialogi "haluatko todella poistua sivuilta". Vastaukseni siihen on "haluan, enkä toiste tule". Yleensä näiden sivujen sisältökin on silkkoa. Hyvän sivun ei tarvitse kävijöitä yrittää kärpäspaperilla pyydystää.

Mainoslinkit, jotka on toteutettu javascriptillä siten, että hiiren kursorin osuessa vahingossakin linkkiin, läpsähtää mainos, joka pitää erikseen sulkea, jotta sisällön lukua voi jatkaa. Todella ärsyttävää.

Download -sivustot, joilta lataaminen on tehty äärimmäisen vaikeaksi. Latauslinkkiä ei löydy lainkaan, tai jos löytyy, niin sitä klikkaamalla haluttu ohjelma ei ala latautua, vaan joku muu ohjelma, kuten "nopeuta tietokonettasi". Tai silmille hyppää uusi sivu, jossa on paljon mainoksia ja uusia linkki, josta ohjelma lataus pitäisi alkaa. Mutta ei ala vieläkään.

Kiusaamista on vaikea ymmärtää. Tai siinä mielessä on, että sivuston tekijää ei kiinnosta pätkääkään varsinaisen sisällön tarjoaminen, vaan saada satunnaiset surffailijat, joita muita ei näille sivuilla käykään, rämpimään sivuston suossa mahdollisimman pitkään mainoslinkkejä klikkailemassa ja poimimassa pennosia webmasterin PayPal -koppaan.