Alkuvaiheessa eturauhassyövän oireet ovat hyvin samantyyppisiä kuin eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun yhteydessä: vessassa täytyy käydä useasti, rakko ei tunnu tyhjentyvän kunnolla ja virtsasuihku on heikko. Joskus ensimmäinen oire voi olla luustokipu tai -murtuma; tällöin kyseessä on yleensä jo pidemmälle ehtinyt eturauhassyöpä, joka on tehnyt etäpesäkkeitä. Käypähoito

Käypähoidon” esittämät oireet sopivat tapaukseeni. Ensin kuukausia kestänyt kipu, joka alkoi äkillisesti kuin ”salama kirkkaalta taivaalta” huhtikuussa ja oli alkuaikana erittäin kova ja nosti kuumeenkin. Nukkumisesta ei ensimmäisellä viikolla tullut oikein mitään. Rykiminen ja aivastaminen aiheuttivat myös mieletöntä kipua.

Vaikka  lääkärit arvelivat, ettei kylkikipu liittynyt eturauhassyöpään, niin myöhemmin lääkäri mainitsi minulle luuston kuvantamisen yhteydessä (en muista oliko se gammakuvaus, vai mikä), että oikean puolen kyljestä, kipualueelta, löytyi merkki vanhasta luunmurtumasta. Terveyskeskuksessa aiemmin otetussa röntgenkuvassa se ei näkynyt. 

Ensimmäinen oire

Murtuma voinut hyvinkin olla Käypähoidon mukainen ”ensimmäinen oire”. Murtuma todennäköisesti tuli siitä, kun tipahdin talon vintillä käsieni varaan portaiden liukuessa jalkojeni alta pois. Mikään voimakas retkahdus se ei ollut, edes mitään vääntöä niihin ei syntynyt. Luuni ovat saaneet huomattavasti kovempaa rasitusta lukuisia kertoja.

Joka tapauksessa kylkikipu oli se, joka pitkän vetkuttelun jälkeen sai minut lähtemään lääkäriin. Ehkä myös vaimoni kehotukset. Olin luvannut hänelle, ellen siihen mennessä, kun palaamme Suomeen, ole parantunut, niin menen lääkäriin. Joskin venytin menoa vielä Suomessakin melko pitkään. Kylkikipukin oli jo helpottanut, mutta ei kokonaan parantunut.

Lääkärissä käynnin jälkeen ilmaantui uusi, kummallinen, eri puolille kehoa paikkaansa vaihtava, ikään kuin pistemäinen kipukohta, usein tuntui vain yhdessä kohdassa kerrallaan, eniten alaselässä. Kipu oli jatkuvaa jomotusta, johon piti ottaa särkylääkkeitä, että sain nukuttua. 

Kylkikivun alusta lähtien olin kärsinyt myös ajoittaisesta kuumeilusta, ei  kovaa, korkeintaan vain n. 38 astetta. Särkylääkkeet saivat minut hikoilemaan, niin, että petivaatteet kastuivat. Ei ollut ruokahalua ja painonikin alkoi tippua, josta olin vain mielissäni. Syksyyn mennessä laihduin 10 kiloa

Yöllä hyppäsin vessassa useita kertoja. Kuitenkaan tunnetta, että rakkoon olisi jäänyt jotain, ei ollut ja suihkun painekin oli mielestäni ok. Ei tietenkään niin voimakas kuin nuorena, mutta kumminkin kohtuullinen. Päiväsaikaan en käynyt tarpeella tiheämmin kuin yleensäkään.

Epäilys herää

En tiedä liittyykö muutamana viime vuotena ennen vuotta 2016 ja ennen kylkikipua kärsimäni käsi ja jalkakipu  mitenkään eturauhaseen. Käsikipua kesti n. puoli vuotta ja  vasemman jalan kipua reiden alapuolella lähellä nivusia noin 2 vuotta. Suoraan pystyi kävelemään, mutta sivuttaiskääntöä se ei sietänyt yhtään. Esim. istuminen tuolilla siten, että nostaa vasemman toisen jalan polven päälle, oli mahdotonta.

En käynyt käsi- enkä jalkakivun vuoksi lääkärissä ja ne paranikin itsestään, vaikka kesti kauan. Kun myöhemmin mainitsin asiasta lääkärille, hän arveli, että ne eivät liity eturauhassyöpään kuten ei kylkikipukaan.

Kylkikivun jälkimainingeissa alkanut paikkaansa vaihtava varsinaisesti herätti minut epäilemään eturauhassyöpää ja pyysin päästä verikokeeseen, koska oli lukenut internetistä mm. PSA:sta (prostataspesifisesta antigeeni), jonka normaalia korkeampi arvo saattaa merkitä eturauhassyöpää. Normaaliarvo  minun ikäiselläni on alle 4 mikrogrammaa litrassa.

Tuntuvasti suurentunut arvo (>10 µg/l) viittaa kuitenkin vahvasti eturauhassyöpään niin, että tällaisista henkilöistä noin 50 %:lla on syöpä. Terveyskirjasto

Verikoe sekoitti elämäni korttipakan ”jälleen kerran”, voitaneen sanoa. Monet veriarvot olivat normaalista poikkeavia varsinkin PSA tuntuvasti koholla 3800.

Olihan se järkyttävä uutinen, epäilyksistäni huolimatta. Verikokeeseen pyrkimiseeni vaikutti varmaan sekin, että isäni ja setäni kuolivat eturauhassyöpään, isäni 74-vuotiaana ja setäni 67-vuotiaaana. Ja myös se, että ”toimita talosi” -ajatus oli noussut tuon tuostakin mieleeni jo pitemmän aikaa.

Herra, minun parantajani

”Toimita talosi”  on Raamatusta ja tarkoittaa maallisten asioiden järjestelemistä pikaisesti, koska kuolema kolkuttaa ovella. Olen jo yhden blogin kirjoittanut aiheesta. ”Toimita talosi” löytyy Raamatusta 2. Kuninkaiden kirjasta ja Jesajan kirjasta, joissa kerrotaan Juudan kuninḱaasta, Hiskiasta. Hiskia sairastui, ollen kuolemaisillaan, kun Jumala sanoi hänelle profeetta Jesajan välityksellä: 

”Näin sanoo Herra: Toimita talosi; sillä sinä kuolet etkä enää parane”. Niin Hiskia käänsi kasvonsa seinään päin ja rukoili Herraa  ja sanoi: ”Oi Herra, muista, kuinka minä olen vaeltanut sinun edessäsi uskollisesti ja ehyellä sydämellä ja tehnyt sitä, mikä on hyvää sinun silmissäsi!” Ja Hiskia itki katkerasti.  Jesajan kirja 38:1

Jumala kuuli Hiskiaa ja lupasi hänelle elinaikaa lisää 15 vuotta. Minulla ei ollut esittää meriittilistaa, johon olisin voinut vedota, vaellukseni ei ole ollut hääppöistä, mutta vetosin Jeesukseen, johon uskon ja joka on syntini sovittanut. Hän on minun meriittilistani. Tartuin lupauksiin, joita Raamatussa Hänen kauttaan on uskoville luvattu kuten:

Jos joku teistä sairastaa, kutsukoon tykönsä seurakunnan vanhimmat, ja he rukoilkoot hänen edestään, voidellen häntä öljyllä Herran nimessä. Ja uskon rukous pelastaa sairaan, ja Herra antaa hänen nousta jälleen; ja jos hän on syntejä tehnyt, niin ne annetaan hänelle anteeksi. 1 Pietarin kirje 5:14-15

Niinpä kutsuin tyköni tutun pastorin ja seurakunnan vanhimman, joka öljyllä voidellen rukoili puolestani.

Itse asiassa minulla ei ole muuta toivoa, ellei parantavaa lääkettä keksitä sairastamiseni aikana. Haluan enemmän kuin 15 vuotta. Haluan elää ylös tempaukseen (Herran tulemiseen) asti tai jos se viipyy, niin yli 100-vuotiaaksi, niin pitkälle kuin mahdollista on.

Enköhän minä nouse tästä jälleen ja olen jo noussutkin. Enhän minä sängyssä paljon muuta makaile kuin tietokoneella.