Bangkokin jatujak -markkinoilta ostamani keinonahkaisen rahapussin kolikkolokero hajosi. Sitä ennen hajosi parikin kappaletta Suomesta ostamiani halpispusseja. Niitä ennen hajosi hieman kalliimman nahkapussin kolikkolokeron vetoketju. Nahkalompsa ehti kuitenkin palvella vuosia. Kokemuksistani voi päätellä, että halpispussien ostolla ei välttämättä säästä, jos ne hajoaa muutaman viikon välein.

Minulle rahapussin ostossa on se vaikeus, että ei löydy mallia, joka sisältäisi kaikki toivomani ominaisuudet.

Unelmieni rahapussin tulisi olla:

  1. Pienehkö kooltaan.
  2. Kuitenkin seteliosaston tulisi olla riittävän syvä. Se on riittävä, jos pussi taittuu auki poikittaissuunnassa. Tällaiset pussit ovat huomattavan harvinaisia verrattuna pitkittäissuunnassa taittuviin.
  3. Setelilokeroita tulisi olla vähintään kaksi ja kolmas vetoketjulla varustettu. Vetoketjullisella setelilokerolla varustetut pussit ovat Suomessa harvinaisia.
  4. Pussissa tulisi olla riittävä määrä korttipaikkoja. Korttipaikkojen suuaukko tulisi olla taitokseen päin.
  5. Pussissa tulisi olla kolikkolokero ja mikäli siinä on vetoketjusuljin, kuten lähes kaikissa on, niin sen tulisi avautua  ”oikein päin”. Siis siten, että luontevasti rahapussia aukaistaessa ja kolikkoja otettaessa vetoketju avautuu ylhäältä alaspäin. Merkillistä kyllä lähes kaikkien pussien kolikkolokeron vetoketju avautuu ”nurinpäin”, jolloin kolikkojen maahan tippumisen vaara on suuri.
  6. Pussin pintamateriaalin tulisi olla sellaista, joka pitää hyvin kädessä – ei liukas kuin saippua.
  7. Pussissa pitäisi olla vetoketjusulkija ympäri pussin. Sellaiset ovat harvinaisia, mutta hyvin varustetuista nahka- ja laukkuliikkeistä voi löytyä malleja, esim. Buxton, Virgo. Vähintään kuitenkin neppari- tai vastaava lukitus, eikä siis ”avomallinen”, joka pöydällä ollessaan tursottaa aukinaisena tai maahan tippuessaan on heti levällään.
  8. Sopivan värinen, esim. musta.
  9. Edullinen hinta.

Siinäpä unelmieni lompsa suunnilleen olisikin. Sellaista ei kuitenkaan ole vielä keksitty, jossa olisi kaikki haluamani ominaisuudet, joten jostakin joutuu tinkimään. Eilen sattui olemaan Foorumin laukkuliikkeessä alennusmyynti, joskin kyllä vahvasti epäilen -50% olleen vain kyseenalaista markkinointipolitiikkaa, koska ”normaalihintoja” en nähnyt olevan missään selkeästi esillä, vaan punaiseen Ale-lappuun oli kynällä lisätty pienellä präntillä ”normaalihinta”, joka oli joka ainoassa katsomassani tuotteessa tasaluku. Harvemmin kai tasaluvut ovat normaalihintoja?

Löysin kuitenkin melkein täydellisen poikittaissuunnassa taittuvan lompsan,  joskin melko kalliin -50% alennuksesta huolimatta. Kuten sanottu, epäilen alennusta. Pussista puuttui erillinen vetoketjullinen setelilokero, mutta sen korvasi näppärä ratkaisu, koko pussin kiertävä vetoketjusuljin! En ole sellaiseen aiemmin törmännyt miesten rahapusseissa. Pussin kolikkolokeron vetoketju avautui tyypilliseen tapaan väärään suuntaan, mutta muuten intohimoja herättävä kokonaisuus.

Pussissa lukee ”Genuine leather”. Genue Windows. Aitoako vai keinonahkaa? Kun googletin tietoa päädyin mm. tällaiselle sivulle https://www.cat5ribbon.org/genuiinit/. Oikeaa nahkaa pitäisi olla. Söpön pupun nahkaa, joita tapetaan sivuston mukaan julmalla tavalla. Itku pitkästä ilosta. Pitäisikö minun nyt tuntea syyllisyyttä ja palauttaa pussi protestin kanssa?