Aiempina vuosina Linuxin käyttöön siirtymistäni eniten hidastivat jakeluversioiden huonot asennusohjelmat, verrattuna Windowsin vastaaviin. Ärsyttävintä niissä oli lähes poikkeuksetta tapahtunut asennuksen jumittuminen jossakin etenemisvaiheessa.
Linux on nyt ollut minulla serverikäytössä jotain viisi vuotta (aluksi Mandrake, sitten Ubuntu LTS), mutta vakituiseen työpöytäkäyttööni Linux pääsi vasta viime vuonna, kun löytyi riittävän kehittynyt jakeluversio, joka asentui uudenkarhealle raudalleni 100% nikottelematta. Se tuntui suorastaan ihmeelle aikaisempiin Linuxin asennuskokemuksiini verrattuna.
Kyseisen ihmeen tarjosi OpenSuse 11.0.
Opensusen asennusohjelma oli myös suhteellisen tyylikäs. Samaan aikaan yritin asentaa myös suuren suosion saaneen Ubuntun työpöytäversion, mutta se teki minulle ”vanhat”, eli heitti herjan ja jumittui. Myöskään Mandraken uusimman asennus ei tunnistanut kaikkea rautaani, eikä suostunut asentumaan loppuun asti.
OpenSusen olen myöhemmin päivittänyt 11.1 versioon. Otin riskin, että menee kaikki uusiksi, mutta päivitys onnistui yli odotusten. Löysin jostain nettilinkin, jossa asia neuvottiin. Valitettavasti en muista linkkiä, enkä yksityiskohtaisesti miten tein sen, mutta se ei ollut mutkikasta. Ainakin viralliset ohjelmalähteet tuli ennen päivitystä vaihtaa uuden version mukaisiksi.
Linuxin hyviä puolia ovat
- Ilmaisuus
- Ei vaadi ärsyttäviä aktivointeja
- Ei kerää Windowsin tavoin tauhkaa, roskaohjelmia ym., jotka syövät resursseja ja hidastavat konetta.
- Linux ei myöskään ole suuremmin kiinnostanut virusten tekijöitä.
Virusten suhteen puhelimen Android-linux -järjestelmä saattaa olla poikkeus. Ehkä nekään ei ole varsinaisia viruksia, vaan muuten harmillisia ohjelmia, joille ohjelman asentaja antaa tietämättään liikaa oikeuksia.
Joka tapauksessa, pikaisella googletuksella en liiemmin löytänyt lukuja, mutta tiettävästi varsinaisia Linux viruksia on tehty vain muutamia kymmeniä. Sen sijaan Windows-viruksia arvioitiin v. 2005 olevan 60000. Nykyään luonnollisesti paljon enemmän.
Linux käynnistyy nopeammin
Jotta Windows pysyisi kohtuullisen nopeana se pitäisi aika ajoin asentaa uudelleen, pelkkä säännöllinen siivous tauhkasta ja defragmentointi ei tunnu auttavan. Samoja ongelmia ei ole ollut Linuxin kanssa. OpenSuse 11.1 käynnistyy KDE-ympäristöön huomattavasti nopeammin kuin WindowsXP työpöytäänsä.
Pidän kuitenkin Windowsia koneessani varakäyttiksenä, vaikka en käytännössä sitä enää juuri käytä. Muutamia Windows-ohjelmia kaipaisin muunnettuna Linux-formaattiin kuten kuvien käsittelyyn PhotoFiltre Studio ja tiedostojen editointiin Context -editori. Mainitut ohjelmat onneksi toimivat Linuxissakin kohtalaisesti Winen avulla, joskaan ei kaikilta osin 100%.
Peruskäyttäjälle kynnys siirtyä Linuxiin voi olla vieläkin liian korkea
Vaikka Linuxin on lähestynyt vähemmän nörttiäkin peruskäyttäjää, niin mielestäni se on edelleen Windowsia vaikeampi omaksua. Aloittelijalle eniten harmaita hiuksia aiheuttanee ohjelmien hallinta. Linux on erittäin herkkähipiäinen ohjelmaversioiden ja niiden riippuvuuksien suhteen. Windowsista tuttu takautuva yhteensopivuus puuttuu Linux-ohjelmilta lähes tyystin.
Oikeiden versioiden löytyminen, asennus ja asennuksen jälkeen ohjelman koneelta löytäminen voi myös osoittautua kinkkiseksi sellaiselle peruskäyttäjälle, jota vähemmän kiinnostaa järjestelmän sielunelämä. Tavalliselle peruskäyttäjälle voi vieläkin olla liian korkea kynnys siirtyä Windowsista kokoaikaiseksi Linuxin käyttäjäksi. Varsinkin peliaddiktit pysynevät Windowsissa vielä pitkään.
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!