Tuli katsottua Suomen Talenttia, jossa kilpailijat näyttävät kykynsä kuin Kung Pow -parodiassa. 

Suomen Talentin tuomaristossa istuvat: seisovakoomikko Sami Hedberg, homppelilaulaja Jari Sillanpää, kielinainen Sara Forsberg sekä ritariässä David Hasselhoff. Tuomaristo tuijottaa silmät tapillaan, kun chileläistaustainen Monserrat Villarroel taivuttaa selkäänsä ja nujuuttaa ”kykyään” kuin hiirtä jahtaava kissa.

Videoissaan loputtomasti räpättävä kielinainen on kumman hiljainen tuomarina. Turhia lätisemättä mokahontas mätkäisee peränheiluttajalle kultaisen summerin! Se merkitsee – paitsi kilpailijalle suoraa semifinaaliin pääsyä – myös sitä, että Forsbergin mielestä tästä ei talentti enää parane!

Siltä vähän alkaa vaikuttaa, kun katson toisen esityksen. Tällä kertaa mieskilpailija näyttää ”kykynsä”. Simon Cowell luultavasti painaisi tyrmäysnappia samalla sekunnilla, kun talentti alkaa koikkelehtia tangon ympärillä, mutta suomituomarit tapittavat hymyillen kuin hypnotisoituina performanssia loppuhuipennukseen saakka.

Loppuhuipennuksessa kilpailija astelee tuomarien eteen, laskee shortsinsa nilkkoihin ja pyllistää ”kykynsä” melkein heidän nenäänsä. Peräsuomalaiseen ”huumoriin” tottumaton ritariässä saa tarpeekseen ja poistuu takavasemmalle. Ehkä oksentamaan.

Ensi kerralla Suomen talentissa nähnemme humalaisen akan kantajan, joka istuu ”kyky” paljaana muurahaispesässä tehden siinä uuden quinnesbook-ennätyksen ja päätteeksi viskaa tuomareita nokialaisella naamaan. Heittovälineenä voi olla kumisaapas tai 3310 -klassikko.

Jos vertaillaan eri maiden Talent -toteutuksia, niin mielestäni America’s Got Talent on paras. Amerikkalaiset osaavat tehdä innostuneesti show:ta, joka ei ole tylsää. Kilpailijoiden joukossa on myös oikeasti todella hämmästyttävän lahjakkaita talentteja.

Monissa kansainvälisissä vertailuissa Suomi komeilee top -kymmenikössä ja usein ykkösenäkin. Hyvä Suomi! Samaa ei voi sanoa viihteestä. Euroviisujen ohella Suomi näyttää olevan Talentissakin peränpitäjä. Kirjaimellisesti..