PageSpeed Insightsin reittaus tuli hieman ”pakkomielteeksi”. Haluan täydet pisteet. En niin muissa asioissa ole täydellisyyteen pyrkinyt, valitettavasti. Paljon puhuva esimerkki lienee entisen kotini autotalli. Kyllä sinne yleeensä auto kuitenkin vielä mahtui.
Bloggasin äskettäin, että hankin oman domainin rakunet.fi, joskin rakunet.4irc.com:kin toimii. Serveri vaihtaa sen automaattisesti rakunet.fi -osoitteeseen.
Joskus 4irc.comin aikana onnistuin tuunamaan blogini responsiiviseksi niin, että PageSpeed Insightsissä tuli täydet pisteet 100/100, sekä mobilekokoisena, että työpöytä koossa.
En muista varmasti oliko 100/100 tuloksen aikana koneeni kytketty poikani nopeaan kiinteään nettiin. Itselläni on ollut mobiilinetti, joka ei ole yhtä stabiili kuin kiinteä yhteys ja voi vaikuttaa ainakin serverin vastausaikaan, joka hitaampana huonontaa tulosta.
Kävi niin, että serverin kiintolevy alkoi näyttää hajoamisen merkkejä, joten vaihdoin sen hyvissä ajoin uuteen. Samalla asensin Ubuntu 16_04 LTS käyttöjärjestelmän puhtaalle pöydälle. Vaikka blogi ja kaikki vanhat asetukset olivat tallessa, niin niiden säätäminen uuteen järjestelmään vei paljon aikaa. Samaan soppaan sekoitin vielä uuden domainin, jonka säätämisestä en alussa oikeastaan tiennyt mitään, mutta onneksi lapsiltani olen saanut supporttia tarvitsematta kaikkea googlettaa.
Niin se elämä etenee. Kun ennen opetin lapsiani tietokoneen saloihin, ainakin alustavasti, niin nyt on vanhan miehen vuoro kysellä heiltä neuvoja. Kaikki lapseni ovat enemmän tai vähemmän tietokoneisiin suuntautuneita. Yhdellä on firma, toinen hallitsee graafisen suunnittelun, kolmas valmistuu alan insinööriksi ja neljäs hallitsee ainakin internetin ja sosiaalisen median, josta itse olen jo vuosia ollut syrjäytynyt. Luukunottamatta blogiani, joka ehkä luettaneen ainakin pienimuotoiseksi sosiaaliseksi mediaksi. Onhan tässä kommentointi mahdollisuus.
Kaksi PageSpeed -kehotusta on vaikeaa poistaa
Kun Suomeen palattuani siirsin serverin takaisin kotiini ja aloin testailla sitä uudelleen, niin PageSpeed pisteet olivat pudonneet noin 87/94 tasolle, enkä saanut tilannetta millään muutettua.
Tilanne jumittui kahteen kehotukseen:
1. ”Prioritize visible content” eli sivun näkyvän sisällön priorisoimiseen selaimessa suhteessa selaimen ulkopuolelle jäävään sisältöön. Niin sen aluksi ymmärsin, mutta se taitaakin tarkoittaa vain niitä sivun osia, joka latautuvat PageSpeed Insightsin algoritmin mukaan liian hitaasti muuhun näkyvään sisältöön verrattuna.Tällaisia osia voivat olla esim. kuvat.
2. ”Improve server response time” eli ”paranna palvelimen vastausaikaa”. Serverin vastaus vaikuttaa siihen kuinka nopeasti sivut avautuvat, kun joku niille pyrkii.
Ensimmäisen virheen voi poistaa optimoimalla, jos osaa. Sen sijaan palvelimen vastausaika riippuu monista tekijöistä, eikä optimointi auta, jos signaalin kulkureitillä on pullon kauloja, jotka viivästyttävät serverin vastausta. Optimointi ei myöskään auta, jos serveri on kytketty kehnoon nettiyhteyteen, jollainen mobiilinetti usein on, varsinkin syrjäseuduilla.
Kiinteää nettiyhteyttä ei tänne peräkorpeen tulle kuunaan. Mobiilinettini nopeudet voivat vaihdella jyrkästikin, varsinkin viikonloppuisin. Serveri harrastajalle tänne ei aiemmin ollut muuta vaihtoehtoa kuin Sonera, koska vain Sonera tarjosi julkisen osoitteen, jonka julkisen palvelimen pito vaatii. Myös tarpeelliset tietokoneen ”portit” pitää saada auki. Sama koskee esim. IP kameroita ja VPN:ää. Soneran ”opengate” lisäpalvelu soveltuu tarkoitukseen. Muilla operaattoreilla ei vastaavia palveluita virallisesti ollut.
Elisa vs. Sonera
”Tiskin alta” Elisalta kuitenkin löytyi julkinen osoite v. 2015, jonka sain sopuhintaan puhelinmyyjältä. Se toimi ihan mukavasti muutaman kuukauden vuoden 2016 alkuun asti, jolloin yhtäkkiä blogini ja ip-kamera ym. lakkasivat toimimasta. Olin silloin Thaimaassa. Kun tiedustelin asiaa, niin Elisa ilmoitti ”päivittäneen” liittymäni, koska puhelinmyyjä kuulema oli myynyt minulle virheellisesti julkisella vaihtuvalla osoitteella varustetun, jota heillä ei ollut myynnissä. Suunnitelmissa heillä kyllä oli alkaa tarjota sitä, mutta aikataulusta ei ollut mitään tietoa.
Hieman näreissäni Elisan pilkunviilauksesta irtisanoin päivitetyn liittymän ja laitoin Soneran ”OpenGaten” tilaukseen
Valitettavasti Soneran 4G LTS toimii asuinseudullani erittäin huonosti, jos ollenkaan, vaikka jopa kokeilin tehokkaaksi mainostettua (ja kallista) ristipolarisoitua paneeliantenniakin. Tein myös vikailmoituksen. Parannuksien tulosta tälle alueelle ei tietoa. Antennit palautin kauppaan ja vaihdoin Soneran 4G:stä hieman halvempaan 3G:n, joka toimi paljon 4G:tä paremmin. Sisään keskimäärin jopa 10 Mbps nopeuksia, mutta serverin tarpesiin vain välttävästi keskimäärin 1-3 Mbps nopeuksia. Ooklan SpeedTestin mukaan ping aina hitaahko 40-60ms välillä.
Muutama viikko sitten huomasin, että Elisa oli vihdoin alkanut tarjota Soneran tapaan vaihtuvaa julkista osoitetta lisäpalveluna. Tilasin sen kokeiluun (4G LTE 50Mbps) irtisanomatta Soneran 3G:tä. Elisan lähin tukiasema on yli 2x lähempänä kotiani kuin Soneran ja toimii melko hyvin reitittimen omilla tikkuantenneillakin. Tietenkään 50Mbps:n nopeuksia ei hätyyttele, mutta kuitenkin usein jopa yli 30Megaa sisään ja ulospäin melko stabiilisti 15-20Megaa. Ooklan perusteella ping useinmiten 20ms tai vähemmän, mikä riittää hyvin serverille.
Viikonloppuisin Elisan sisään tuleva nopeus valitettavasti romahtaa alle 10Mbps ja pahimmillaan jopa alle luvatun 5 Mbps, mutta ilahduttavasti ”uppi” pysyttelee viikonloppuisinkin 15-20Mbps välillä, joten Elisa on serverini kannalta riittävä kuin Soneran 3G, joka teoriassakin tukee enintään vain 5.76 Mbps nopeuksia. Ja koska asetan serverini toiminnan ykkössijalle ja Elisan viikonloppu download:kaan koko aikaa ole alle 5Mbps, niin päätin pitää Elisan ja irtisanoin Soneran.
Serverini ja blogini viimeisimpien tuunauksien tuloksia
Netistä löytyy palvelimen ja kotisivujen testaukseen useita sivustoja. Ne antavat hyödyllistä tietoa palvelimen puutteista, joista voi googlettaa lisätietoa ja etsiä vinkkejä millä tavalla esim. webpalvelinta pitää säätää, että puute poistuisi.
Tavoite saavutettu!
PageSpeed – tavoite onnistui, kun rakensin WordPressin teeman nollasta uudelleen, aloittamalla sen TÄMÄN SIVUN oppien mukaan. Turhaa ähkyä vanhaan versioon olikin ajan mittaan kertynyt paljon, jotka samalla poistuivat.
PageSpeedin ”Improve server response time” -kehotus poistui ilmeisesti em. laihdutuskuurista, sekä Elisan 4G -netin hyvän latenssin ansiosta.
”Prioritize visible content” lähti pois viimeisimpänä. Vasta sitten, kun keksin vaihtaa blogin kiinteät kuvat CSS-koodiksi (header) ja pienet koristekuvat unicode -fonteiksi. Myöskään blogitekstissä ei ollut linkattuja kuvia. Headerin tausta on koodattu CSS:n linear-gradientilla, joka ei toimi vanhemmissa selaimissa. Niissä tausta näkynee vain aneemisen harmaana.
Blogini ei ole vielä valmis, joten PageSpeedin tulos mahdollisesti ei ole pysyvää laatua, mutta hällä väliä. Päänantamattomalla yrittämisellä saavutin tavoitteeni! Olisinpa vain yhtä yritteliäs muissakin asioissa…
SEO -testit lagaa vielä pahasti vanhaan blogiin verrattuna. Vanhassa versiossa se oli näin hyvä:
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!